Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιταλία: Νίκη... πέντε αστέρων στη Ρώμη

Το κίνημα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο κέρδισε μια θεαματική νίκη στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Ρώμη, με μια γυναικεία υποψηφιότητα που πέτυχε διψήφια διαφορά από τον δεύτερο διεκδικητή του δημαρχιακού αξιώματος της Αιώνιας Πόλης...

Το κίνημα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο κέρδισε μια θεαματική νίκη στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Ρώμη, με μια γυναικεία υποψηφιότητα που πέτυχε διψήφια διαφορά από τον δεύτερο διεκδικητή του δημαρχιακού αξιώματος της Αιώνιας Πόλης.

Η Βιρτζίνια Ράτσι του Κινήματος Πέντε Αστέρια πήρε 35,29% (446.000 ψήφους), καταφέρνοντας να μετατραπεί στο αντίπαλο δέος έναντι της απερχόμενης -υπό το βάρος σκανδάλων- δημοτικής αρχής του Δημοκρατικού Κόμματος. Η 37χρονη δικηγόρος οδεύει με αέρα νικήτριας στον δεύτερο γύρο στις 19 Ιουνίου. Ο Ρομπέρτο Τσιακέτι του Δημοκρατικού Κόμματος πήρε 24,80% (313.000 ψήφους).

Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρια Μπέπε Γκρίλο δεν αναμείχθηκε ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία κι αυτό μάλλον ευνόησε την υποψηφιότητα Ράτσι, η οποία προσέλκυσε πολλούς δυσαρεστημένους πολίτες. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι είπε ότι "υπάρχουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα για όλους" ενώ η αποχή σημείωσε νέο ρεκόρ.

Ο ανταποκριτής μας Αργύρης Παναγόπουλος μεταδίδει ότι στην «κόκκινη» Μπολόνια το Δ.Κ. πήρε 35,45%, ενώ το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς «Συνασπισμός Πολιτών» με τον Μαρτελόνι της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας πήρε 7,10%. Το Δημοκρατικό Κόμμα πλήρωσε στο Μιλάνο ένα βαρύ τίμημα στη διαπλοκή, επιλέγοντας για υποψήφιο τον μάνατζερ της πρώην κεντροδεξιάς δημοτικής αρχής Σάλα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η Κεντροδεξιά είχε ως υποψήφιο έναν άλλο μάνατζέρ της που θα διεκδικήσει τη δημαρχία στον δεύτερο γύρο. Ο υποψήφιος που υποστήριζε το Δ.Κ. πήρε 41,71%, ενώ το Δ.Κ. πήρε 28,97% και η Αριστερά Οικολογία Ελευθερία, που συνεργάστηκε με τον συνασπισμό του Δ.Κ., πήρε 3,83%.

Στη Νάπολη ο αριστερός και κινηματικός Ντε Ματζίστρις αναδείχθηκε σε λαϊκό ηγέτη εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Ρέντζι και του αυταρχικού πολιτικού του σχεδίου για την άλωση του δημοκρατικού συντάγματος, καταφέρνοντας να βγάλει το Δημοκρατικό Κόμμα εκτός μάχης, αφού η Δεξιά κατάφερε να το ξεπεράσει και να περάσει στον δεύτερο γύρο. Ο Ντε Ματζίστρις πήρε 42,64%, ενώ η υποψήφια του Δ.Κ. Βαλέντε πήρε 21,16% και το Δ.Κ. 11,68%.

Δείτε όλα τα σχόλια