Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Η δραστηριότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών της Αριστεράς

Δημήτρης Παπαδημούλης

Συνάντηση με τον επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Alberto Garzon

Στήριξη στη συνεργασία Ενωμένης Αριστεράς - Podemos

Με τον επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Αλμπέρτο Γκαρθόν συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο Αλμπέρτο Γκαρθόν ενημέρωσε τον Δημήτρη Παπαδημούλη για την πρόσφατη συμφωνία της Ενωμένης Αριστεράς με το Podemos για κοινή εκλογική κάθοδο στις εκλογές του Ιουνίου. Η ισπανική Αριστερά ενωμένη διεκδικεί να κάνει την ιστορική τομή και να διεκδικήσει επάξια κυβερνητικά καθήκοντα με τη στήριξη μεγάλου μέρους της ισπανικής κοινωνίας. Ο Αλμπέρτο Γκαρθόν επισήμανε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παράδειγμα ανατροπής, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε μια συντηρητική Ευρώπη, και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη που αναλογεί στην Αριστερά για να αλλάξει την Ισπανία.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική συνεργασία της Ενωμένης Αριστεράς με το Podemos και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της. Δήλωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πλευρό τους για την αλλαγή των συσχετισμών και τους ευχήθηκε δύναμη και επιτυχίες στον αγώνα για μία μεγάλη προοδευτική πολιτική αλλαγή όχι μόνο στην Ισπανία άλλα και σε όλη την Ευρώπη.

Άρθρο στο "Social Europe"

Την 24η Μαΐου θα καθοριστούν τα βήματα για ελάφρυνση του χρέους

"Στο τελευταίο Eurogroup έγινε ένα θετικό βήμα για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η μεγάλη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης αναγνωρίστηκε από τους θεσμούς, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τη συζήτηση για το χρέος" τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε άρθρο του στο περιοδικό "Social Europe", επισημαίνοντας ότι "για άλλη μια φορά, οι οργανωμένες προσπάθειες της Ν.Δ. και μιας ομάδας μέσων ενημέρωσης να δημιουργήσουν πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα έπεσαν στο κενό".

Όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "Αυτή τη φορά, όλα τα μέρη της συμφωνίας αναγνώρισαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, φτάνοντας σε μια κοινή συμφωνία γι' αυτό το φλέγον ζήτημα", ενώ πρόσθεσε: "Στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα καθοριστούν τα βήματα για ελάφρυνση του χρέους, σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, να διευκολυνθεί ο τρόπος αποπληρωμής του, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξυπηρέτησή του και να καθοριστούν τυχόν περίοδοι χάριτος. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, με δηλώσεις όπως εκείνες του Κλάους Ρεγκλινγκ από τον ESM, πως μέρος των δανείων της Ελλάδας της στο ΔΝΤ πρέπει να αναδιαρθρωθεί και πως ο μηχανισμός θα μπορούσε να αγοράσει μέρος του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πέσει κάτω από το 100% και το 180% που βρίσκεται σήμερα, να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση".

Αναφορικά με τα πρόσθετα μέτρα που "επίμονα και παράλογα" (όπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) απαιτούσαν τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι "είναι σαφές ότι τέτοια μέτρα δεν θα νομοθετηθούν" και "αντίθετα, η ελληνική πλευρά πρότεινε τη θέσπιση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής δαπανών σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της".

Επίσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως "ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ενδυναμώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να τραβήξει τη χώρα έξω από την επώδυνη κρίση, εξασφαλίζοντας παράλληλα την εκταμίευση της δόσης και τη βελτίωση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας".

Στέλιος Κούλογλου

Η Mάχη της Κρήτης και οι γερμανικές οφειλές στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή τα 75 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Κρήτης, θύματα της βαρβαρότητας και των διώξεων που υπέστησαν οι Κρητικοί από τους ναζί, εκπρόσωποι των μαρτυρικών χωριών, ιστορικοί και πανεπιστημιακοί παραβρέθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ανοίγοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, ο Στέλιος Κούλογλου επισήμανε ότι η Μάχη της Κρήτης κατά των ναζί και η ηρωική αντίσταση και νίκη των ελληνικών δυνάμεων επί των φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι που προηγήθηκε, άνοιξαν τον δρόμο για τη μεγάλη εποποιία της εθνικής αντίστασης στην Ελλάδα. «Δυστυχώς, λόγω των εξελίξεων μετά τον πόλεμο και κυρίως τον εμφύλιο, η ιστορική αυτή κληρονομιά καταδιώχτηκε στην Ελλάδα και δεν έγινε διεθνώς γνωστή. Αυτό διευκόλυνε τα σχέδια όλων εκείνων που ήθελαν να ξεχαστούν όλα όσα έγιναν στη διάρκεια της Κατοχής και να μην αποδοθούν στην Ελλάδα οι απαραίτητες πολεμικές οφειλές» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένης Αρ. Συγγελάκης μίλησε για «γολγοθά των επιζώντων γυναικών» που σήκωσαν πάνω τους όλη την Ελλάδα και περιέγραψε προσωπικά του βιώματα από τη ναζιστική Κατοχή, ενώ ο Δημήτρης Ξενάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε ότι στις 30 Μαΐου 1941 οι "Times" χαρακτήρισαν τη μάχη της Κρήτης ως «το συναρπαστικότερο γεγονός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την αποθέωση του ανθρώπινου ηρωισμού». O ιστορικός και διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Σκαλιδάκης τόνισε ότι η Μάχη της Κρήτης «έβαλε με εμφατικό τρόπο στην εξίσωση του πολέμου τον λαϊκό παράγοντα που έμελλε να καθορίσει πολιτικά τόσο τον πόλεμο όσο και την ειρήνη».

Ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, είπε ότι με τον παλλαϊκό ξεσηκωμό τους οι Κρήτες όχι μόνο υπερασπίζονταν το δικαίωμα να ζουν σε έναν πλανήτη ελεύθερο από τη ναζιστική βαρβαρότητα, αλλά έδιναν ταυτόχρονα και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ενωμένη Ευρώπη των ανθρώπων και των λαών. Στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι Ανωγείων, Κανδάνου, Βιάννου, μέλη του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων, καθώς και οι πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων Δαμάστας και Καλής Συκιάς, μίλησαν για τα ολοκαυτώματα που υπέστησαν οι περιοχές αυτές και τόνισαν τη σημασία της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών όχι ως μέσο για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, αλλά για την απονομή δικαιοσύνης και για την ανάδειξη και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης.

Εμφανώς συγκινημένη, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα χαιρέτησε την εκδήλωση, ενώ το "παρών" έδωσαν και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης και ο ευρωβουλευτής με την Ελιά, Νίκος Ανδρουλάκης.

Και τώρα η καθημερινότητα

Ερωτηθείς εάν ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να φορέσει γραβάτα, δεδομένου ότι είχε δεσμευθεί διεθνώς ότι θα το κάνει όταν λυθεί το ζήτημα του χρέους, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε ότι "υπάρχουν πάρα πολλές δοκιμασίες μπροστά μας και όχι μόνο γραβάτα δεν χρειάζεται, αλλά χρειάζεται η κυβέρνηση και οι υπουργοί της να ανασκουμπωθούν, να σηκώσουν τα μανίκια και να αρχίσουν να δουλεύουν για την καθημερινότητα". "Απομένει να δούνε οι Έλληνες πολίτες διαφορά στην καθημερινή τους ζωή, όπως η διαχείριση της Υγείας και της εκπαίδευσης, να σταματήσουν οι ουρές στις εφορίες ή στο ΙΚΑ, πράγματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες εδώ και δεκαετίες" συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Kωνσταντίνα Κούνεβα

Αγνόησε κυνικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον θάνατο Παλαιστίνιου αγωνιστή μέσα στην παλαιστινιακή πρεσβεία στην Σόφια

Κυνισμός και γραφειοκρατική ακαμψία καταλογίζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που «αγνοεί» επιδεικτικά τον περίεργο θάνατο του παλαιστίνιου αγωνιστή μέσα στην Παλαιστινιακή πρεσβεία στη Σόφια, παρά τη σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα και Δημήτρη Παπαδημούλη. Πρόκειται για την υπόθεση του Παλαιστίνιου Ομάρ Ζαέντ, που το Ισραήλ ζητούσε την έκδοσή από τη Βουλγαρία όπου είχε διαφύγει εδώ και 22 χρόνια. Η Κομισιόν όχι μόνο δεν απάντησε στην ουσία της ερώτησης των δύο ευρωβουλευτών για το ενδεχόμενο παραβίασης του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου που απαγορεύει έκδοση ουσιαστικά πολιτικά διωκόμενων προσώπων, αλλά αγνοεί επιδεικτικά και την τραγική κατάληξη της υπόθεσης, δηλαδή τον θάνατο του Παλαιστίνιου αγωνιστή κάτω από συνθήκες που παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια, μέσα στην πρεσβεία της Παλαιστίνης στη Σόφια, όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει τη σύλληψή του. Ο θάνατος του Ζαέντ, μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάθεση της ερώτησης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της έκδοσής του (19.2 κατατέθηκε η ερώτηση, 26.2 βρέθηκε νεκρός) θα περίμενε κανείς να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει την Κομισιόν να δώσει ουσιαστική απάντηση για το πώς η Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη εγγυώνται το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα διωκόμενων από τρίτες χώρες. Αντ' αυτού, η Κομισιόν απάντησε περίπου «δεν ξέρω και δεν θέλω να ξέρω τίποτα για την υπόθεση», την οποία αντιμετωπίζει ως θέμα αποκλειστικά της εθνικής νομοθεσίας της Βουλγαρίας και όχι του δικαίου της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ζητήσει συμμετοχή στις έρευνες των βουλγαρικών αρχών για τις ύποπτες συνθήκες θανάτου του Ζαέντ στην πρεσβεία της στη Σόφια, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και Κ. Κούνεβα είχαν καλέσει με κοινή δήλωσή τους την Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη να εγγυηθούν την ασφάλεια όσων ζητούν άσυλο και ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο έκδοσης σε τρίτες χώρες.


Η Ε.Ε. να κόψει κάθε σχέση συνενοχής με την πιο βρόμικη αγορά του κόσμου, το trafficking

«Η άρνηση της Ευρώπης να ανοίξει νόμιμους δρόμους μετακίνησης στέλνει τους μετανάστες στην αγκαλιά των διακινητών» τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση της έκθεσης της ευρωβουλευτή Κάθριν Μπέρντερ για την καταπολέμηση του trafficking, που αξιολογεί ως εξαιρετικά απογοητευτικά τα αποτελέσματα της σχεδόν πενταετούς εφαρμογής της σχετικής Οδηγίας της Ε.Ε. «Έχουμε μια καλή Οδηγία, αλλά με φτωχά αποτελέσματα, γιατί είναι σε αντίφαση με άλλες πολιτικές της Ένωσης, όπως η μεταναστευτική» είπε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως "Πάνω από 880.000 είναι τα θύματα του trafficking στην Ευρώπη. Αλλά μόνο 8.000 υποθέσεις τον χρόνο φτάνουν στις κρατικές αρχές. Μόνο 1% των θυμάτων διασώζεται και ελάχιστοι δουλέμποροι καταδικάζονται" παρατήρησε, καλώντας την Ε.Ε. να κόψει κάθε σχέση συνενοχής με το απάνθρωπο εμπόριο ψυχών.

Κώστας Χρυσόγονος

Αναγκαία η αναχαίτιση των τουρκικών προκλήσεων

Την ανάγκη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων τόνισε σε σχετική παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Αναφερόμενος στις συνεχώς αυξανόμενες παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου που κλιμακώθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι τακτικές καθώς και το οικονομικό κόστος αντιμετώπισής τους από την πλευρά της Ελλάδας. "Το κυριότερο όμως είναι ότι η Ελλάδα υποχρεώνεται έτσι σε υψηλές αμυντικές δαπάνες, οι οποίες επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά της προβλήματα και αποτελούν ιστορικά μια από τις κυριότερες αιτίες υπερχρέωσης της χώρας. Εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί τη μείωση των ελληνικών αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο των αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος, οφείλει να αναλάβει έναν αντίστοιχα πιο ενεργό ρόλο στην αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας" επισήμανε.

Θετική η πρόταση για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου

Θετικά αξιολογεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, καθώς καταδεικνύει την ακαταλληλότητα του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ο ευρωβουλευτής σε γραπτή τοποθέτησή του κρίνει "σωστή" τη "βασική κατεύθυνση της πρότασης για ένα δικαιότερο σύστημα στηριγμένο στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών, με ανακατανομή των αιτούντων άσυλο από το κράτος - μέλος πρώτης εισόδου, εφόσον αυτό δέχεται δυσανάλογο βάρος προς τα άλλα κράτη - μέλη". Παράλληλα, τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να μην εστιάζει μόνο στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά και στις αιτίες που δημιουργούν την προσφυγοποίηση, δηλαδή τις πολεμικές συρράξεις. Κατακρίνοντας τις πρακτικές του καθεστώτος Ερντογάν και του Ισλαμικού Κράτους εις βάρος εθνικών μειονοτήτων στο έδαφός τους, κατέληξε πως είναι απαραίτητη μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη στην ειρήνη και πως πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL