Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Μάριο Σοάρες: Οι λαοί μας να ανατρέψουν την πολιτική της λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάριο Σοάρες: Οι λαοί μας να ανατρέψουν την πολιτική της λιτότητας

Για την ανατροπή των Μνημονίων στην Αθήνα και τη Λισσαβώνα καλεί ο παλαίμαχος αγωνιστής της δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες, εκφράζοντας διαμέσου της «Αυγή» της Κυριακής την αναγνώρισή του στον ελληνικό λαό.

«Σας χρωστάμε, δεν χρωστάτε», συμπλήρωσε ο παλαίμαχος σοσιαλιστής ηγέτης, που αδυνατεί να συνταυτιστεί με την κυβέρνηση της χώρας του, θεωρώντας ότι μια ζωή αγώνων για τη βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου των ανθρώπων της χώρας του δεν μπορεί συμβιβαστεί με το τερατούργημα των καιρών που ζούμε: λιτότητα, λιτότητα και πάλι λιτότητα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

* Κύριε πρόεδρε, η κατηφόρα στον ευρωπαϊκό Νότο δεν λέει να σταματήσει...

Είναι αλήθεια. Από την τελευταία φορά που μιλήσαμε εσείς είχατε ένα καινούργιο Μνημόνιο και εμείς διαρκή μέτρα λιτότητας. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε ένα νέο κύμα λιτότητας από την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο. Πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, μεταξύ της προεδρίας της δημοκρατίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν τη λιτότητα. Πρέπει οι λαοί μας να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.

* Στις 25 Απριλίου δεν παρευρεθήκατε στις επίσημες εκδηλώσεις για την Επανάσταση των Γαρυφάλλων, την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας …

Η 25η Απριλίου αντιπροσωπεύει τη νίκη του λαού μας. Την ελευθερία μας. Την εξέγερση των στρατιωτικών και του λαού μας για τη δημοκρατία. Πως μπορώ να συμμετάσχω σε εκδηλώσεις που διοργανώνει μια κυβέρνηση που καταλύει με την οικονομική και αντικοινωνική της πολιτική τη δημοκρατία και τις ελευθερίες του λαού μας; Στις 25 Απριλίου του 1974 ο πορτογαλικός λαός έδωσε ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Σήμερα το δείχνει έξω από τις θεσμικές εκδηλώσεις. Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων γιορτάζεται στους δρόμους από τους ανθρώπους που μένουν πιστοί στα καθολικά μηνύματα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η σημερινή κυβέρνηση είναι εναντίον της δημοκρατίας. Έχει ένα μόνο σύνθημα: λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα. Με την τρόικα έχουν βάλει στόχο να εξαθλιώσουν τον λαό μας.

* Εκτιμάτε ότι η Πορτογαλία θα έπρεπε να σταματήσει να πληρώνει το χρέος της;

Πληρώνουμε εδώ και χρόνια τόκους και πανωτόκια σε τόκους και πανωτόκια. Πόσες φορές έχουμε πληρώσει το χρέος μας; Τι σημαίνει εξάλλου πληρώνω το χρέος; Σημαίνει ότι θα πρέπει να οδηγήσουμε στην πείνα τον κόσμο, να μείνουμε χωρίς νοσοκομεία, σχολεία και κοινωνικό κράτος; Η Αργεντινή έδειξε ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις. Στην Ευρώπη δεν θέλησαν να ακούσουν τίποτε άλλο εκτός της λιτότητας. Τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα; Μόνο να αυξήσουν το χρέος και να καταστρέψουν την κοινωνία. Μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου με την λιτότητα και τις αγορές.

* Στη Πορτογαλία είδαμε μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας. Πιστεύετε ότι μπορεί να έχουμε πολιτική ανατροπή;

Η σημερινή κυβέρνηση καταστρέφει τη χώρα. Η αλλαγή της αποτελεί τη μόνη ελπίδα. Πρέπει να έχουμε μια άλλη κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.

* Το επιθυμείτε εσείς στην Πορτογαλία, όπως το επιθυμούμε και εμείς στην Ελλάδα...

Δεν μπορώ να σταματήσω να εκφράζω την αλληλεγγύη μου και τη συμπάθειά μου προς τον ελληνικό λαό. Ήρθαν κάποιοι άξεστοι να μας πουν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και βλάκες. Ότι οι Έλληνες χρωστάνε. Υπάρχουν χρήματα που να μπορούν να ξεπληρώσουν όλα αυτά που έχετε κάνει για όλους μας; Αυτά που μας προσφέρατε; Ποιος μπορεί να αξιολογήσει τη δημοκρατία και την ελευθερία; Σας χρωστάμε τον πολιτισμό και την ελευθερία μας. Τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή ελευθερία μας. Μόνο όσοι δεν καταλαβαίνουν από τις ανθρώπινες αξίες μπορούν να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο. Έχουμε ένα τεράστιο χρέος απέναντί σας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις θυσίες σας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Τους αγώνες για τη δημοκρατία και την κοινωνική προκοπή;

* Μας τιμούν ιδιαίτερα τα λόγια σας...

Η τιμή είναι δική μου. Γνώρισα πολλούς Έλληνες αντιφασίστες και αγωνιστές. Ανθρώπους που αγωνίστηκαν με ανιδιοτέλεια και πάθος. Αυτά το μηνύματα αποτελούν ότι πιο ωραίο έχει ο λαός σας και με αυτά τα μηνύματα συνεχίζει να αγωνίζεται για την αξιοπρέπειά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL