Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Στη "Σχολή ΣΥΡΙΖΑ" ευρωπαϊκή Αριστερά, συνδικάτα και... σοσιαλιστές!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη "Σχολή ΣΥΡΙΖΑ" ευρωπαϊκή Αριστερά, συνδικάτα και... σοσιαλιστές!

Μαδρίτη, Αποστολή

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν χθες την τιμητική τους στην ισπανική Βουλή, όπου με τον συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα, τον πρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν, τον γενικό γραμματέα των αριστερών Εργατικών Επιτροπών Ιγκνάθιο Τόξο και τον γενικό γραμματέα της σοσιαλιστικής UGT Κάντιντο Μέντεθ συμφώνησαν στην ανάγκη της ανατροπής των πολιτικών της τρόικας. Στο ίδιο μήκος κύματος συντονίστηκαν και οι βουλευτές της Πλουραλιστικής Αριστεράς, του σχήματος που δημιουργήθηκε με άξονα την Ενωμένη Αριστερά και την Πρωτοβουλία για την Καταλωνία.

O Αλέξης Τρίπρας κάλεσε από την ισπανική Βουλή την ευρωπαϊκή Εριστερά, τα συνδικάτα και τα κινήματα να εξεγερθούν εναντίον της τρόικας για μια ανατροπή των πολιτικών των περικοπών και της λιτότητας και της καταστροφής του κοινωνικού κράτους.

Ο Κ. Λάρα και ο Α. Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου της Αριστεράς στον ευρωπαϊκό Νότο για να αντιμετωπιστεί συνολικά η πολιτική της τρόικας. Στόχος των δύο ηγετών είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2014.

Ο Λάρα είχε συναντηθεί τις προηγούμενες δύο ημέρες με τον ηγέτη του γαλλικού Μετώπου της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν και είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη μιας κοινής τακτικής ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Νότου. Σήμερα την πρόθεση της γαλλικής Αριστεράς για κοινή δράση επιβεβαίωσε ο γραμματέας του Κ.Κ. της Γαλλίας και πρόεδρος του ΚΕΑ Π. Λοράν.

Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος

"Νομίζουν ότι είμαστε αδύναμοι γιατί μας αντιμετωπίζουν ξεχωριστά, χώρα με χώρα, λαό με λαό, αλλά αποφασίσαμε ότι η ένωση των δυνάμεών μας, του ευρωπαϊκού Νότου, θα δείξει ότι αυτοί είναι οι αδύναμοι σε αυτόν τον ταξικό οικονομικό πόλεμο εναντίον των λαών και ότι εμείς είμαστε οι δυνατοί και ότι θα βγούμε νικητές", τόνισε ο Α. Τσίπρας στα ισπανικά ΜΜΕ.

Ο Λάρα υπογράμμισε ότι η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση της κατάστασης στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις χώρες εφαρμόζονται ταυτόχρονα τα ίδια μέτρα.

"Η επίθεση δεν διεξάγεται εναντίον μια χώρας ή ενός λαού, αλλά εναντίον όλων των ευρωπαϊκών λαών", τόνισε ο Π. Λοράν καταγγέλλοντας "τις πολιτικές που μας βούλιαξαν σε μια μεγάλη ύφεση και από την οποία μπορούμε να βγούμε μόνο με εναλλακτικές πολιτικές".

Οι δηλώσεις του Γάλλου κομμουνιστή προσέφεραν την ευκαιρία για μια παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα: "Στην αρχή της κρίσης μάς έλεγαν ότι η Ελλάδα αποτελούσε μια ειδική περίπτωση, μια χώρα όπου ζούσαν μόνο τεμπέληδες που δεν τους άρεσε να εργάζονται. Μετά ήρθε η ώρα των τεμπέληδων της Ισπανίας, των τεμπέληδων της Πορτογαλίας και των τεμπέληδων της Ιταλίας. Τώρα ξέρουμε ότι δεν έλεγαν την αλήθεια, γιατί σε αυτή την κρίση τα μόνα που κερδίζουν είναι τα χρηματοοικονομικά συμφέροντα. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την κρίση για να συνεχίσουν να κερδίζουν".

Αριστερά και συνδικάτα εναντίον της τρόικας

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Ενωμένη Αριστερά, το ΚΕΑ και τους γενικούς γραμματείς των Εργατικών Επιτροπών και της UGT κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών συμφώνησαν με τις διαπιστώσεις των τριών ηγετών της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την απόρριψη της λιτότητας και τη δογματική πολιτική με την οποία εφαρμόζεται η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και χρεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, "που στραγγάλισε τις δυνατότητες της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και έδωσε ένα σκληρό πλήγμα στο αδύναμο κοινωνικό κράτος των χωρών αυτών".

Οι Εργατικές Επιτροπές από την πλευρά τους με ανακοίνωση υπογράμμισαν ότι υπήρξε μια ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ όσο και από τις κυβερνήσεις του Ραχόι και του Σαμαρά.

"Τι Ευρώπη θέλουμε;" στο τραπέζι Σοσιαλιστών - Τσίπρα

"Τι Ευρώπη θέλουμε" ήταν το θέμα της χθεσινοβραδινής συζήτησης στη Λέσχη Καλών Τεχνών ανάμεσα σε ένα τμήμα της "νομενκλατούρας" του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) και του... Αλέξη Τσίπρα.

Στη συζήτηση που διοργάνωσαν δύο ιδρύματα προσκείμενα στο PSOE, o "Σύλλογος Οικονομολόγων Μπροστά στην Κρίση" και το "Ίδρυμα Εναλλαγές", που έχει υποδιευθυντή το πρώην ιστορικό στέλεχος του Κ.Κ. της Ισπανίας και των Εργατικών Επιτροπών και ηγέτη της Νέας Αριστεράς που προσχώρησε στο PSOE Νικολάς Σαρτόριους, συμμετείχαν o ίδιος ως συντονιστής και οι σοσιαλιστές οικονομολόγοι καθηγητές Κριστίνα Ναρμπόνα και Χόρχε Φάμπρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL