Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Ιστορικό «βέτο» ντροπής εναντίον ομοφυλόφιλων και εκτρώσεων από τον Καβάκο Σίλβα / Ο θρίαμβος της Μ. Ματίας δεν απέτρεψε εκλογή δεξιού προέδρου στην Πορτογαλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορικό «βέτο» ντροπής εναντίον ομοφυλόφιλων και εκτρώσεων από τον Καβάκο Σίλβα / Ο θρίαμβος της Μ. Ματίας δεν απέτρεψε εκλογή δεξιού προέδρου στην Πορτογαλία

Ο θρίαμβος της ευρωβουλευτού του Μπλόκου της Αριστεράς Μαρίζα Ματίας, που πήρε 10,13%, δεν ήταν αρκετός για να αποτρέψει από τον πρώτο γύρο την εκλογή του δεξιού Μαρτσέλο ντα Σόουζα στη θέση του προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας με 52%, χάρις στην αναμενόμενη αποχή πάνω από το 50% και την κατάρρευση της «επίσημης» υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από το πολιτικό του μνήμα ο απερχόμενος πρόεδρος της δημοκρατίας Καβάκο Σίλβα προσπάθησε να εκβιάσει ακόμη μια φορά την επομένη των προεδρικών εκλογών την Πορτογαλική Δημοκρατία και κοινωνία θέτοντας βέτο στον νόμο για την υιοθεσία των ομόφιλων ζευγαριών και για τη διακοπή της εγκυμοσύνης, οδηγώντας τη συντονίστρια του Μπλόκου Καταρίνα Μαρτίνς να μιλήσει για «καθαρό πολιτικό κυνισμό» στοιχηματίζοντας ότι τα «βέτο» του Καβάκο Σίλβα θα ηττηθούν στη Βουλή, δεδομένων των περιορισμένων εξουσιών και βέτο του προέδρου της δημοκρατίας μπροστά στο εκλεγμένο από το λαό κοινοβούλιο.

Μύδρους εναντίον των βέτο του Καβάκο Σίλβα εξαπέλυσαν τόσο το Σοσιαλιστικό όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα δηλώνοντας ότι οι νόμοι θα επιβεβαιωθούν στο νέο κοινοβούλιο. Ο Καβάκο Σίλβα μετά τη νίκη των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είχε προχωρήσει σε μια «πραξικοπηματική» ερμηνεία του συντάγματος προσπαθώντας να επιβάλει κυβέρνηση μειοψηφίας από τα ηττημένα δεξιά κόμματα απονομιμοποιώντας παράλληλα το συνταγματικό δικαίωμα των κομμάτων της Αριστεράς να συμμετέχουν σε κυβέρνηση.

H αποχή εκτινάχθηκε στο ρεκόρ του 51,16%, γεγονός που επέτρεψε στο φασιστοειδές σταγονίδιο της δικτατορίας του Σαλαζάρ, Μαρτσέλο Ντε Σόουζα, να πάρει 52% ή 2,40 εκατομμύρια ψήφους και να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο. Ο ανεξάρτητος σοσιαλιστής υποψήφιος και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου της Λισσαβώνας πήρε 22,88% η 1,06 εκατομμύρια ψήφους, ενώ η πρώην αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και «επίσημη» υποψήφια του κόμματος Μαρία Ντε Μπελέμ πήρε μόλις 4,24% η 196 χιλιάδες ψήφους.

Η Μαρίζα Ματίας, η ευρωβουλευτής του Μπλόκου, κατάφερε να αποσπάσει τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς φθάνοντας στο 10,13% με 468.191 ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του Πορτογαλικού Κ.Κ. με 3,95% ή 182.554 ψήφους κατέγραψε τα χειρότερα αποτελέσματα στη μεταδικτατορική Ιστορία του κόμματος.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση «προειδοποίησε» την Πορτογαλία ότι στο μεσοπρόθεσμο διάστημα το εξωτερικό χρέος της διατρέχει «υψηλό κίνδυνο» βιωσιμότητας. Η «προειδοποίηση» της έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, σύμφωνα με την πλευρά της Αριστεράς, επιταχύνει την ανάγκη να τεθεί από την κυβέρνηση της Λισσαβώνας και το θέμα του χρέους στις Βρυξέλλες, τη Φραγκφούρτη και ως εκ τούτου και στο... Βερολίνο.

Συγχαρητήρια επιστολή στη Μαρίζα Ματίας

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης απέστειλε εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ συγχαρητήρια επιστολή στη Μαρίζα Ματίας." Είναι μια νίκη της υποψηφιότητάς σου, καθώς και ένα συλλογικό πολιτικό μήνυμα που στέλνει το Αριστερό Μπλόκο σε όλες τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφασή μας να αλλάξουμε την Ευρώπη..." υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL