Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΚΕΑ: Η λύση είναι η αλληλεγγύη και όχι η έξοδος από το ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΕΑ: Η λύση είναι η αλληλεγγύη και όχι η έξοδος από το ευρώ

Η οικονομική και θεσμική κρίση της Ευρώπης και η πιο συντονισμένη δράση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενόψει του Συνεδρίου του, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στη Μαδρίτη, κυρίως όμως ενόψει των ευρωεκλογών, κυριάρχησαν στη Σύνοδο, προχθές, στην Αθήνα, των προέδρων των κομμάτων που συναπαρτίζουν το ΚΕΑ.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος του ΚΕΑ και γραμματέας του Κ.Κ. Γαλλίας, Πιέρ Λοράν, παρατήρησε ότι η κρίση οξύνεται όλο και περισσότερο και οι επιπτώσεις της λιτότητας γίνονται αισθητές παντού. Μπορεί η κρίση, συνέχισε, να ξεκίνησε από την Ελλάδα, τώρα όμως αφορά όλες τις χώρες, όπως υποστήριξε φέρνοντας δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στη Δανία 400.000 εκπαιδευτικοί απήργησαν διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στην παιδεία, ενώ στη Στοκχόλμη οι ανισότητες διευρύνονται όλο και πιο πολύ. «Καμία χώρα της Ευρώπης δεν είναι στο απυρόβλητο», τόνισε συμπερασματικά για το θέμα.

Χωρίς ευρώ, χειρότερη η κατάσταση

Θέμα, πάντως, που έχει και άλλες διαστάσεις: «Ως ΚΕΑ, πρέπει να καταγγείλλουμε τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Π. Λοράν, για να προχωρήσει στο επόμενο ερώτημα: Με ευρώ ή χωρίς, και στο σημείο αυτό είπε χωρίς περιστροφές: «Φρονούμε ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη λιτότητα, αν έβγαιναν από το ευρώ, π.χ. οι χώρες του Νότου, τότε η κατάσταση για αυτές θα γινόταν χειρότερη. Η λύση», υποστήριξε, «δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, το θέμα είναι να φτιάξουμε εργαλεία αλληλεγγύης».

Αφού προσδιόρισε τον επόμενο στόχο του ΚΕΑ συνολικά, που είναι να καταστεί αξιόπιστη πολιτική δύναμη σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ο Π. Λοράν έθεσε ακροθιγώς -δεν ήταν μέρος της ατζέντας αυτής της Συνόδου- το θέμα του κοινού υποψηφίου για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμη, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την τουρκική λαϊκή εξέγερση, ενώ ανακοίνωσε ότι αύριο (σ.σ. χθες δηλαδή) το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΕΑ θα είναι στην πλατεία Ταξίμ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής Αριστεράς προς τους διαδηλωτές. Εξήρε, επίσης, το Μανιφέστο των Λαών του Alter Summit, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού.

Κρίσιμες οι ευρωεκλογές

Εν συνεχεία, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, Αλ. Τσίπρας, μίλησε για την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών: Πρέπει να σταλεί το μήνυμα για αλλαγή πολιτικής, υπογράμμισε προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το καθήκον του ΚΕΑ για τη δημιουργία μιας πλατύτερης συμμαχίας απέναντι στις πολιτικές λιτότητας.

Η ευρωπαϊκή δε συγκυρία, κατά τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως εξής: Η Ε.Ε. είναι σε κρίση στρατηγικής και ο ευρωσκεπτικισμός μεταξύ των πολιτών κυρίαρχος. Όμως «ο ελληνικός λαός τίποτε δεν έχει να χωρίσει από τον γερμανικό, αντιθέτως, πολλά χωρίζουν το γερμανικό λαό από την ηγεσία του, η οποία οδηγεί την Ευρωζώνη στα όρια διάλυσής της».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε όμως και όσα συμβαίνουν στη χώρα μας: «Η έκθεση του ΔΝΤ ομολογεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας ήταν ολωσδιόλου λάθος, παρά ταύτα μας ζητούν να επιμείνουμε στο λάθος. Η συζήτηση αφορά όλα τα προγράμματα λιτότητας», είπε διευρύνοντας το θέμα.

Στην επικείμενη λήψη απόφασης, εκ μέρους του ΚΕΑ, για την υποψηφιότητα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πάολο Φερέρο (γ.γ. Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας) ζήτησε και αυτός να ξεκινήσει η συζήτηση, «υπάρχουν δε, πολλές προσωπικότητες - και ο Αλέξης Τσίπρας είναι μέσα σε αυτούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL