Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Ο ΣΥΡΙΖΑ «ενώνει» την... Πορτογαλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ενώνει» την... Πορτογαλία

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Οι πιο ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής και πορτογαλικής κοινωνίας φαίνεται ότι μπαίνουν σε μια κοινή αντιμνημονιακή τροχιά, που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για ανατροπές στη Νότια Ευρώπη. Η διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τρίπρα και της αντιπροσωπεία, του ΣΥΡΙΖΑ στην Πορτογαλία τροφοδότησε την ελπίδα για αλλαγές στην Ιβηρική και ασφαλώς στην... Αθήνα.

Τα στελέχη και ο κόσμος του Μπλόκου της Αριστεράς υποδέχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο κατάμεστο δημοτικό της Ρόμα με ένα θερμό χειροκρότημα την υπόσχεση του Αλ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα θα διώξει την τρόικα και το Μνημόνιο. Οι επαφές του Αλ. Τσίπρα δεν περιορίστηκαν στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κινημάτων, αλλά επεκτάθηκαν με άξονα τον νέο θεσμικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και κοινωνία.

Η συνάντηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεκούρο, και η θερμή επικοινωνία του με τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες, ανέτρεψαν τις μέχρι στιγμής πολιτικές ισορροπίες που μας είχε συνηθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς συναντήθηκε με ένα ιστορικό σοσιαλιστικό κόμμα. Γα να αναγνωρίσουν πάνω απ' όλα τον αμοιβαίο θεσμικό τους ρόλο και την ευθύνη τους για να ξεπεραστούν οι πολιτικές της λιτότητας και του κατακερματισμού των κοινωνιών του ευρωπαϊκού Νότου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας αναγνώρισε τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Τα δύο κόμματα έσπασαν από κοινού κάποια στεγανά και ταμπού. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Σεγούρο, αμέσως μετά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισσαβώνα συναντήθηκε με τους σοσιαλιστές ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας, ενώ ο Αλ. Τσίπρας και ο Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάβα του ισπανικού PSOE σχεδόν «συγκρούστηκαν» στην εξώπορτα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ενδεικτική των καιρών είναι η πλήρης απουσία του ΠΑΣΟΚ από τις διεργασίες των σοσιαλιστικών κομμάτων του ευρωπαϊκού Νότου για την αναζήτηση εξόδου από την κρίση.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε το γεγονός ότι, παρά τις διαφορές που υπάρχουν στην προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας σε σχέση με την κρίση, θα υπάρξει ένας «ανοικτός διάλογος», γιατί μάλλον και τα δύο κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα και τη Λισσαβώνα φαίνεται να συμφωνούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τις δύο χώρες.

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα και της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με το προεδρείο του μεγαλύτερου πορτογαλικού συνδικάτου CGTP αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για να συναντηθούν δύο από τις συλλογικότητες της αριστερής οργάνωσης της αντίστασης στις δύο χώρες. Η CGTP είναι ένα καθαρά αριστερό συνδικάτο, που κυριαρχείται από στελέχη του Κ.Κ. της Πορτογαλίας, ενώ υπάρχουν και μικρότερες συνιστώσες από το Μπλόκο, τον καθολικό κόσμο και άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Με τη CGTP

Ο Αρμένιο Κάρλος, ο γενικός γραμματέας της CGTP και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. της Πορτογαλίας, υπογράμμισε τη σημασία μιας κοινής αντιμνημονιακής πολιτικής στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τον Ευρωπαϊκό Νότο. Η CGTP, που αποτέλεσε τον πυλώνα της οργάνωσης των μεγαλύτερων κινητοποιήσεων στην πορτογαλική ιστορία, και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μετατράπηκε σε συνώνυμο αλλαγής στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο, φάνηκε ότι έχουν μεγάλα σημεία σύγκλισης, με άξονα τη μαζική αντίσταση στους δρόμους, τις πλατείες και τους εργασιακούς χώρους των δύο χωρών, αλλά και πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων.

Η πολιορκία του Αλ. Τσίπρα από τα πορτογαλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτέλεσε ένα άλλο σημείο ανάδειξης του κεντρικού ρόλου που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και της επιρροής που έχει η άνοδος της ελληνικής ριζοσπαστικής Αριστεράς για τις κοινωνίες των χωρών που πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα.

Με τα κινήματα για τον Νότο

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε όμως και δίπλα στα κοινωνικά κινήματα, με ακτιβιστές της αντιπροσωπείας του να συμμετέχουν χθες αργά το απόγευμα σε μια διεθνή συνάντηση για τη διοργάνωση κοινών κινητοποιήσεων στον ευρωπαϊκό Νότο στις αρχές Ιουνίου και τη διοργάνωση του AlterSummit στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL