Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Εκλογές στην Ισπανία στις 20 Δεκεμβρίου / Αναποφάσιστοι και πολιτικός κατακερματισμός σε πρώτο πλάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές στην Ισπανία στις 20 Δεκεμβρίου / Αναποφάσιστοι και πολιτικός κατακερματισμός σε πρώτο πλάνο

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά, που κατεβαίνει με το σχήμα της Λαϊκής Ενότητας στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου στην Ισπανία, ξεκίνησαν ήδη την προεκλογική τους εκστρατεία στοχεύοντας στην ανατροπή της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης λιτότητας του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι και τη δημιουργία μιας προοδευτικής, αριστερής πλειοψηφίας που θα εγγυηθεί τη στήριξη της κοινωνίας εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Τα ψηφοδέλτια του Podemos ανακάμπτουν στο 15,7%, ενώ η Ενωμένη Αριστερά βρίσκεται στο 3,5%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Η μάχη για την ανατροπή της λιτότητας και στην Ισπανία θα είναι δύσκολη και θα δοθεί μέχρι τη τελευταία ψήφο, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εκλογές στη Καταλωνία, όπου το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος μετατοπίστηκε από την αντιμετώπιση της κρίσης στην εθνικιστική ατζέντα. Το Λαϊκό Κόμμα και οι λαϊκιστές Πολίτες (Ciudadanos) -οι αποκαλούμενοι και "Podemos της Δεξιάς"- του νεοφώτιστου Άλμπερτ Ριβέρα, όπως και τα δεξιά εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας, των Βάσκων και άλλων περιοχών της χώρας, φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τη μεταστροφή του κλίματος, αλλά είναι προφανές ότι οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των εκλογών, τη στιγμή που οι υποσχέσεις του Ραχόι για "ανάκαμψη" και έξοδο από την κρίση οδήγησαν εφέτος άλλους 60.000 Ισπανούς να μεταναστεύσουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον μακριά απ' την πατρίδα τους.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ξεκίνησε την Πέμπτη αργά το βράδυ τη προεκλογική εκστρατεία από ένα μικρό αγροτικό χωριό της... "χαμένης" Θαμόρα, τον τόπο καταγωγής του. Από εκεί όπου οι άνθρωποι δίνουν μάχες ζωής καθημερινά ενάντια στην πλήρη εγκατάλειψή τους από το κράτος της Μαδρίτης, ο Ιγκλέσιας έστειλε μήνυμα αλλαγής και ανατροπής για τη χώρα.

Ξεκίνημα από τα χωριά

«Είμαστε υπερήφανοι που αντιπροσωπεύουμε το μέλλον της χώρας μας… είμαστε υπερήφανοι που φθάσαμε έως εδώ, τώρα πρέπει να κερδίσουμε και είμαστε πεισμένοι ότι ο κόσμος της χώρας μας θα δώσει τη στήριξη για να το κάνουμε» τόνισε ο Ιγκλέσιας. Ο ηγέτης του Podemos υπογράμμισε ότι η επιλογή του να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του από ένα μικρό χωριό και όχι από τη Μαδρίτη θέλει να μεταφέρει το συμβολικό μήνυμα του Podemos ότι η ανοικοδόμηση της χώρας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τους πολίτες που ζουν στα μικρά χωριά και την περιφέρεια. «Δεν θέλουμε μια χώρα χωρίς αυτούς» τόνισε ζητώντας την ψήφο της «χαμένης» Ισπανίας, ενώ οι κάτοικοι του επιφύλαξαν μια ιδιαίτερα συγκινητική υποδοχή συμμετέχοντας μάλιστα μαζικά στις 11.30 το βράδυ στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού.

Η τελευταία δημοσκόπηση του δημόσιου ινστιτούτου CIS καταγράφει άνοδο του Podemos στο 15,7% χάρις στις σημαντικές συνεργασίες με την εθνικιστική Αριστερά της Γαλικίας του Μπέιρας, την αντιπρόεδρο της περιφέρειας της Βαλένθια, Ότρα, και τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και την Πρωτοβουλία για την Καταλωνία ICV - Ενωμένη Αριστερά EUiA.

Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς και -σήμερα Λαϊκής Ενότητας- Αλμπέρτο Γκαρθόν ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία από το Θέατρο Γκόγια της Μαδρίτης έχοντας δίπλα του τον συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα. «Πρέπει να αγωνιστούμε για την πραγματική αλλαγή και όχι για ένα μακιγιάζ της κοινωνίας και της χώρας... πρέπει να είμαστε συνεπείς, γιατί ούτε ένα εκατομμύριο ψήφοι δεν αξίζουν για να πούμε ψέματα στον λαό μας» τόνισε ο Γκαρθόν αναφερόμενος στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, τους λαϊκιστές Πολίτες και τους Σοσιαλιστές, όσο βέβαια και στο Podemos, το οποίο κατηγόρησε για "κεντρώα στροφή".

Διακηρύξεις και υποσχέσεις

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του με δύο εκδηλώσεις στη Θιουδάδ Ρεάλ και τη Μαδρίτη, στοχεύοντας να αποτελέσει τον βασικό πόλο της επόμενης κυβέρνησης που θα σχηματιστεί με τη συνεργασία των Πολιτών και του Podemos ή ενός εκ των δύο. Ο Σάντσεθ χρησιμοποίησε τη λογική τη "χρήσιμης ψήφου" εναντίον των "δύο Δεξιών", του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι και των Πολιτών του Ριβέρα», αλλά και εναντίον «των νέων αναδυόμενων δυνάμεων που μπορεί να μετατραπούν σε έναν νέο σεκταρισμό» υποδηλώνοντας το Podemos.

Για τον ηγέτη των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα η χώρα χρειάζεται μια «δεύτερη μεταπολίτευση» ώστε να γίνει η Ισπανία «η όγδοη χώρα της Ευρώπης που θα κυβερνάται από μια κεντρώα δύναμη μετά το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία, την Εσθονία και το Λουξεμβούργο».

«Εμείς δεν είμαστε το κόμμα ενός και μόνο ανθρώπου ούτε ένας συνασπισμός συνασπισμών» τόνισε από την πλευρά του ο Ραχόι ανοίγοντας την προεκλογική εκστρατεία του, ενώ προηγουμένως είχε... λιποτακτήσει από το κοινό debate με τους ηγέτες του Podemos, των σοσιαλιστών και των Πολιτών που διοργανώθηκε από την εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με το μηνιαίο Βαρόμετρο του κυβερνητικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών CIS που δημοσιεύτηκε τη Παρασκευή, το Λαϊκό Κόμμα θα είναι πρώτο με 28,6% των ψήφων και 120 με 128 βουλευτές, κατά 0,5% χαμηλότερα από την προηγούμενη δημοσκόπηση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακολουθεί με 20,8% και 77 έως 89 βουλευτές και βουτιά 4,5% σε σχέση με τη προηγούμενη δημοσκόπηση, εξαιτίας της ανόδου των Πολιτών στο 19% -από 14,7%- που φέρεται να εκλέγουν 63 με 65 βουλευτές. Το Podemos φαίνεται να εκλέγει από 23 έως 25 βουλευτές με ποσοστό 9,1% που μπορεί να φθάσουν στους 46, εάν συμπεριληφθούν και οι βουλευτές του που θα εκλεγούν με τα ενωτικά ψηφοδέλτια στη Καταλωνία, τη Βαλένθια και τη Γαλικία.

Η Ενωμένη Αριστερά - Λαϊκή Ενότητα φαίνεται να εκλέγει 3 με 4 βουλευτές με 3,6% σε πανεθνική κλίμακα, ενώ οι δύο μετριοπαθείς δυνάμεις, η UPyD και η καταλανική UDC, φαίνεται να μένουν εκτός Κοινοβουλίου. Αντίθετα, η καταλανική δεξιά Δημοκρατία και Ελευθερία, στην οποία συμμετέχει και το κόμμα του προέδρου Άρτουρ Μας, φαίνεται να εκλέγει 9 βουλευτές συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,2%. Η αριστερή Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας φέρεται επίσης να εκλέγει 7 βουλευτές σε σχέση με τους 3 που διαθέτει τώρα, οι δεξιοί Βάσκοι εθνικιστές του PNV διατηρούν τους 5 βουλευτές τους, ενώ οι αριστεροί Βάσκοι εθνικιστές της EH Bildu θα εκλέξουν 6 με 7 βουλευτές.

Η δημοσκόπηση πάντως του CIS αφήνει μεγάλα περιθώρια... ανατροπής, αφού το 41,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει καταλήξει τι θα ψηφίσει, και κυρίως δεν έχει αποφασίσει αν θα επιλέξει ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες ή τους Σοσιαλιστές και τους Πολίτες. Το 10,3% δηλώνει επίσης ότι δεν θα πάει να ψηφίσει. Δεν έλειψαν πάντως οι καταγγελίες, κυρίως των σοσιαλιστών και των Πολιτών, για «χειραγώγηση» των δημοσκοπήσεων από το... Λαϊκό Κόμμα ή καλύτερα από την κυβέρνησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL