Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πάμπλο Ιγκλέσιας: "Ο Αλέξης έκανε όλο εκείνο που μπορούσε" λέει ο Ιγκλέσιας

Τι είπε ο Ιγκλέσιας για την κατάσταση της Ελλάδα; Θα μπορούσαμε να το μάθουμε πραγματικά εάν ξεφεύγαμε από τη... μονταζιέρα της "El Mundo", γιατί το κείμενο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της εφημερίδας είναι διαφορετικό από το μονταρισμένο βίντεο! Tο καλό θα ήταν να μαθαίναμε και την αλήθεια, απλή αλλά και.. αμοντάριστη!

Ο Ιγκλέσιας, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ισπανία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένης και μιας ισπανικής αριστερής κυβέρνησης, επέρριψε τις ευθύνες της εποπτείας της Ελλάδας και της μετατροπής της σε προτεκτοράτο από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, εκτιμώντας ότι «ο Αλέξης έκανε όλο εκείνο που μπορούσε».

Η "El Mundo" είναι η μεγαλύτερη δεξιά ισπανική εφημερίδα, που ανήκει στον ιταλικό δεξιό όμιλο της "Corriere della Sera" και αποτελεί την εφημερίδα που στήριξε τις ψευδείς καταγγελίες για χρηματοδότηση του Podemos από τη Βενεζουέλα και το Ιράν. Από την έναρξη της κρίσης στήριξε τις κυβερνήσεις των Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά και επιτίθεται τακτικά εναντίον του Podemos και του Ιγκλέσιας ότι θέλουν να κάνουν την Ισπανία... Ελλάδα.

Η συζήτηση του Ιγκλέσιας με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας φαίνεται ότι γίνεται και με αφορμή τις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ντε Γκίντος, αυτόν που μαζί με τον Πορτογάλο πρώην συνάδελφό του αποτελούσαν τους ορκισμένους εχθρούς της ελληνικής κυβέρνησης στους κοινοτικούς θεσμούς. Ο Ντε Γκίντος μάλιστα εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα πήγαινε στο Eurogroup για να κόψει τις συντάξεις στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 26 Ιουνίου ο Ιγκλέσιας θα κόψει τον βήχα στον Ντε Γκίντος και τον Ραχόι, όπως η Μαρτίν του Μπλόκου της Αριστεράς και ο Ντε Σόουζα του Πορτογαλικού Κ.Κ. έκοψαν τον βήχα στον Πάσος Κοέλιο.

Τι έγραψε ο δημοσιογράφος της "El Mundo"

- "Ο Τσίπρας δεν κατάφερε να πραγματοποιήσεις πολλές από τις βασικές υποσχέσεις: συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις... Πήρατε κάποιο μάθημα;".

- "Είναι διαφορετικά. Από τον Ντε Γκίντος (υπουργό Οικονομικών) ξέφυγε την άλλη μέρα κάτι πολύ αποκαλυπτικό. Είπε: 'Πάμε να αποφασίσουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων'. 'Πάμε να αποφασίσουμε όχι η ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις".

- "Αρνείστε εκείνη τη φράση 'Περίμενε, Αλέξη, και ερχόμαστε!';"

- "Όχι. Έκανε όλο εκείνο που μπορούσε. Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Μιλάμε όμως για ένα προτεκτοράτο και είναι τρομερό στο πλαίσιο της Ε.Ε. να έχει μια χώρα χωρίς κυριαρχία την οποία κυβερνούν. Δεν είναι η περίπτωση της Ισπανίας".

 

Τι είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

"Μετατραπήκαμε σε μια κυβερνητική πολιτική δύναμη και, όταν μπορείς να κυβερνήσεις, όταν ο χώρος που μπορείς να κυβερνήσεις δεν είναι το πανεπιστήμιο ή τόσο στενοί χώροι, πρέπει να καταλάβεις και η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Αυτός είναι ο ρεαλισμός. Όταν είσαι πρόεδρος της κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας χώρας της νοτίου Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνθηκών που θέτουν σε διεθνές επίπεδο, έχεις τις επιλογές που έχεις. Να κυβερνήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απογοητευτικό. Πολλά πράγματα που θέλεις να κάνεις γίνονται πολύ δύσκολα. Και πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο. Με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, ως συνέπεια της διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι ο Αλέξης έκανε όλο αυτό που μπορούσε. Είναι τρομερό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει μια χώρα χωρίς κυριαρχία, την οποία κυβερνούν και της επιβάλλουν να πάρει αποφάσεις από έξω. Δεν είναι η περίπτωση της Ισπανίας".

 

Τι είπε στην πραγματικότητα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας;

Θα το ξέρουμε όταν ο δημοσιογράφος της "El Mundo" δημοσιεύσει όλη τη συνέντευξη χωρίς... μοντάζ!!!

Εν τω μεταξύ 198 οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Γκαλμπρέιθ, ο Πικετί, η Πέτιτοφ και ο Ναβάρι, δημοσίευσαν κάλεσμα υπέρ του Unidos Podemos για να αλλάξουν η Ισπανία και η Ευρώπη. «Είναι απαραίτητη μια στροφή στην οικονομική πολιτική: πρέπει να τελειώσουμε με τις πολιτικές της δημοσιονομικής λιτότητας και της υποτίμησης των μισθών για να προωθήσουμε μια έξοδο από την κρίση που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Είναι απαραίτητο για την Ισπανία και αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για να ανοίξει μια νέα εποχή για την Ευρώπη» υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τώρα δεν παίζουμε

Αυτή η κυβέρνηση τράβηξε μέχρι σήμερα έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Εξελέγη με την εντολή να υλοποιήσει μια συμφωνία που δεν ήταν δική της. Είχε να διαχειριστεί μια κοινωνία εξουθενωμένη και...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο