Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Καταλύτης η Αριστερά στη νέα κυβερνητική πλειοψηφία / Πορτογαλία: Για πρώτη φορά μέτρα ενάντια στη λιτότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλύτης η Αριστερά στη νέα κυβερνητική πλειοψηφία / Πορτογαλία: Για πρώτη φορά μέτρα ενάντια στη λιτότητα

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Με αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 25 ευρώ για τουλάχιστον μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, κατάργηση της υπερφορολόγησης για 3,5 εκατομμύρια οικογένειες, επαναφορά των αργιών που είχαν καταργηθεί, κατάργηση των περικοπών των μισθών στο δημόσιο φέτος και με πρόκληση της εκλογής προοδευτικού προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιανουαρίου θα προϋπαντήσει το νέο έτος η Πορτογαλία, με την ευρωβουλευτή του Μπλόκου της Αριστεράς Μαρίζα Ματίας και τον καθηγητή του Πορτογαλικού Κ.Κ. Έντγκαρ Σίλβα να διεκδικούν την προεδρία της χώρας ανάμεσα σε άλλους οκτώ υποψηφίους στον πρώτο γύρο.

Τη στιγμή που ο υπουργός Ντα Σίλβα ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 25 ευρώ τον μήνα, στα 530 από τα 505 ευρώ, ο υφυπουργός Βιομηχανίας Βασκονσέλος «κατήγγειλε» ότι «είναι ντροπή να έχουμε έναν τόσο χαμηλό κατώτερο μισθό» και ότι «πολλές επιχειρήσεις θα δώσουν αυξήσεις μόλις 10 με 15 ευρώ γιατί έχουν προβλήματα». Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 530 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2016, στα 557 το 2017, στα 580 το 2018 και στα 600 ευρώ το 2019, ενώ από το 2011 έως το 2014 είχε μειωθεί στα 485 ευρώ. Το μεγαλύτερο πορτογαλικό συνδικάτο, η αριστερή CGTP, εκτιμά ότι αύξηση των 25 ευρώ «είναι ανεπαρκής και καθυστερημένη» και απαιτεί την άνοδο του κατώτερου μισθού στα 600 ευρώ μέσα στο 2016. Το δεύτερο σε μέγεθος συνδικάτο, η σοσιαλιστική UGT, που ήταν υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης Δεξιάς και Σοσιαλιστών, ζητούσε αύξηση του κατώτερου μισθού «το λιγότερο κατά 20 ευρώ». Η άνοδος του ελάχιστου κατώτερου μισθού αφορά τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενους, σχεδόν το 20% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Χρονιά κατακτήσεων για το Μπλόκο

«Χρονιά κατακτήσεων» χαρακτήρισαν το 2016 το Μπλόκο της Αριστεράς, το πορτογαλικό Κ.Κ. και οι Πράσινοι, υπογραμμίζοντας το καταλυτικό ρόλο της Αριστεράς στις κάλπες και στη στήριξη της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η συντονίστρια του Μπλόκου της Αριστεράς Καταρίνα Μαρτίνς και ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού Κ.Κ. Ζερόνιμο ντε Σόουσα έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας, προειδοποιώντας παράλληλα και για τις δυσκολίες, για τη νέα πορεία της χώρας με τη σφραγίδα της Αριστεράς.

Η Κ. Μαρτίνς δήλωσε ότι το 2016 θα αποτελέσει «χρονιά κατακτήσεων, γιατί για πρώτη φορά βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η άνοδος των μισθών και των συντάξεων, και όχι η περικοπή τους» και πως η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «είναι καλή γιατί αντιστρέφει τη φτωχοποίηση των εργαζομένων και της χώρας... παρά τους πολλούς περιορισμούς και τους πολλούς κινδύνους της». Η Μαρτίνς δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τον ρόλο που είχε ο διπλασιασμός των ψήφων και των εδρών του Μπλόκου στις εκλογές του Οκτωβρίου για την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης της νεοφιλελεύθερης λιτότητας.

ΠΚΚ: Τιμάμε δεσμεύσεις και αγώνες

Ο κομμουνιστής ηγέτης Σόουσα στο μήνυμά του υπερασπίστηκε την απόφαση στήριξης της νέας κυβέρνησης θέτοντας τις προκλήσεις και τους στόχους για το 2016 στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την άνοδο του κατώτερου μισθού στα 600 ευρώ μέσα στο έτος και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στο «ισχυρό μήνυμα ελπίδας» προς τον λαό της Πορτογαλίας ο Σόουσα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον στόχο «μετασχηματισμού της συλλογικής ζωής και τη ρήξη με την πολιτική της εθνικής υποβάθμισης... μετά από τόσα σκληρά και δύσκολα χρόνια για τους νέους και τους εργαζόμενους».

«Το Πορτογαλικό Κ.Κ. δεν θα πάψε ποτέ να τιμά τις δεσμεύσεις του και θα επιδιώξει να συμβάλει σε μια πορεία ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου» συμπλήρωσε ο Σόυοσα προειδοποιώντας ότι «τίποτα δεν έρχεται ουρανοκατέβατο».

Η Δεξιά σε τροχιά Ν.Δ.

Η πορτογαλική Δεξιά αρχίζει να πληρώνει την απομάκρυνσή της από την εξουσία και την καταστροφή της χώρας με μια κρίση ταυτότητας που σε ορισμένες πτυχές της μοιάζει με τη κρίση των μνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα. Η κρίση της Δεξιάς ξεκίνησε με την παραίτηση του Πάουλο Πόρτας, του διεφθαρμένου πρώην αντιπροέδρου της δεξιάς κυβέρνησης του Κοέλιο, από την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος CDS-PP, ετοιμάζεται να τον διαδεχθεί μάλλον ο ευρωβουλευτής Νούνο Μέλο, ο πιο δημοφιλής πολιτικός του κόμματος ακόμη και ανάμεσα σε δύο άλλους πιθανούς υποψηφίους.

Ο Πόρτας αποτελεί στην πράξη έναν από τους «δεινόσαυρους» της πορτογαλικής Δεξιάς, αφού ήταν δεξί χέρι του Ζοζέ Μπαρόζο και υπουργός Αμύνης αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο της αγοράς των ελαττωματικών γερμανικών υποβρυχίων με τις γνωστές αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στην Ελλάδα.

Μετεκλογικοί τραπεζικοί μποναμάδες

Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας με το τέλος των βουλευτικών εκλογών και την αλλαγή της κυβέρνησης άνοιξε τα χαρτιά της αποκαλύπτοντας στη νέα πλειοψηφία το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης που έχουν ανάγκη οι τράπεζες της χώρας, ξεκινώντας από την υπό κατάρρευση και διασωθείσα Novo Banco, που δέχθηκε «μετάγγιση» φρέσκου χρήματος που φθάνει τα 2 δισ. ευρώ διαμέσου ομολόγων που αγόρασαν μεγαλομέτοχοι, επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια, όπως εκθειάζει σε ανακοίνωσή του το δεξιό κόμμα PSD. Ακόμη χειρότερα, το κόμμα του Πάσος Κοέλιο προειδοποίησε ότι η στήριξη της Novo Banco έγινε για το καλό των φορολογούμενων, μετά από άλλη ένεση ρευστότητας 4 δισ. ευρώ, και αποτελεί τμήμα του σχεδίου διάσωσης της BES. Στην ουσία η Δεξιά εκθειάζει τη διάσωση της BES/Novo Banco, γιατί πραγματοποιείται μετά από απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλει τις προσπάθειες διάσωσης της Banif από τη νέα κυβέρνηση, που θα κοστίσει 2,25 δισ. ευρώ στους εργαζόμενους, μετά από προηγούμενη ένεση ρευστότητας 1,1 δισ. ευρώ το 2013 με τις ευχές των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τα «δώρα» της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας προς τη νέα πλειοψηφία δεν περιορίστηκαν στη στήριξη της Novo Banco, γιατί συμπληρώθηκαν με την προειδοποίηση ότι οι 6 συστημικές τράπεζες της χώρας, η CGD, BCP, Novo Banco, BPI, Totta και Montepio, θα πρέπει να δημιουργήσουν συμπληρωματικά αποθεματικά κεφάλαια έως το 2017, γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν προβλήματα συνέχισης της λειτουργίας τους, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας Κάρλος Κόστα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι ανάγκες των συστημικών τραπεζών για φρέσκο χρήμα μέσα στο 2016 πιθανώς θα αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με τις σημερινές προβλέψεις, δεδομένου ότι τα «κόκκινα δάνεια» έφθασαν στο ποσοστό ρεκόρ 12,9%, εξαιτίας της εκτίναξής τους κατά 2,3% τα τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η Πολιτική Επιτροπή του Μπλόκου, η αντίστοιχη Πολιτική Γραμματεία, υπογράμμισε με ανακοίνωσή της «την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της δημιουργίας καθαρών τραπεζών με δημόσια χρήματα για να δοθούν μετά σε ιδιώτες». Το Μπλόκο ζήτησε «εγγυήσεις για ένα νέο νόμο για την επίλυση του τραπεζικού προβλήματος» και «τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Novo Banco... για να μην επαναληφθούν λάθη». Η Κ. Μαρτίνς κατήγγειλε επίσης ότι η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας άφησαν την επίλυση του σκανδαλώδους προβλήματος της Banif στη νέα κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι μετά από τόσες παρανομίες θα ήταν αδύνατον να αναζητηθεί λύση, και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα για την αποφυγή ελέγχου της από την ιδιωτική τράπεζα ισπανικών συμφερόντων Santander Τotta.

Το Μπλόκο απαιτεί από τη κυβέρνηση Κόστα την ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ενός «νέου νόμου για την αρχιτεκτονική των τραπεζών» δεδομένης της αποτυχίας της κεντρικής τράπεζας και του προέδρου της να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL