Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Μόνικα Βιθέντε, Εκτελεστική Επιτροπή Κόμματoς των Εργαζομένων Βραζιλίας / Μόνικα Βιθέντε: Οι πλούσιοι προσπαθούν να εκδικηθούν τους φτωχούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνικα Βιθέντε, Εκτελεστική Επιτροπή Κόμματoς των Εργαζομένων Βραζιλίας / Μόνικα Βιθέντε: Οι πλούσιοι προσπαθούν να εκδικηθούν τους φτωχούς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

“Ο Λούλα δεν θέλει να είναι πάνω από τον νόμο. Θέλει μια δίκαιη δίκη. Αυτή που του αρνούνται το οικονομικό κατεστημένο, η αντιδραστική δεξιά και κυρίως τα συμφέροντα του αμερικανικού πετρελαϊκού τομέα, που θέλουν τον έλεγχο των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, ενώ ο Λούλα και η Ρούσεφ είχαν διασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα”, τόνισε στην “Αυγή” η Μόνικα Βιθέντε, που συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος των Εργαζομένων ΡΤ, είναι υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του κόμματος και πρώην ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου εκπαιδευτικών. Για την Βιθέντε, ο αγώνας του λαού της Βραζιλίας συμβαδίζει με τον αγώνα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του για να απελευθερώσουν τη χώρα από τα Μνημόνια, τη στήριξη των ανθρώπων που πλήττονται από την κρίση και αγωνίζονται για αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας.

* Η Βραζιλία φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα πολιτική φάση μετά τη φυλάκιση του πρώην Προέδρου Λούλα...

Η χώρα βρίσκεται σε μια νέα φάση του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος που ξεκίνησε πριν από δύο σχεδόν χρόνια εναντίον της Προέδρου Ρουσέφ, που είχε επανεκλεγεί το 2014. Οι συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις κατάφεραν να απομακρύνουν από την αρχηγία του κράτους με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα μια τίμια Πρόεδρο χωρίς να έχουν ούτε ένα στοιχείο εναντίον της για διαφθορά ή για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα ή έγκλημα. Σήμερα με την ίδια πραξικοπηματική λογική προσπαθούν να αποτρέψουν την υποψηφιότητα του Λούλα στις επόμενες προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Τον καταδίκασαν χωρίς στοιχεία και χωρίς αποδείξεις και το προηγούμενο Σάββατο τον συνέλαβαν παραβιάζοντας το σύνταγμα της χώρας, που προβλέπει ότι κανείς δεν μπορεί να κριθεί ένοχος έως την οριστική απόφαση του δικαστηρίου.

Πολεμούν τον Λούλα γιατί δεν θέλουν να είναι υποψήφιος, αφού στις δημοσκοπήσεις παίρνει 35-40%. Ποσοστά που διατηρούνται και μετά τη σύλληψή του και δείχνουν την αντίδραση του λαού μας. Έχουμε διαρκείς διαμαρτυρίες στήριξης του Λούλα, που ξεπερνούν το ΡΤ, γιατί συμμετέχουν τα κόμματα της Αριστεράς, όπως το ΚΚ και το Κόμμα Αλληλεγγύης και άλλα δημοκρατικά κόμματα, το μέτωπο δημοκρατικών δικαστικών, με χιλιάδες δικηγόρους, νομικούς και εισαγγελείς να πιέζουν τη δικαστική εξουσία να εφαρμόσει το σύνταγμα και να σταματήσει να κυνηγά για πολιτικούς λόγους τον Λούλα χρησιμοποιώντας εργαλεία που ορίζει ο νόμος για να παραβιάσει τον... νόμο.

* Ο Λούλα είναι ο υποψήφιός σας για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου;

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΡΤ αποφάσισε τη Δευτέρα να συνεχίσει να στηρίζει την υποψηφιότητα του Λούλα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές και να την καταγράψει επισήμως στην Εκλογική Επιτροπή στις 15 Αυγούστου. Διεξάγουμε έναν διαρκή αγώνα για την αποφυλάκιση και την επανεκλογή του. Όλοι εμείς του ΡΤ θέλουμε μια δίκαιη δίκη και τον σεβασμό του συντάγματος. Ο Λούλα δεν είναι πάνω από τον νόμο.

Η διεθνής αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική, και όχι μόνο για τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες όλου του κόσμου, γιατί πιστεύουμε ότι εάν η Δεξιά και οι συντηρητικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ που ανήκουν σε πέντε από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, οι εκλογές του Οκτωβρίου δεν θα επιλύσουν την τεράστια πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση στη χώρα μας. Γιατί δεν μπορείς να αποκλείσεις από τις εκλογές έναν άνθρωπο εναντίον του οποίου δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έκανε κάτι και να τον κρατάς στη φυλακή επειδή αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτικό σου αντίπαλο.

* Υπάρχει ένα πισωγύρισμα σε σχέση με τις κατακτήσεις της τελευταίας 15ετίας;

Η Βραζιλία πριν από πέντε χρόνια ήταν στα διεθνή πρωτοσέλιδα για τις νίκες της εναντίον της πείνας και της φτώχειας. Οι πλούσιοι προσπαθούν σήμερα να εκδικηθούν τους φτωχούς. Τα μεγάλα κεφάλαια της χώρας, που συνδέονται με τις μεγάλες πολυεθνικές και κυρίως με αυτές του πετρελαίου, δεν μπορούν να ανεχτούν την κοινωνική πρόοδο της Βραζιλίας και την υπεράσπιση των δημοσίων συμφερόντων από τους Λούλα και Ρούσεφ.

Ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του πραξικοπηματία Τέμερ ήταν να ανοίξει τον ανταγωνισμό στην αναζήτηση νέων ενεργειακών κοιτασμάτων στις ξένες πολυεθνικές και κυρίως τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, πλήττοντας την εθνική βιομηχανία της χώρας, που έχει αναπτύξει δική της τεχνολογία για την παράκτια αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου με την Petrobras. Οι πραξικοπηματίες του Τέμερ επέτρεψαν την είσοδο των ξένων πολυεθνικών του πετρελαίου χωρίς να εγγυηθούν την ελάχιστη συμμετοχή της Petrobras στην αναζήτηση και εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων, καταστρατηγώντας τον νόμο του Προέδρου Λούλα που υποχρέωνε τις ξένες εταιρείες σε συμφωνίες συνεργασίας με την Petrobras, διασφαλίζοντας την κυριαρχία της εθνικής μας εταιρείας στους ενεργειακούς πόρους και συνεπώς στον πλούτο της χώρας μας. Υπάρχει μια τεράστια σύγκρουση για τον έλεγχο των ενεργειακών μας πόρων, των αποθεμάτων νερού και της φύσης από τις ξένες πολυεθνικές. Για τον λόγο αυτόν τμήματα του δικαστικού σώματος, όπως ο Μόρο, κάθε δίμηνο συναντώνται στις ΗΠΑ με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης και των αμερικανικών πολυεθνικών και με εκπροσώπους του διεθνούς χρηματοοικονομικού κεφαλαίου.

* Αλλάζει δηλαδή η γεωπολιτική στρατηγική της χώρας σας;

Ακριβώς αυτό προσπαθούν να κάνουν. Η Βραζιλία είναι μια μεγάλη χώραμ με γεωπολιτική βαρύτητα. Είναι η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και με τον Λούλα και τη Ρούσεφ ακολούθησε μια δυναμική εξωτερική πολιτική ενισχύοντας την περιφερειακή ολοκλήρωση των χωρών της Λ. Αμερικής και της Καραϊβικής. Προχωρήσαμε στη δημιουργία πολύπλευρων θεσμών με στόχο την είσοδο της περιοχής μας στην παγκόσμια οικονομία με όρους κυριαρχίας και όχι εξάρτησης. Δημιουργήσαμε έναν νέο γεωπολιτικό άξονα.

Είναι επίσης σημαντική η παρουσία της Βραζιλίας στην ομάδα των χωρών της BRICS, που πριν από δύο - τρία χρόνια θα μπορούσε να διευκολύνει και την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης διαμέσου της χρησιμοποίησης των πόρων της τράπεζας και των αναπτυξιακών προγραμμάτων της. Εμείς βλέπαμε θετικά την ανάμιξη της BRICS για να βοηθήσουμε τον αδελφό ελληνικό λαό να αντιμετωπίσει την κρίση. Το διεθνές χρηματοοικονομικό κεφάλαιο και όχι μόνο φοβάται από την πιθανή επανεκλογή του Λούλα, γιατί είναι σε θέση να ακολουθήσει μια άλλη γεωπολιτική στρατηγική. Δεν θέλουμε μόνο να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και τις κοινωνικές αδικίες αλλά και να οικοδομήσουμε έναν νέο πολυδιάστατο και πολύπλευρο κόσμο ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας των λαών του. Η Βραζιλία, η Ελλάδα και όλες οι χώρες έχουμε δικαίωμα στην ανάπτυξη και την ευημερία των λαών μας. Δεν πιστεύουμε σε εθνικές λύσεις, αλλά στον αγώνα των λαών και του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου.

* Πώς είναι αυτή τη στιγμή η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας;

Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση επιδεινώνεται με δραματικούς ρυθμούς. Η ανεργία είχε μειωθεί στο 4,3% το 2013, φθάνοντας δηλαδή σε ποσοστά πλήρους απασχόλησης, ενώ σήμερα έχει εκτιναχθεί στο 12-13%. Με την αλλαγή του νόμου για τον κατώτερο μισθό περιόρισαν τις αυξήσεις σε επίπεδα χαμηλότερα από την αύξηση του πληθωρισμού πλήττοντας με τη μείωση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι η συναίνεση προς τον πραξικοπηματία Τέμερ κυμαίνεται κάτω από το 4% - 5%. Είναι γελοίο να κατηγορούν τον Λούλα για διαφθορά και μάλιστα χωρίς αποδείξεις, όταν ο Λούλα και η Ρούσεφ κέρδισαν τις μεγαλύτερες μάχες εναντίον της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων στην ιστορία της χώρας με άξονα τον νόμο και το σύνταγμα.

* Είδαμε μια πρωτοφανή ανάμειξη των στρατιωτικών στη δικαστική διαμάχη...

Την εβδομάδα που το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφάσιζε για τον Λούλα, ένας από τους αρχηγούς του στρατού με δηλώσεις του απείλησε το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την απόφαση που θα ελάμβανε. Ένας από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατήγγειλε την “καλυμμένη” ανάμειξη του στρατιωτικού στις υποθέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Λούλα εξαιτίας αυτής της συγκεκριμένης απειλής στρατιωτικού πραξικοπήματος, δεδομένου ότι αναμεταδόθηκε με βαρύτητα από το μεγαλύτερο δίκτυο μέσων ενημέρωσης O Globo. Στη Λατινική Αμερική, στην Ελλάδα και όχι μόνο ξέρουμε τι σημαίνουν στρατιωτικές δικτατορίες και ξέρουμε ότι ο στρατός δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική. Την ίδια στιγμή, στη Δεξιά ενισχύεται ένας άλλος περίεργος τύπος, ο Μπολσονάρο, ένας πρώην στρατιωτικός με φασιστικές αναφορές που θέλει να γίνει Πρόεδρος της χώρας και να επιτεθεί και να ακυρώσει όλα τα δημοκρατικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, αλλά ευτυχώς περιορίζεται στο 12% με 13%, που για εμάς είναι πάρα πολύ για έναν φασίστα. Οι δικαστικές αρχές παραβλέπουν όλες τις καταγγελίες μας για τη παράνομη φασιστική συμπεριφορά του Μπολσονάρο και τις επιθέσεις του εναντίον της δημοκρατίας, των ανθρώπων που ανήκουν στις κοινότητες των ομοφυλοφίλων, των ακτιβιστών. Η Δεξιά, η Ακροδεξιά, τα μεγάλα ΜΜΕ και το δικαστικό σύστημα προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα μίσους και αδιαλλαξίας στην κοινωνία. Το αντίθετο από αυτό που έκαναν οι δύο μεγάλοι Πρόεδροι της χώρας μας, ο Λούλα και η Ρούσεφ. Η Βραζιλία της αντίδρασης δεν μπορεί να τους “συγχωρήσει” το απελευθερωτικό τους μήνυμα και τους εκδικείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL