Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μαϊτέ Μόλα, αντιπρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Πάμε για μια διαφορετική κυβέρνηση στην Ισπανία

Στην Αθήνα βρέθηκε η Ισπανίδα Μαϊτέ Μόλα του Κομμουνιστικού Κόμματος - Ενωμένης Αριστεράς, που εν όψει των εκλογών συνεργάζεται με το Podemos στο σχήμα Unidos Podemos, Μαϊτέ Μόλα για την εκδήλωση "Η θέση των γυναικών στα κόμματα της Αριστεράς: Συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στη δράση και στη λειτουργία των κομμάτων" που συνδιοργάνωσε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η αντιπρόεδρος του ΚΕΑ μίλησε στην "Α" για τις ισπανικές εκλογές, για τις ιδιαιτερότητες της χώρας της και για το τι ελπίζει να πετύχουν οι Unidos Podemos. Εξέφρασε την ελπίδα για ένα μέτωπο των χωρών του Νότου σε δεύτερη φάση και εξέφρασε μεν διαφωνίες με επιλογές της ελληνικές κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός "ήταν μόνοι τους" όλο αυτό το διάστημα απέναντι στις απαιτήσεις των θεσμών.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

* Εκλογές στις 26 Ιουνίου στην Ισπανία, με μια σημαντική συνεργασία των Unidos Podemos πλέον. Μετά τον εκβιασμό που υπέστη η Ελλάδα, η Αριστερά στην Ισπανία έχει προοπτική και μπορεί να επιφέρει κάποια αλλαγή;

Ο συνασπισμός της Αριστεράς στην Ισπανία είναι κάτι πολύ ευρύτερο, με πολλές κινήσεις και οργανώσεις να συμμετέχουν. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ένα πολύ σημαντικό βήμα, ιδίως με τον ιδιότυπο τρόπο που είναι οργανωμένο το ισπανικό διοικητικό σύστημα, με τον συνασπισμό να αγκαλιάζει όλες τις ημιαυτόνομες περιοχές. Μάλιστα, υπάρχουν περιοχές που οι Unidos Podemos σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγούνται και του Λαϊκού Κόμματος. Σε ολόκληρη την Ισπανία, ναι μεν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Unidos Podemos δεύτερη δύναμη, όμως το γεγονός πως προηγούνται 5 μονάδες των Σοσιαλιστών και το Λαϊκό Κόμμα προηγείται των Unidos Podemos για μόλις 4 μονάδες αφήνει προοπτικές. Έχει δημιουργηθεί μια ρεαλιστική πιθανότητα για μια διαφορετική κυβέρνηση στην Ισπανία, αν και υπάρχει πάντα ο φόβος το Σοσιαλιστικό Κόμμα να ακολουθήσει λογική ΠΑΣΟΚ και να συγκυβερνήσει με τη Δεξιά. Είναι πολύ σημαντική μια τέτοια προοπτική από την Ισπανία, την ώρα που το 14% των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το θετικό θα ήταν να υπάρχουν τέτοιες κυβερνήσεις σε πολλές χώρες, ώστε να διευρυνθεί το μέτωπο.


* Έκανε "ζημιά" το Μνημόνιο που αναγκάστηκε να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση στην Αριστερά της Ισπανίας;


Στεκόμαστε κριτικά σε διάφορες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, ιδίως όμως στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Φυσικά, διαχωρίζουμε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα με το οποίο εξακολουθούμε να έχουμε τις ίδιες άριστες σχέσεις. Ενίοτε στεκόμαστε κριτικά σε διάφορες κινήσεις της κυβέρνησης, κατανοώντας ωστόσο πως πρόκειται για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.


* Τι συμπεράσματα βγάλατε από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα εμπόδια που συνάντησε στον δρόμο του;

Ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση ήταν μόνοι τους όλη αυτή την περίοδο. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ περίπλοκο, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το μικρό μέγεθος της χώρας. Όμως οι Ισπανοί είναι 46 εκατομμύρια και άρα 46 εκατομμύρια καταναλωτές. Η τρόικα λοιπόν θα σκεφτεί και δεύτερη φορά για να πειραματιστεί με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στην Ελλάδα. Δεν θέλω να δικαιολογήσω τα λάθη τα οποία ίσως έκανε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αναγνωρίζω τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρήκε μπροστά της.


* Αν ο αριστερός συνασπισμός τα πάει καλά στην Ισπανία, θα μπορούμε να μιλήσουμε με σοβαρούς όρους για ένα μέτωπο του Νότου;

Για να είμαι ειλικρινής, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι το πώς θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα με το οποίο θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε την Ισπανία, πιθανότατα σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πράγμα όχι πολύ εύκολο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι σίγουρα το κοινό αυτό μέτωπο, που, αν το πρώτο βήμα πετύχει αυτό θα είναι πιο εύκολο. Αν μαζευτούμε 70 εκατομμύρια κόσμου, Έλληνες, Πορτογάλοι, Ισπανοί, τότε θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε καλύτερα τα θέματα που μας απασχολούν και εκεί θα κριθεί το αν θα μπορέσουμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση στην ευρωπαϊκή πολιτική. Αν αποτύχουμε, τότε θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη οι ακροδεξιές, ξενοφοβικές δυνάμεις.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τώρα δεν παίζουμε

Αυτή η κυβέρνηση τράβηξε μέχρι σήμερα έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Εξελέγη με την εντολή να υλοποιήσει μια συμφωνία που δεν ήταν δική της. Είχε να διαχειριστεί μια κοινωνία εξουθενωμένη και...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο