Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση της K. Koύνεβα προς την Κομισιόν:

"Ασύμβατες οι περικοπές των ΑμεΑ με τη Σύμβαση του ΟΗΕ"

Την ανάγκη να μην περικοπούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα επισημαίνει με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η ερώτηση έχει απόλυτη επικαιρότητα, καθώς πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρουν το κουαρτέτο να βάζει εδώ και τώρα θέμα περικοπής των αναπηρικών επιδομάτων.

Στην ερώτηση η Κ. Κούνεβα επισημαίνει ότι τα Άτομα με Αναπηρία αποτελούν τα τραγικότερα θύματα των Μνημονίων, αφού θεμελιώδη δικαιώματά τους έχουν καταστρατηγηθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αποκλεισμό τους ακόμη και από την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπενθυμίζει ότι η κατάσταση των ΑμεΑ έχει επιδεινωθεί από τις συνεχείς περικοπές των κοινωνικών προϋπολογισμών από το 2010 και επισημαίνει ότι ενδεχόμενες περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα θα οδηγήσουν τα ΑμεΑ σε πλήρη φτωχοποίηση. Η Κ. Κούνεβα εστιάζει στην πρόβλεψη του τρίτου Μνημονίου για νέες περικοπές 0,5% του ΑΕΠ στον προνοιακό προϋπολογισμό και ρωτά την Κομισιόν αν δέχεται να περικοπούν στο μισό τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα και, ιδιαίτερα, αν θεωρεί συμβατές αυτές τις περικοπές με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, σύμβαση που είναι η πρώτη που δεσμεύει την Ε.Ε. ως νομική οντότητα.

Με τις καθαρίστριες των λεωφορείων στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού η Κ. Κούνεβα: "Η ασυδοσία των εργολάβων πρέπει επιτέλους να σταματήσει"

Στο αμαξοστάσιο Ελληνικού βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 9 Απριλίου η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και συνομίλησε με τις εργαζόμενες καθαρίστριες της εργολαβικής εταιρείας ΛΙΝΚ ΑΠ που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων της Ο.ΣΥ.

Μετανάστριες οι περισσότερες, από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Σιέρα Λεόνε. Θύματα ενός εργασιακού μεσαίωνα που επέβαλαν εδώ και χρόνια οι εργολάβοι της "χαμηλότερης προσφοράς", που κόβουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των καθαριστριών για να "χτυπήσουν" τις εργολαβίες και να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Απλήρωτες για μήνες, χωρίς δώρα, επιδόματα, υπερωρίες, νυχτερινά, χωρίς αντίγραφα της σύμβασης και των αποδείξεων πληρωμής -υποχρεώνονται να υπογράφουν αποδείξεις για μεγαλύτερα ποσά από όσα πραγματικά παίρνουν στο χέρι-, χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό κι όταν διαμαρτύρονται, αντιμετωπίζουν τρομοκρατία και απολύσεις.

Σε αυτές τις γυναίκες μίλησε η Κωνσταντίνα Κούνεβα: "Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματά σας και τις συνθήκες εργασίας σας. Γνωρίζω και τους αγώνες σας. Ξεκινήσατε μεθοδευμένα και ήδη βρίσκεστε σε καλό δρόμο. Στήνετε σωματείο και έχετε στο πλευρό σας τη συμπαράσταση του συνδικάτου των οδηγών και άλλων αλληλέγγυων. Αυτή είναι η δύναμή σας. Νικήσατε τον φόβο και ενωμένες μπορείτε να μάθετε τα δικαιώματά σας και να τα διεκδικήσετε. Να επιδιώξετε να αναγνωριστεί το επάγγελμά σας, να καθοριστεί ο μισθός σας, τα επιδόματά σας, τα ένσημά σας".

Επίσης, η Κ. Κούνεβα ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο Ευρωκοινοβούλιο για την αναγνώριση του επαγγέλματος των καθαριστριών και οικιακών βοηθών, καθώς και την προώθηση συνεταιρισμών (ΚΟΙΝΣΕΠ) από τις ίδιες τις καθαρίστριες, ώστε με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο (φορολογικό, ασφαλιστικό κ.λπ.) να αναλαμβάνουν οι ίδιες τα έργα, χωρίς τη διαμεσολάβηση των εργολάβων. Μάλιστα, δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα τα προβλήματα των καθαριστριών των εργολαβικών συνεργείων τόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών όσο και στη διοίκηση της ΟΣΥ. "Το Δημόσιο έχει ευθύνη για όλους τους εργαζόμενους που απασχολεί, όποια σχέση εργασίας κι αν έχουν" είπε. Επίσης, τάχθηκε υπέρ τού να δοθεί ενιαία λύση για όλους τους δημόσιους οργανισμούς που χρησιμοποιούν τις εργολαβίες, αντίστοιχη με αυτήν που έδωσε το υπουργείο Υγείας στις καθαρίστριες των νοσοκομείων (ατομικές συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου).

Παρέμβαση Δ. Παπαδημούλη σε εκδήλωση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος:

"Η συμμετοχή του Ε.Κ. είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφάνεια"

Ενώ η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα, οι ευρωβουλευτές της GUE / NGL πραγματοποίησαν μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη 5 Απριλίου, με την οποία τόνισαν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει και χρειάζονται επειγόντως νέες βιώσιμες πολιτικές ανάπτυξης.

Η εκδήλωση με τίτλο "Κριτική αξιολόγηση των προγραμμάτων λιτότητας και o ελεγκτικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ελληνική υπόθεση και όχι μόνο" συγκέντρωσε ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες που συμμετέχουν στην ειδική Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ε.Κ., όπου αξιολογείται η πορεία των προγραμμάτων που έχουν επιβληθεί σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. Μάλιστα, μερικοί είχαν συμμετάσχει στην πρόσφατη διερευνητική αποστολή στην Αθήνα.

Ένας από αυτούς ήταν και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος δήλωσε πως "Η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχο των προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα και πέραν αυτής". Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξήγησε ότι "Μεταξύ 2010 και 2014, εγκρίθηκαν μέτρα που κοστίζουν πάνω από 60 δις ευρώ για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα, αυτά μόνο αύξησαν το δημόσιο χρέος, την ανεργία και τη φτώχεια". "Στην Ελλάδα, θέλουμε να δούμε μια επιστροφή στην ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ένα υγιές πλαίσιο δημόσιων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μια επαναδιαπραγμάτευση των χρεών και ένα συμπαγές σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των οικονομιών τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας" πρόσθεσε, ενώ για τις αποκαλύψεις για τις συζητήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων του ΔΝΤ που φαίνεται να προσπαθούν να χειραγωγήσουν και να εκβιάσουν την Ελλάδα μέσω της διαδικασίας της αξιολόγησης τόνισε: "Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα ως 'τεχνικός σύμβουλος'. Αυτά τα WikiLeaks δείχνουν ότι το ΔΝΤ θέλει να παίξει πολιτικά παιχνίδια και να εκβιάσει μέσω αυτής της διαδικασίας".

Παρέμβαση Δ. Παπαδημούλη στην ολομέλεια του Ε.Κ.:

"Τα 'Panama Papers' αποκάλυψαν προκλητικό έλλειμμα Δικαιοσύνης

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην ολομέλεια του Ε.Κ. στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα τις προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με τη δημόσια φορολογική διαφάνεια, έθεσε το ζήτημα των αποκαλύψεων για τα "Panama Papers". "Το δυστύχημα γι' αυτές είναι ότι οι διαρροές των 'Panama Papers' και η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψαν περισσότερα απ' όσα όλοι οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και των κρατών - μελών" επισήμανε, κάνοντας λόγο για "ένα προκλητικό έλλειμμα Δικαιοσύνης αλλά και ένα έλλειμμα υγιούς ανταγωνισμού υπέρ των πολυεθνικών και σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε βάρος των έντιμων φορολογούμενων και σε βάρος των προσπαθειών των κρατών να οικοδομήσουν κοινωνικό κράτος, δημόσια Παιδεία και δημόσια Υγεία". Επίσης ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι "Χρειάζεται επιτέλους τα κέρδη να φορολογούνται εκεί που παράγονται, να υπάρχει μητρώο, φορολογική εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυστηρές ποινές" τονίζοντας πως "Η Κομισιόν πρέπει να τολμήσει περισσότερα και το Συμβούλιο, που απουσιάζει, και τα κράτη -μέλη να μη βάζουν διαρκώς εμπόδια στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί αυτή η οργιώδης φοροδιαφυγή και φορολογική απάτη".

Ερώτηση Στ. Κούλογλου στην Κομισιόν

Καταδικάζει η Kομισιόν τις πρακτικές του ΔΝΤ;
 

Γραπτή ερώτηση στην Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου με την οποία της ζητά να λάβει θέση σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις των WikiLeaks για το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός προκειμένου να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη - μέλη.

Συγκεκριμένα οι αποκαλύψεις των WikiLeaks αφορούσαν τον τρόπο που το ΔΝΤ προτίθεται να χειριστεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν, στελέχη του ΔΝΤ, συγκεκριμένα ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, σχεδιάζουν την καθυστέρηση της αξιολόγησης για να προκληθεί οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα και ακολούθως κάνουν αναφορά σε δημιουργία πιστωτικού γεγονότος για να πιέσουν τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς και τα κράτη - μέλη.

Ο ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή να πάρει θέση και να απαντήσει αν καταδικάζει ή όχι τέτοιες πρακτικές.

Παρέμβαση Ασάνζ σε ημερίδα για τα ΜΜΕ που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Στ. Κούλογλου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και οι ευρωβουλευτές Κούρτσιο Μαλτέζε και Μιγκέλ Ουρμπάν πήραν πρωτοβουλία να διοργανώσουν ημερίδα με τίτλο «Ένα εναλλακτικό τοπίο στα ΜΜΕ στην Ευρώπη». Εκεί, παρενέβη και ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των WikiLeaks όπου υποστήριξε πως η ρύθμιση των ΜΜΕ είναι "σημαντικό θέμα για την ανθρωπότητα".

Μιλώντας για τις αποκαλύψεις για τα "Panama Papers" είπε ότι δεν έχουν δημοσιευθεί όλες οι πληροφορίες διότι υπάρχει φόβος. Όπως είπε, οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν «νομοθετικά παραθυράκια» και η δημοσίευση πληροφοριών μπορεί να επιφέρει υπέρογκα κόστη για τους πληροφοριοδότες. Σχολίασε επίσης ότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει ευεργετήσει την επικοινωνία, η οποία ξεφεύγει σταδιακά από τα παραδοσιακά μέσα και τους ολιγάρχες, και πάνω σε αυτήν στηρίχθηκε η άνοδος νέων πολιτικών δυνάμεων όπως ο ΣYΡΙΖΑ και οι Podemos.

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου αν αξίζει το τίμημα μετά από όλα όσα έχει υποστεί για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks και έπειτα από τον μακρόχρονο εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, ο Τζούλιαν Ασάνζ απάντησε ότι «εάν πιστεύεις σε κάτι που έχει καθολική αξία, τότε αξίζει».

Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανεξάρτητων ενημερωτικών μέσων και με τη συμβολή της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς και η ανάγκη να ξεκινήσει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο μια συζήτηση για μια δημόσια τηλεόραση που δεν θα υπόκειται στις απαιτήσεις της αγοράς. Ακόμη προτάθηκε η δημόσια επιδότηση για την ποιοτική ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών με τη συμβολή και του Ευρωκοινοβουλίου.

Κ. Χρυσόγονος στην Ολομέλεια του Ε.Κ.:

Αναγκαία η ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη - μέλη για το προσφυγικό

Τις δυσλειτουργίες, τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα της Ε.Ε. που ξεδιπλώνονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος. Με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη ανάληψης ευθυνών από όλα τα κράτη - μέλη της Ένωσης.

"Η έκθεση που συζητούμε σήμερα σωστά αναδεικνύει τις αδυναμίες του Κανονισμού του Δουβλίνου και σωστά καλεί για άμεση αναθεώρηση του νομικού πλαισίου η οποία θα βασίζεται στη αρχή δίκαιης κατανομής της ευθύνης και θα παρέχει επαρκή οικονομική και τεχνική υποστήριξη των κρατών - μελών πρώτης εισόδου των αιτούντων άσυλο, όπως ιδίως η Ελλάδα και η Ιταλία. Κανένα μέτρο και καμιά αναθεώρηση όμως δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει αν τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους" είπε και συνέχισε φέρνοντας ως παράδειγμα τις πολύ λίγες θέσεις που δόθηκαν τελικά για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις. "Από τις 160.000 προβλεπόμενες θέσεις, μόλις 2.200 έχουν γίνει διαθέσιμες από τα κράτη - μέλη" τόνισε ενδεικτικά.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της ΠΓΔΜ υποστηρίζοντας πως και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να επιδεικνύουν σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές αφού η χρήση βίας κατά προσφύγων, όπως αυτή στην οποία προέβη το κράτος των Σκοπίων πρόσφατα, είναι ασυμβίβαστη με το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Υπενθυμίζεται πως τα επεισόδια στην Ειδομένη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προχώρησε σε σχετικό διάβημα, αλλά και θεσμών και οργανώσεων όπως είναι η Κομισιόν και η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κ. Χρυσόγονος στην Ολομέλεια του Ε.Κ.:

"Η Ε.Ε. να διασφαλίσει την προστασία των οικονομικών πληροφοριοδοτών

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων που παρέχουν πληροφορίες οι οποίες βοηθούν στην αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική πάνω στο θέμα αυτό" είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μαζί με άλλους ευρωβουλευτές της GUE/NGL άσκησε πίεση για την προστασία των πληροφοριοδοτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής, με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ζήτημα των "whistleblowers" (πληροφοριοδοτών), στάθηκε στην αδυναμία των κρατών - μελών της Ε.Ε. να προστατεύσουν νομικά τους πολίτες που διαθέτουν πληροφορίες για παραβατικές ενέργειες από αντίποινα στον χώρο εργασίας τους ή ποινικές διώξεις.

"Σύμφωνα με έρευνα του 2013 της Διεθνούς Διαφάνειας, οι περισσότερες χώρες της Ένωσης αδυνατούν να προσφέρουν επαρκή νομική προστασία από αντίποινα στον χώρο εργασίας, ενώ ταυτόχρονα η ανησυχία για ποινικές διώξεις αποτελεί έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα για τους πληροφοριοδότες" επεσήμανε.

Παράλληλα θύμισε την ύπαρξη σκανδάλων πανευρωπαϊκού μεγέθους, όπως το λεγόμενο LuxLeaks ή της Volkswagen, τονίζοντας πόσο ευκολότερη θα ήταν η αποκάλυψή τους αν πολλοί εμπλεκόμενοι δεν δίσταζαν να πάρουν θέση. Τέλος, κάλεσε σε αποτελεσματική αντιμετώπιση των σκανδάλων με την παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να καταγγέλλουν αντίστοιχες παραβάσεις. "Η διαφθορά κινείται στο σκοτάδι. Μόνοι αν δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να βγουν στο φως και να καταγγείλουν τις παρανομίες θα είμαστε σε θέση να την καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL