Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Μελανσόν και Λάρα: Η τρόικα μας κλέβει ακόμη και τη δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μελανσόν και Λάρα: Η τρόικα μας κλέβει ακόμη και τη δημοκρατία

Αύριο ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα θα παρευρεθεί σε μια νέα ανοικτή εκδήλωση με την πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τρίπρα, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον Μελανσόν για την μεγαλειώδη συγκέντρωση του Μετώπου της Αριστεράς στη Βαστίλη

Οι επικεφαλής της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς και του γαλλικού Μετώπου της Αριστεράς, Κάγιο Λάρα και Ζαν Λουκ Μελανσόν, κάλεσαν από τη Μαδρίτη την Αριστερά, τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά κινήματα σε μια "μάχη" και "αντίσταση" εναντίον του "πραξικοπήματος του κεφαλαίου και της δικτατορίας των αγορών", που έφθασαν "να κλέψουν ακόμη και τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα". Για τον Λάρα, η τρόικα αποτελείται "από άτομα που κανένας δεν τα ψήφισε" και "που μας κλέβουν", ενώ για τον Μελανσόν "αρχίζουν να σχεδιάζουν τώρα κάτι καινούργιο, τη διατλαντική αγορά, την προσάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μεγάλη αγορά της Βορείου Αμερικής".

Αύριο ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς, Κάγιο Λάρα, θα παρευρεθεί σε νέα ανοικτή εκδήλωση με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, "για να συμμετάσχουμε μαζί στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου εναντίον της τρόικας", όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη Μαδρίτη με τον ηγέτη του γαλλικού Μετώπου της Αριστεράς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες της ευρωπαϊκής Αριστεράς έγινε σαφής η ταύτιση απόψεων για την ανάγκη "να δοθεί μια οριστική ώθηση" για την οικοδόμηση "ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού μετώπου της Αριστεράς", που "θα αντιπαρατεθεί στην τρέλα" της εφαρμοζόμενης ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

"Ο Ραχόι και ο Ολάντ το μόνο που ξέρουν είναι ότι πρέπει να πληρώσουμε το χρέος, αλλά με τις μεθόδους της Σοσιαλδημοκρατίας ή της Δεξιάς δεν υπάρχει διέξοδος. Οδηγούμαστε στην καταστροφή", τόνισε λίγο αργότερα ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς, Μελανσόν, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συνάντηση "Ενωμένοι κατά της τρόικας", που διοργάνωσε η Ενωμένη Αριστερά στη Μαδρίτη.

Εκατοντάδες ακτιβιστές της ισπανικής και της γαλλικής Αριστεράς είχαν πολιορκήσει την αίθουσα της κοινής παρουσίασης, στην ιστορική Λέσχη Καλών Τεχνών, στο κέντρο της Μαδρίτης με συνθήματα στα ισπανικά και τα γαλλικά, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να βάλουν κύκλωμα εσωτερικής τηλεόρασης για να παρακολουθήσουν οι συγκεντρωμένοι την παρουσίαση.

Ο Λάρα έδωσε συγχαρητήρια στον Μελανσόν για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Μετώπου της Αριστεράς στη Βαστίλλη οδηγώντας το ακροατήριο σε παρατεταμένα ενθουσιώδη χειροκροτήματα και συνθήματα.

Η απάντηση του Μελανσόν πυροδότησε ένα νέο πάθος στο κοινό υπογραμμίζοντας ότι στη Γαλλία "έχουμε συνταραχθεί από τις ισπανικές παλίρροιες διαμαρτυρίας. Το ξέρουμε ότι είμαστε αδέλφια. Η μάχη σας είναι η μάχη μας. Αισθανόμαστε ότι η προσβολή στον κόσμο σας είναι και δική μας, ότι αυτούς που απολύουν είναι δικοί μας άνθρωποι, το ίδιο αισθανόμαστε και γι' αυτούς που πετάνε από το σπίτι τους... Όλη η μάχη εστιάζεται στον αγώνα για τη συνείδηση. Γιατί πριν από την πολιτική υπάρχει η συνείδηση της αλληλεγγύης... Η ανθρωπότητα οικοδομήθηκε χάρις στην αλληλεγγύη".

Ο Μελανσόν, που είναι ευρωβουλευτής, προειδοποίησε ότι "τώρα προετοιμάζουν κάτι καινούργιο, τη μεγάλη διατλαντική αγορά, την προσάρτηση της Ε.Ε. στη μεγάλη αγορά της Βορείου Αμερικής. Δεν ενημέρωσαν κανέναν, ούτε τους πολίτες ούτε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους. Προσοχή! Προετοιμάζουν αυτή την αγορά εδώ και μια δεκαετία, η διαπραγμάτευση θα αρχίσει τον Ιούνιο και θέλουν να την ολοκληρώσουν σε τέσσερις μήνες. Πρέπει να την μπλοκάρουμε, γιατί παίζονται τα δημοκρατικά και τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα".

Για τον Λάρα, η κυβέρνηση του Ραχόι "έκανε μια εκλογική απάτη και δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να εξασκεί την εξουσία και εάν αποδειχθούν τα δώρα των επιχειρηματιών στο Λαϊκό Κόμμα με αντάλλαγμα τις αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, θα είναι και παράνομη". "Πώς είναι δυνατόν η τέταρτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία να είναι η πρώτη στην ανεργία;" διερωτήθηκε ο Λάρα, ενώ αναφερόμενος στην ισπανική κρίση κατήγγειλε ότι οι τόκοι για το χρέος φθάνουν τα 40 δισ. ευρώ το έτος, περίπου το 4% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Θαπατέρο και μετά ο Ραχόι "έβαλαν στην γκιλοτίνα το Σύνταγμα", θέτοντας την πληρωμή του χρέους πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες, χρησιμοποιώντας τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος "ως επιχείρημα για να καταστρέψουν το κοινωνικό κράτος", υπογράμμισε ο Λάρα, καλώντας την ισπανική Αριστερά και τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας "να υπερασπιστούν τη δημοκρατία" "απέναντι σε μια δικτατορία πεινασμένων σπεκουλαδόρων καπιταλιστών που έκαναν πραγματικότητα όλα αυτά που μας έλεγαν ότι θα έπρεπε να φοβόμαστε από τον κομμουνισμό: την κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, όχι όμως για το κοινό καλό, αλλά για τους ελάχιστους".

"Δεν θέλουμε να μας κυβερνά η τρόικα, γιατί δεν την ψηφίσαμε και γιατί μας κλέβουν", τόνισε ο Λάρα, που έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας μια φράση του ιστορικού ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς και του ΚΚ της Ισπανίας Χούλιο Αγκίτα: "H Αριστερά διεκδικεί από τον ίδιο τον Θεό την εξουσία να δημιουργεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL