Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ισπανία - δημοσκόπηση: / Ισπανία - δημοσκόπηση: Σταθερά ενισχυμένη η Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία - δημοσκόπηση: / Ισπανία - δημοσκόπηση: Σταθερά ενισχυμένη η Αριστερά

Ένας στους τέσσερις Ισπανούς θα ψηφίσει το ενωτικό Ενωμένοι Μπορούμε, ενώ το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος θέλει μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στην Αριστερά και τους Σοσιαλιστές, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του μεγάλου ραδιοφωνικού δικτύου SER, που ανήκει στον όμιλο που ελέγχει την "El Pais". Σαφώς μικρότερα ποσοστά θέλουν έναν «μεγάλο συνασπισμό» ή μια κυβέρνηση Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πολιτών.

To Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές με 29,2%, το ενωτικό Ενωμένοι Μπορούμε έρχεται δεύτερο με 24,8%, ενώ οι Σοσιαλιστές ακολουθούν τρίτοι και σε απόσταση τουλάχιστον τεσσάρων μονάδων με 20,7%, αποτελώντας το μόνο από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα των τελευταίων εκλογών που καταγράφει πτώση. Οι Πολίτες παραμένουν στην τέταρτη θέση με 14,2%.

«Οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία μοιάζουν με αυτές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Στο ενωτικό ψηφοδέλτιο En Comù Podem έδιναν την πέμπτη θέση και ήρθαμε... πρώτοι! Θα κερδίσουμε τις δημοσκοπήσεις γιατί θα κερδίσουμε τις εκλογές! Το ψηφοδέλτιο Ενωμένοι Μπορούμε θα αποτελέσει την έκπληξη που θα διώξει τη Δεξιά από την κυβέρνηση και θα ανοίξει τον δρόμο της αλλαγής στην Ισπανία και της αλλαγής των ισορροπιών στην Ευρώπη» τόνισε στην «Αυγή» ο Ζοάν Μιγκέλ Μένα Άρκα, βουλευτής του ενωτικού En Comù Podem και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς της Καταλονίας EUia.

Το συνέδριο της Ενωμένης Αριστεράς

Εν τω μεταξύ στην Ενωμένη Αριστερά ο Αλμπέρτο Γκαρθόν εκλέχθηκε συντονιστής από το 74,7% των μελών του κόμματος, ενώ η υποψηφιότητα που υποστηριζόταν από τον απερχόμενο συντονιστή Κάγιο Λάρα πήρε 20,8% και αυτή που υποστηριζόταν από τον πρώην συντονιστή και ιδρυτή της Ανοικτής Αριστεράς Γκασπάρ Γιαμαθάρεθ πήρε 4,6%. Ο Γκαρθόν δήλωσε ότι θα σχηματίσει μια πλουραλιστική ηγεσία, ενώ στην εσωτερική ψηφοφορία ενόψει του συνεδρίου της Ενωμένης Αριστεράς συμμετείχε το 40,2% ή 8.548 από τα 22.321 μέλη του κόμματος.

Ο Γκαρθόν διασφαλίζει πλειοψηφία 67 - 68 από τα 90 μέλη της ηγεσίας που εκλέγονται με τις νέες διαδικασίες, ενώ από τα 150 συνολικά μέλη της ηγεσίας του κόμματος το 40% εκλέγεται από τις ομοσπονδιακές οργανώσεις. Από τους 50 χιλιάδες φίλους της Ενωμένης Αριστεράς που είχαν το δικαίωμα ψήφου για τα ντοκουμέντα του συνεδρίου συμμετείχε στην ψηφοφορία το 15%, με το ντοκουμέντο του Γκαρθόν να φθάνει στο 76,6%.

Σύμφωνα με τον Γκαρθόν το ελληνικό παράδειγμα έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί και είναι ασυμβίβαστη με την κυριαρχία των λαών», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος το Κ.Κ. της Ισπανίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς, ψήφισε στο 20ο συνέδριό του ντοκουμέντο υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. και υπέρ της σύστασης μιας αντικαπιταλιστικής συμμαχίας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και της περιφέρειας στο μοντέλο της ALBA των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL