Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)

Στην Ολομέλεια οι φονικές πλημμύρες

Οι πολύνεκρες πλημμύρες στη δυτική Αττική συζητήθηκαν στη μίνι ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Με αίτημα της ευρωομάδας της Αριστεράς, αλλά και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το θέμα συμπεριλήφθη στην ατζέντα. Όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές ζήτησαν να εκφραστεί εμπράκτως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Οι οικογένειες σήμερα μετρούν τους χαμένους ανθρώπους τους, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές των φονικών καταιγίδων, οι αρμόδιες αρχές καταγράφουν της ζημιές. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε «να αυξηθούν οι πόροι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από την Ευρώπη, να αυξηθεί η ευελιξία και η ταχύτητα ανταπόκρισης, να γίνουν πιο ευέλικτες οι προϋποθέσεις και να ενισχυθεί και η αποτελεσματικότητα».

«Όταν ένας λαός υποφέρει -και βίωσε τέτοιες τραγωδίες πρόσφατα και η Ιταλία και η Πορτογαλία και παλιότερα η Τσεχία και η Γερμανία-, θέλει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όχι απλώς να την ακούει, αλλά να τη βλέπει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα, με υλικούς και ανθρώπινους πόρους», τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης, απευθυνόμενος στην Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου.

Νωρίτερα, η αρμόδια για τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης Επίτροπος υποστήριζε ότι η Κομισιόν είναι «ανοιχτή» στις αιτήσεις της ελληνικής πλευράς για την «ανακατεύθυνση κονδυλιών που αφορούν στην ανακατασκευή υποδομών», είπε πως μπορεί να δραστηριοποιηθεί το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης, ωστόσο απέφυγε να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει η Κομισιόν για την ενίσχυση των πληγέντων. Και παρά τις πιέσεις για τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που θα αφορά έκτακτες ενισχύσεις σε περιοχές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρέμεινε σε τυπικές δηλώσεις...

Το 6ο σενάριο για την Ευρώπη

Εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας

Τα πέντε σενάρια της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης, που παρουσίασε τους πρώτους μήνες του 2017 ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, αφήνουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα: τί γίνεται με τα ζητήματα που απασχολούν τους ευρωπαϊκούς λαούς; πώς προωθούνται η δικαιοσύνη, η ισότητα, η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, η προστασία του περιβάλλοντος;

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεδίπλωσε τον περασμένο Μάρτιο επιλογές που καλύπτουν το φάσμα μεταξύ πλήρους ενοποίησης και ομοσπονδιοποίησης της ένωσης. Μήνες μετά, όμως, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν αγγίξει ζητήματα όπως τα παραπάνω. Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή πληθαίνουν, οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις εντείνονται, η απειλή του φασισμού εμμένει, η ανεργία παραμένει υψηλή σε πολλά κράτη - μέλη, οι πολιτικές απασχόλησης δεν φαίνεται να προσαρμόζονται στις ανάγκες των πολλών, η χρήση της καρκινογόνου γλυφοσάτης επεκτείνεται για πέντε χρόνια στο όνομα των πολυεθνικών... Κι αυτά είναι ελάχιστα παραδείγματα που δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο μιας Ευρώπης που έχει ανάγκη από τομές για να προχωρήσει. Υπάρχει εναλλακτική;

Η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) ευρωβουλευτών που ανήκουν στην Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους έχει ήδη παρουσιάσει το δικό της σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης (Missing Scenario). Στις 6 Δεκεμβρίου διοργανώνει εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστεί ένα "6ο σενάριο: Βιώσιμη Ευρώπη για τους πολίτες της" - συλλογικό έργο περισσότερων από 200 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις SDGWatch Europe και Friends of the Earth Europe. Το 6ο σενάριο θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των παραπάνω οργανώσεων, καθώς και της ΜΚΟ Bankwatch. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι ευρωβουλευτές και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Florent Marcellesi (Πράσινοι) και Guillaume Balas (Σοσιαλδημοκράτες).

Στο 6ο σενάριο «η βιωσιμότητα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πρότζεκτ» και «η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των πολιτών της τόσο στο εσωτερικό της όσο και πέραν αυτού». Πώς μεταφράζονται αυτές σε πολιτικές;

Σύμφωνα με την έκθεση των ΜΚΟ, χρειάζονται τα εξής:

- Νέες μέθοδοι ενίσχυσης της συμμετοχής της κοινωνίας πολιτών σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και στη λήψη αποφάσεων

- Μέτρα για καθαρό περιβάλλον, χρήση ανανεώσιμων και κοινοτικών πηγών ενέργειας, καθαρό νερό, διατροφική ασφάλεια

- Πολιτικές συμπερίληψης, εξάλειψη των ανισοτήτων

- Διαφανείς εμπορικές συμφωνίες, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών

- Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χειρισμοί με γνώμονα την ανθρώπινη ζωή και την αξία της, όσον αφορά στο προσφυγικό

- Προοδευτικές φορολογικές πολιτικές, οικονομική δικαιοσύνη, προϋπολογισμοί με προτεραιότητα τις ανάγκες των λαών.

Μ. ΚΩ.

Άλλα νέα

Τελικά, παρουσιάστηκε στο Στρασβούργο ολόκληρη η έκθεση γελοιογραφίας του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, που λογοκρίθηκε από τους κοσμήτορες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «εμπρηστική». Τα σκίτσα με αντικείμενο την ευρωπαϊκή πολιτική αφορούσαν τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 8 Δεκεμβρίου η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο στο φεστιβάλ του Viareggio στην Ιταλία και τον Φεβρουάριο στη Βαρκελώνη.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς υπερψήφισε στη μίνι ολομέλεια στις 29 Νοεμβρίου το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο για να τεθεί εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, με φόντο την κρίση στην Υεμένη. «Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας θα κάνει αυτό που πρέπει», έγραψε στο Twitter ο Δημ. Παπαδημούλης.

Κατά των πολωνικών αρχών για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στη χώρα τάχθηκαν ευρωβουλευτές της GUE/NGL. Με αφορμή τη σχετική συζήτηση μέσα στον Νοέμβριο και την ψήφιση του σχετικού ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέθεσαν τροπολογία, με την οποία ασκούν κριτική στις διώξεις κομμουνιστών, αντιφασιστών.

Μια από τις πιο καλές στιγμές στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο ήταν ίσως όταν το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε τις μεταρρυθμίσεις στη Συνθήκη του Δουβλίνου. "Είναι η πιο ελπιδοφόρα κοινοβουλευτική απόφαση που ελήφθη ποτέ σχετικά με τον διαμοιρασμό των ευθυνών μεταξύ κρατών - μελών στην διαδικασία διερεύνησης των αιτήσεων ασύλου", σχολίασε η σκιώδης εισηγήτρια της GUE/ NGL, Cornelia Ernst.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL