Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Μάιτε Μόλα, ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς και αντιπρόεδρος του GUE/NGL: / Μάιτε Μόλα: Δίνουμε τη μάχη για την αλλαγή μέχρι την τελευταία ψήφο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάιτε Μόλα, ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς και αντιπρόεδρος του GUE/NGL: / Μάιτε Μόλα: Δίνουμε τη μάχη για την αλλαγή μέχρι την τελευταία ψήφο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Η Αριστερά δίνει τη μάχη της ανατροπής της λιτότητας στην Ισπανία με στόχο την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Ραχόι και την πιθανότητα σχηματισμού προοδευτικής πλειοψηφίας με άξονα τους σοσιαλιστές, το Podemos και τη Λαϊκή Ενότητα - Ενωμένη Αριστερά, τόνισε στην «Αυγή» η Μάιτε Μόλα, αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ηγετικό στέλεχος της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς και του ΚΚ της Ισπανίας

* O Ραχόι απέφυγε τη τηλεοπτική συζήτηση αρχηγών στέλνοντας την αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του...

Στον Ραχόι δεν αρέσουν οι τηλεοπτικές συζητήσεις. Δίνει συνεντεύξεις αλλά δεν θέλει διάλογο και αντιπαράθεση. Δεν ήταν κάτι καινούργιο. Δεν αποτελεί δικαιολογία. Γνωρίζοντας ότι δεν αποτελεί χαρισματική προσωπικότητα αποφεύγει διαρκώς να αντιπαρατεθεί δημοσίως με πολιτικούς του αντιπάλους, γιατί απλώς είναι... κακός! Ο κόσμος το καταλαβαίνει και αυτό είναι αρνητικό για τον ίδιο και το κόμμα του. Θα πρέπει να περιμένουμε το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου για να δούμε πώς θα επηρεάσει το γεγονός αυτό το Λαϊκό Κόμμα.

* Εσείς έχετε μια χαρισματική προσωπικότητα, τον Αλμπέρτο Γκαρθόν, που δεν εμφανίζεται όμως στη τηλεόραση...

Η αλήθεια είναι ότι η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με τον αποκλεισμό του υποψηφίου της Λαϊκής Ενότητας - Ενωμένης Αριστεράς από τις τηλεοπτικές παρουσιάσεις και τα debate. Αντιμετωπίζουμε πραγματική λογοκρισία. Η Ενωμένη Αριστεράς, αποτελεί την τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία, στο απερχόμενο Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ξαφνικά αποφάσισαν να διοργανώσουν τις εκλογές με βάση τις δημοσκοπήσεις των τεσσάρων κομμάτων με τα μεγαλύτερα ποσοστά. Δεχόμαστε πρωτοφανή επίθεση, δεδομένου ότι είμαστε η μόνη αντικαπιταλιστική δύναμη που συμμετέχει στις εκλογές. Δεν θέλουν να έχουν απέναντι μια πολιτική δύναμη που λέει ότι αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Τέσσερα κόμματα συμφώνησαν να εφαρμόσουν τη λογοκρισία.

* Πώς έχει διαμορφωθεί το κλίμα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την ισπανική πρεσβεία στην Καμπούλ;

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι άλλαξαν το προεκλογικό κλίμα και ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες, μετά το παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της ισπανικής πρεσβείας στη Καμπούλ. Η ειρήνη αποτελεί πλέον το επίμαχο θέμα, γιατί στον κόσμο αναβιώνουν οι μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των τρένων στη Μαδρίτη που μας έκαναν να θρηνήσουμε πάνω από εκατό νεκρούς. Οι λαοί της Ισπανίας θέλουν την ειρήνη.

* Η κρίση λοιπόν περνά σε δεύτερη μοίρα;

Η αλήθεια είναι ότι το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφεύγουν να μιλήσουν για την κρίση και την ανεργία ή λένε ψέματα. Το Λαϊκό Κόμμα κάνει εκστρατεία υποστηρίζοντας ότι πρέπει να στηρίξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες όταν τις διέλυσε και προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα λέει ότι θα δώσει περισσότερους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν ήταν ο Θαπατέρο που έκοψε τη χρηματοδότηση στους δήμους με το δημοσιονομικό σύμφωνο. Το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα λένε πολλά και μεγάλα ψέματα με μεγάλο κυνισμό. Οι «Πολίτες» προσπαθούν να σώσουν τη Δεξιά από τα τεράστια σκάνδαλα αποτελώντας μαξιλάρι της ψήφου των μετριοπαθών που θα πήγαινε χαμένη. Το Λαϊκό Κόμμα και οι «Πολίτες» θα μετατραπούν στο νέο πολιτικό και κυβερνητικό σχήμα της ισπανικής Δεξιάς, με τη στήριξη πιθανώς των υπολοίπων δεξιών εθνικιστικών κομμάτων.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως μπορεί να ανατραπούν, όπως είδαμε και στην Πορτογαλία, όπου η κοινωνική Αριστερά και τα στρώματα που επλήγησαν από την κρίση κέρδισαν και την πολιτική πλειοψηφία. Μπορεί να συμβεί το ίδιο και στην Ισπανία.

Η Λαϊκή Ενότητα - Ενωμένη Αριστερά κατακτά μεγάλο χώρο στα κοινωνικά μέσα, σε αντιπαράθεση με τη λογοκρισία από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Δίνουμε μεγάλη μάχη και πιστεύω ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες να αποτελέσουμε θετική έκπληξη.

Δημοσκόπηση DYM:Το Podemos τρίτο κόμμα με 19,1%, Ενωμένη Αριστερά 6,3%

Το Podemos κατάφερε να μετατραπεί σε τρίτο κόμμα χάρη στην εξαιρετική παρουσία του Πάμπλο Ιγκλέσιας στο debate των πολιτικών αρχηγών, από όπου λιποτάκτησε ο Μαριάνο Ραχόι! H Λαϊκή Ενότητα - Ενωμένη Αριστερά ανακάμπτει στο 6,3%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της DYM, που δημοσιεύτηκε τη Παρασκευή στην εφημερίδα "El Confidencial" το Podemos έφθασε στο 19,1%, ξεπερνώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που υποχώρησε στο 17%, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές με 26,7%, ενώ οι λαϊκιστές «Πολίτες» ακολουθούν με 23,2% και τα υπόλοιπα κόμματα με 7,7%.

Το Λαϊκό Κόμμα χάνει 2% σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση του CIS, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι «Πολίτες» κερδίζουν επιπλέον 4%, ενώ το Podemos φαίνεται να λεηλατεί το εκλογικό σώμα των σοσιαλιστών που χάνουν 4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του CIS.

Οι αναποφάσιστοι αποτελούν σχεδόν το «μεγαλύτερο» κόμμα φθάνοντας στο 26%.

Την ανοδική πορεία του Podemos κατέγραψε και η δημοσκόπηση της Sigma Dos, που πραγματοποιήθηκε όμως για τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό όμιλο Mediaset πριν από το τηλεοπτικό debate ανάμεσα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και την... απεσταλμένη του Ραχόι, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL