Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Ημερίδα της GUE για τον ρόλο του Ε.Κ. στο ελληνικό πρόγραμμα / Ρ. Γκουαλτιέρι: «Πάμε για συμφωνία. Είναι απαράδεκτο να μπαίνουν εμπόδια»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημερίδα της GUE για τον ρόλο του Ε.Κ. στο ελληνικό πρόγραμμα / Ρ. Γκουαλτιέρι: «Πάμε για συμφωνία. Είναι απαράδεκτο να μπαίνουν εμπόδια»

Σαφές μήνυμα εναντίον των μεθοδεύσεων του ΔΝΤ και υπέρ άμεσου κλεισίματος της αξιολόγησης έστειλε την Τρίτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μιλώντας σε ημερίδα της Ευρωαριστεράς με θέμα «Κριτική αξιολόγηση των προγραμμάτων λιτότητας και ο ελεγκτικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ελληνική υπόθεση και όχι μόνο».

«Πάμε για συμφωνία. Είναι απαράδεκτο να μπαίνουν εμπόδια» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ιταλός ευρωβουλευτής, ο οποίος τόνισε ακόμη πως θεωρεί επείγουσα, χρήσιμη, αναγκαία και απολύτως εφικτή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. «Δεν θα ανεχθούμε, είπε, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, να διακυβεύεται. Υπάρχει συναίνεση ως προς το τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί το πλεόνασμα και σε ποιους κλάδους θα πρέπει να κατανεμηθεί, οι διαφωνίες αφορούν μόνο πολύ προσωρινές ανισορροπίες» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ομάδας της Ευρωαριστεράς Γκάμπι Τσίμερ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο «να δούμε κριτικά τις εξελίξεις ειδικά στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση και με το προσφυγικό, όπου φορτώθηκε ένα βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ε.Ε. Πρέπει να δούμε στο Ε.Κ. πώς εφαρμόζονται τα προγράμματα λιτότητας και τι επίδραση έχουν στην ελληνική κοινωνία, αλλά και τον ελεγκτικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Ε.Κ.».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «το συμπέρασμα που βγαίνει όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλες τις χώρες όπου επιβλήθηκε Μνημόνιο, και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και την Κύπρο, είναι ότι αυτή η άγρια μονομερής λιτότητα και αυτή η εμμονή στην απορρύθμιση διαλύει την οικονομία, σκοτώνει τη δημοκρατία, αλλά απειλεί και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση με μια διαλυτική κρίση».

Η Ελίζα Φερέιρα, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία παρακολουθεί εδώ και καιρό τις πρακτικές της τρόικας, επεσήμανε ότι η νομισματική ένωση και η ελεύθερη αγορά αυξάνουν τις ανισορροπίες χωρίς όριο, εάν δεν υπάρχουν πολιτικές αντιστάθμισης. Πρότεινε, ακόμη, μέσω της ομάδας εργασίας του Ε.Κ. να εισαγάγουμε κάποια στοιχεία, ώστε να περιορίσουμε την έλλειψη λογοδοσίας, προειδοποιώντας όμως πως αυτό είναι μια διαδικασία πολύ αργή.

Ο Ερνέστ Ουρτασούν, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, τόνισε ότι η Ομάδα Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας "είναι μια πραγματική ευκαιρία να καταγγείλουμε το παράλογο των θεσμών", αλλά παραμένει ένα μικρό βήμα. Πρέπει να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να μείνουμε απλώς στις συζητήσεις, χωρίς να μπορούμε να επηρεάσουμε αποτελεσματικά".

Παρόντες στην εκδήλωση οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου και ο Κύπριος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Κώστας Μαυρίδης.

Φ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL