Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ο Ιγκλέσιας «σέρνει» τον Σάντσεθ στην εξουσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ιγκλέσιας «σέρνει» τον Σάντσεθ στην εξουσία

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ



Το Podemos δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνηση που δεν θα συμμετέχει, δηλαδή τη μονοκομματική κυβέρνηση που θέλουν οι Σοσιαλιστές, τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Στην κυριολεξία ο ηγέτης των Podemos «σέρνει» τους Σοσιαλιστές στην εξουσία χάρις στη μεγάλη πρωτοβουλία του να προτείνει την Παρασκευή στον βασιλιά Φελίπε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή ηγέτη Σάντσεθ και αντιπρόεδρο τον ίδιο.

Την Κυριακή το βράδυ ο Ιγκλέσιας «άδειασε» με τις πρωτοβουλίες του για δεύτερη φορά τον Σάντσεθ απαντώντας στο tweet εντυπώσεων του ηγέτη των Σοσιαλιστών ότι δεν έχει επαφή με τον ηγέτη του Podemos, με μια εικοσάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία που έδειξε ποιοι πραγματικά έχουν την ευθύνη για μια δημοκρατική και προοδευτική διέξοδο της χώρας.

«Θα μιλήσουμε τις επόμενες ημέρες για προοδευτικές πολιτικές, όχι για καρέκλες» έγραψε στις 21.20 σε ένα tweet ο Σάντσεθ, που διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τον... Ιγκλέσιας. «Μόλις μιλήσαμε με τον Σάντσεθ. Θα σας ενημερώσουμε σύντομα» ανάρτησε στις 22.05 της Κυριακής ο Ιγκλέσιας αποδεικνύοντας ότι όποιος έχει την πολιτική θέληση και ευαισθησία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η απάντηση των Σοσιαλιστών στο δεύτερο αυτό δημόσιο «άδειασμα» του Σάντσεθ πυροδότησε νέο κύκλο αντιδράσεων εναντίον του Podemos, γιατί ήδη η πρόταση του Ιγκλέσιας στον βασιλιά για κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σάντσεθ και αντιπρόεδρο τον Ιγκλέσιας αποτέλεσε σύμφωνα με τους ίδιους τους Σοσιαλιστές μια «ταπείνωση για τους τόνους και τις μορφές που είχε».

Αυτή τη φορά οι Σοσιαλιστές διέπραξαν ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος εμφανίζοντας πραγματική αλαζονεία επικαλούμενοι μια μονοκομματική κυβέρνηση στα πρότυπα της Πορτογαλίας, χωρίς να απορρίπτουν όμως ευθέως και την πρόταση του Podemos για κυβέρνηση συνεργασίας, όπως άφησε να φανεί ως στρατηγική του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Θέσαρ Λουένα, ο οργανωτικός υπεύθυνος και δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος, διευκρινίζοντας ότι «ακόμη διανύουμε τη χρονική περίοδο του Ραχόι... Όταν θα έρθει σειρά μας, θα μιλήσουμε με όλες τις απαραίτητες μορφές, γιατί η ισπανική πολιτική δεν γίνεται με αριθμάκους και θεατράκια».

Ο Λουένα επιτέθηκε εναντίον του Ιγκλέσιας και του Ραχόι κατηγορώντας τους ότι «ακολουθούν περισσότερο μια τακτική, ένα είδος εκστρατείας ή αγώνα για τις καρέκλες, που δεν αφορούν τα προβλήματα των Ισπανών». «Μερικοί ενδιαφέρονται περισσότερο για την αντιπροεδρία και λιγότερο για τις κοινωνικές πολιτικές» συνέχισε ο Λουένα.

Ο κυνισμός των Σοσιαλιστών για μια μονοκομματική κυβέρνηση δεν άφησε αδιάφορους τη Δεξιά και τους Πολίτες, που άρχισαν να καλλιεργούν την ιδέα ότι αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και με τη στήριξή τους, αρκεί να απομονωθούν το Podemos και ο Ιγκλέσιας."Δεν είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε την ισπανική οικονομία στα χέρια του Podemos, που ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας" είπε ο ηγέτης των Πολιτών Αλμπέρτο Ριβέρα.

«Δεν εμπιστεύομαι τα ωραία λόγια» των Σοσιαλιστών και για τον λόγο αυτόν θέλουμε να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, διαφορετικά δεν θα ψηφίσουμε την υποψηφιότητα του Σάντσεθ για την εκλογή του στη θέση του πρωθυπουργού, απάντησε ο Ιγκλέσιας στους Σοσιαλιστές. «Δεν πιστεύουμε σε αυτόν τον δρόμο... Η μόνη εγγύηση για να έχουμε αλλαγές είναι να πάνε να κυβερνήσουν νέες ομάδες ατόμων που να φέρνουν νέα ψυχή στους κρατικούς μηχανισμούς» τόνισε σε συνέντευξή του στη "Ser", διευκρινίζοντας ότι δεν χρειάστηκε μια συνέντευξη Τύπου για την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Σάντσεθ.

Για τον Ιγκλέσιας «είναι απαραίτητο η κυβέρνηση της αλλαγής να έχει μια αναλογική σύνθεση των εκλογικών αποτελεσμάτων που είχαν τα κόμματα στις εκλογές», που μεταφράζεται στο ότι «το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά θα έχουν τουλάχιστον τα μισά υπουργεία και προφανώς την αντιπροεδρία της κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL