Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Εκλογές στη Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές στη Βενεζουέλα

Την πιο δύσκολη εκλογική νίκη των τελευταίων 15 χρόνων πέτυχε την περασμένη Κυριακή το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) και ο Νίκολας Μαδούρο, ο πολιτικός που επωμίστηκε το βαρύ φορτίο της διαδοχής του Ούγκο Τσάβες. Παρά το γεγονός ότι ο Μαδούρο επικράτησε με διαφορά μεγαλύτερη των 250.000 ψήφων, η δεξιά αντιπολίτευση του Ενρίκε Καπρίλες αμφισβήτησε το αποτέλεσμα εξαπολύοντας μια εκστρατεία βίας με στόχο την αποσταθεροποίηση της νέας κυβέρνησης, η οποία άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς και σημαντικές καταστροφές.

Η αναγνώριση του νέου προέδρου από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και σημαντικές περιφερειακές ενώσεις, όπως η UNASUR, πέτυχε να συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό την επιθετικότητα των ΗΠΑ, που με εκδικητική μανία αρνήθηκαν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα. Οι στοχεύσεις της Ουάσιγκτον δεν πρέπει ωστόσο να επισκιάσουν τη μετακίνηση 600.000 με 700.000 ψηφοφόρων προς το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης στις τελευταίες εκλογές. Από τις 26 ποσοστιαίες μονάδες του 2006, το προβάδισμα των τσαβίστας έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων ψαλιδίστηκε πια στη 1,5 μονάδα.

Το φαινόμενο θα απασχολήσει μάλλον σοβαρά την ηγεσία του PSUV, που καλείται να επιλύσει μια σειρά επίμονων προβλημάτων αλλά και να επικεντρώσει την επόμενη πολιτική καμπάνια του όχι τόσο στη μνήμη του χαμένου ηγέτη του, αλλά σε αυτό που εκπροσωπούσε πραγματικά για τον λαό της Βενεζουέλας. Η "Αυγή" της Κυριακής φιλοξενεί σήμερα τα σχόλια δύο ανθρώπων που έζησαν από κοντά τις πρόσφατες εκλογές, του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φράνκλιν Ραμόν Γκονσάλες, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιώργου Βαρεμένου που βρέθηκε στο Καράκας ως εκλογικός παρατηρητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL