Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ντόναλντ Σασούν: Απίθανο να παίξει σημαντικό ρόλο η Προοδευτική Συμμαχία

Κανένας από τους διεθνείς σοσιαλιστικούς οργανισμούς δεν έπαιξε ποτέ κανέναν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, άρα είναι απίθανο να παίξει κάποιο ρόλο η Προοδευτική Συμμαχία, ειδικά τώρα που η Αριστερά είναι τόσο αδύναμη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

 

* Το SPD θα ανακοινώσει στις 22 Μαΐου τη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας για να διευκολύνει τη συνεργασία με κόμματα που δεν προσδιορίζονται ως σοσιαλιστικά ή σοσιαλδημοκρατικά. Δεν είναι καινούργια ιδέα, τη συναντάμε χρόνια πίσω, στον "Τρίτο Δρόμο" του Γκίντενς. Πιστεύετε πως μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη;

Για κανέναν λόγο. Κανένας από τους διεθνείς σοσιαλιστικούς οργανισμούς δεν έπαιξε ποτέ κανέναν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, άρα είναι απίθανο να παίξει κάποιο ρόλο η Προοδευτική Συμμαχία, ειδικά τώρα που η Αριστερά είναι τόσο αδύναμη. Το κατά πόσο χρειάζεται ένας θεσμός, ένα επίσημο βήμα διαλόγου, στον οποίο θα συνδιαλέγονται οι αριστεροί, με επίσημες δομές δεν έχω ιδέα, αλλά δεν νομίζω πως είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

 

* Στην Ελλάδα ο κόσμος -κυρίως στην Αριστερά- ασχολείται με αυτό λόγω του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυβέρνησε επί χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα συμμετέχει σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Για το γιατί το ΠΑΣΟΚ θεωρεί σημαντικό ένα τέτοιο ζήτημα, δεν ξέρω, πρέπει να είναι απελπισμένοι...

 

* Ήταν ποτέ σοσιαλιστικό το ΠΑΣΟΚ;

Είναι αδύνατο να απαντηθεί μια τέτοια ερώτηση δίχως να ορίσουμε τι είναι σοσιαλισμός ή σοσιαλιστικές πολιτικές. Είναι δύσκολο να απαντηθεί μια και καλή τι συνιστά σοσιαλιστική πολιτική. Μιλώντας πρακτικά, όμως, κοιτά κανείς τους ιδιαίτερους συνδέσμους και συνθήκες, τι κάνουν και τι δεν κάνουν τα κόμματα της Αριστεράς, και από τη στιγμή που αυτό που κάνουν δεν καθορίζεται μόνο από τη θέλησή τους αλλά από τις συνθήκες, τότε μόνο μπορεί κανείς να πει αν είναι πράγματι σοσιαλιστικά ή όχι.

Μπορεί κανείς να θέσει το ίδιο ερώτημα και για το SPD και για τους Εργατικούς, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα αν κάποια στιγμή αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Καθένας κάνει αυτό που δύναται. Σε κάθε χρονική στιγμή θα είναι ανοιχτή η διαμάχη για το τι είναι σοσιαλιστικό ή μη. Είναι τεράστια σπατάλη χρόνου αυτή η αυταρέσκεια της Αριστεράς, στην οποία "αυτοδικάζεται" μόνιμα σε ένα δικαστήριο από το οποίο παρελαύνουν τα κόμματα της Αριστεράς και στο οποίο οι ένορκοι κρίνουν αν είναι σοσιαλιστικά ή μη.

Μπορεί κανείς να επικρίνει τις όποιες πολιτικές λέγοντας πως υπάρχει εναλλακτική, ωστόσο μπορεί κανείς να δει και τα αποτελέσματα, δηλαδή το πώς επιδρά η κάθε πολιτική στις υποτελείς τάξεις, στους πλούσιους κ.λπ. Έκανα αυτή την κριτική στη Θάτσερ λέγοντας πως οι πολιτικές της εξυπηρετούσαν τους πλούσιους και όχι τους φτωχούς, αλλά δεν ετίθετο ποτέ θέμα για το αν η Θάτσερ είναι σοσιαλίστρια.

 

* Στόχος λοιπόν είναι οι πιο κεντρώες συναινέσεις;

Σε περιόδους κρίσης ο κόσμος χρειάζεται ενόχους και σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνει χώρα και η ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Είδαμε την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και του νεοναζιστικού κόμματος. Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέλλον, αλλά έχοντας ως δεδομένη τη γνώση του παρελθόντος τα σοσιαλιστικά αριστερά κόμματα δεν τα πήγαιναν πολύ καλά σε περιόδους κρίσης. Η Αριστερά τα πάει καλά όταν τα πάει καλά και ο καπιταλισμός, γιατί μόνο τότε μπορεί να προσφέρει παροχές.

 

* Ο Ντόναλντ Σασούν είναι καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στον Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου

 

* Διαβάστε την επόμενη Κυριακή στην "Αυγή" τη συνέντευξη του Ντόναλντ Σασούν

Δείτε όλα τα σχόλια