Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ζόρζε Κόστα, βουλευτής του Μπλόκου της Αριστεράς: / Ζόρζε Κόστα: Ο κόσμος θα δει στην τσέπη του τη διαφορά αυτής της κυβέρνησης με τη Δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζόρζε Κόστα, βουλευτής του Μπλόκου της Αριστεράς: / Ζόρζε Κόστα: Ο κόσμος θα δει στην τσέπη του τη διαφορά αυτής της κυβέρνησης με τη Δεξιά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

«Οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις δίνουμε τη δύσκολη μάχη για την εκλογή προοδευτικού προέδρου της δημοκρατίας στις 24 Ιανουαρίου, με το Μπλόκο να αυξάνει την πολιτική και κοινωνική του δυναμική του με την υποψηφιότητα της ευρωβουλευτού Μαρίζα Ματίας», τόνισε στην «Αυγή» ο βουλευτής και ηγετικό στέλεχος του Μπλόκου της Αριστεράς Ζόρζε Κόστα, εκτιμώντας ότι από τα τέλη του μήνα ο κόσμος θα καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στη κυβέρνηση της λιτότητας της Δεξιάς και την κυβέρνηση συνεργασίας σοσιαλιστών και Αριστεράς.

* Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα εν όψει των προεδρικών εκλογών;

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά με πολύ χαμηλούς ρυθμούς και ψυχρότητα, γιατί ο σχηματισμός της κυβέρνησης, το πρόγραμμά της και τα μέτρα που παίρνει κέρδισαν το μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης περιορίζοντας το ενδιαφέρον για την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας.

Ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται για τις προεδρικές εκλογές λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο. Φιλοδοξούμε να αποτρέψουμε την εκλογή του κοινού υποψηφίου της Δεξιάς από τον πρώτο γύρο, ελπίζοντας ότι στον δεύτερο γύρο θα εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας που δεν θα ανήκει στη Δεξιά.

Η Δεξιά έχει ένα πολύ ισχυρό υποψήφιο, τον παρουσιαστή πολιτικών ειδήσεων Μαρτσέλο ντε Σόουζα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει δύο «επίσημους» υποψηφίους και άλλους δύο «ανεπίσημους», το Μπλόκο της Αριστεράς κατεβάζει την ευρωβουλευτή Μαρίζα Ματίας και το Πορτογαλικό ΚΚ τον πρώην ιερέα και σήμερα πανεπιστημιακό Έντγκαρ Σίλβα. Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λισσαβώνας Σαμπάο ντα Νoβòα, που δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, φαίνεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων του, με την πρώην υπουργό Υγείας και πρώην πρόεδρο του κόμματος Μαρία ντε Βελέν να τον ακολουθεί.

* Στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου είδαμε μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Πού οφείλεται η φαινομενική ανάκαμψη της Δεξιάς;

Η Δεξιά παρουσιάζεται ενωμένη με έναν υποψήφιο που τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια μπαίνει κάθε Κυριακή βράδυ στα σπίτια μας σχολιάζοντας την «πολιτική εβδομάδα»! Πριν να αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία ο δεξιός υποψήφιος είχε ήδη το 99% της αναγνωρισιμότητας του κοινού. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να πείσει τον Αντόνιο Γκουτέρες να αποτελέσει τον επίσημο υποψήφιό του, γιατί φιλοδοξεί να εκλεγεί γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχοντας χρηματίσει επί σειράς ετών ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για του πρόσφυγες.

Οι κίνδυνοι για την εκλογή δεξιού προέδρου της δημοκρατίας είναι περιορισμένοι, γιατί οι εξουσίες του είναι περιορισμένες, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη περίοδο. Η μορφή του προέδρου της δημοκρατίας παρόλο που δεν είναι συμβολική, αντιπροσωπεύει τον πιο αδύναμο κρίκο του πολιτικού συστήματος της χώρας. Στην Πορτογαλία το κοινοβούλιο αποτελεί το κέντρο του πολιτικού μας συστήματος, έχει την πρώτη και την τελευταία λέξη και το βέτο του προέδρου της δημοκρατίας καταρρίπτεται στη Βουλή.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση καρπός πιέσεων της Αριστεράς

* Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τη νέα κυβέρνηση;

Για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε μια κυβέρνηση που δεν λέει ότι δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά μια κυβέρνηση που εφαρμόζει το πρόγραμμα που παρουσίασε. Αποτελεί πρωτόγνωρη πολιτική εμπειρία για τον κόσμο να βλέπει την εφαρμογή μιας συμφωνίας που υπογράφηκε από τέσσερα κόμματα και οδηγεί στην αύξηση των μισθών και των συντάξεων, την άνοδο του κατώτερου μισθού, με τους εργαζόμενους να διασφαλίζουν ετήσιες αυξήσεις 5% στη διάρκεια τις τετραετίας. Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα ψηφίσουμε την επιστροφή του 35ωρου στο Δημόσιο, καταργώντας το 40ωρο που είχε επιβάλει η μνημονιακή πολιτική. Ψηφίσαμε νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις τράπεζες, το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πολλά από τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν υπήρχαν καν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αποτελούν το καρπό των πιέσεων της Αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό θα προτείνουμε νέα φιλολαϊκά μέτρα, που θα ξεπερνούν τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

* Το τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της Πορτογαλίας φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που περιέγραφε ο Πάσος Κοέλιο...

Χρειαζόμαστε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η Ευρωπαϊκή Ένωση επεμβαίνει με πολύ βίαιο τρόπο. Ζητούν από τον δημόσιο τομέα να διασώσει διά μέσου της ανεκεφαλαιοποίησης ιδιωτικές τράπεζες ή τράπεζες με συμμετοχή του Δημοσίου, για να πωληθούν αμέσως μετά σε άλλους ιδιώτες ή να πωληθούν σε ξένα ιδρύματα.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αποτελεί τον ατζέντη αυτής της προσπάθειας, προωθεί το ξεπούλημα του τραπεζικού συστήματος της χώρας και προσπαθεί να επιρρίψει το κόστος στους φορολογούμενους πολίτες. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αποτελεί πράκτορα του Ντράγκι.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έκανε εναλλακτικές προτάσεις εναντίον της πώλησης της μικρής τράπεζας Banif, που ελέγχει το 3% της τραπεζικής αγοράς, και υπέρ της ένταξής της στη δημόσια τράπεζα CGD, αλλά η ΕΚΤ απέρριψε την πρόταση. Η κυβέρνηση δεν ήρθε σε σύγκρουση με την ΕΚΤ. Στη Βουλή το Μπλόκο της Αριστεράς και το Πορτογαλικό ΚΚ ψηφίσαμε κατά της απόφασης και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Δεξιά υπέρ. Έγιναν λοιπόν κατανοητά και τα όρια που μπορεί να κινηθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Βρισκόμαστε μπροστά στη διάλυση του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος, γιατί εκτός από τη δημόσια CGD όλες οι άλλες τράπεζες θα καταλήξουν σε ξένα ιδρύματα.

* Πόσο θα κοστίσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος;

Αυτή της Banif κόστισε ήδη 3 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τη διάσωση του παλιού Banco Espiritu Santo - BES έφτασαν στα 4 δισ. ευρώ, γιατί έβαλαν τους φορολογούμενους να πληρώσουν τα κεφάλαια που δεν ήθελαν να βάλουν οι ιδιώτες. Παράλληλα, το χρηματοοικονομικό σύστημα προσπαθεί να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση της Banco Novo και να εξαναγκάσει το Δημόσιο να καταβάλει ακόμη και το κόστος των δικαστικών και άλλων αντιδικιών με ξένα ιδρύματα και κερδοσκοπικά κεφάλαια, που κανείς ακόμη δεν ξέρει πού θα φθάσουν. Το Banco Novo ελέγχει το 20% της πορτογαλικής τραπεζικής αγοράς.

* Πώς βλέπει ο κόσμος τη νέα κυβέρνηση που στηρίζουν οι σοσιαλιστές και η Αριστερά;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλοι βρισκόμαστε περίπου στα ποσοστά που πήραμε στις εκλογές. Στα τέλη Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι πρώτες αυξήσεις και ο κόσμος θα δει στην τσέπη του τη διαφορά. Στο πολιτικό επίπεδο φαίνεται πάντως ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συνέβη και δεν μπορεί να το πιστέψει. Ή ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι η συνεργασία σοσιαλιστών και Αριστεράς θα διαρκέσει στον χρόνο.

* Η υποψηφιότητα της Μαρίζα Ματίας για την προεδρία της δημοκρατίας φέρνει κάτι το καινούργιο στην πολιτική ζωή της Πορτογαλίας, στο Μπλόκο και την Αριστερά;

Η Μ. Ματίας είναι πολύ συμπαθής στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο. Εκτιμούμε όμως ότι δεν θα καταφέρουμε να φθάσουμε στα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών, εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης της συμμετοχής, των πιέσεων από τη λογική της χρήσιμης ψήφου από τον επικρατέστερο προοδευτικό υποψήφιο, που είναι ανεξάρτητος αλλά κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, έναντι όλων των άλλων δημοκρατικών και αριστερών υποψηφίων.

Η Μ. Ματίας κατάφερε πάντως να τροφοδοτήσει μια νέα δυναμική στην προεκλογική εκστρατεία, γιατί διευκόλυνε το άνοιγμά μας σε νέους τομείς της κοινωνίας και κυρίως σε αυτούς που έχουν να κάνουν με τη δημιουργικότητα ή άλλους πολιτικούς χώρους, όπως οι σοσιαλιστές. Δυναμική που θα εκμεταλλευτούμε μετά τις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL