Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Η Linke θέτει με επερώτηση θέμα πολεμικών αποζημιώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Linke θέτει με επερώτηση θέμα πολεμικών αποζημιώσεων

Επανέρχεται το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, τη φορά αυτή όμως από τη Γερμανία! Το ανοιχτό αυτό θέμα ανακινεί η γερμανική Αριστερά (Die Linke), με επερώτησή της, κίνηση την οποία υπογράμμισε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αφετηρία της επερώτησης, που κατέθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Linke Γκρέγκορ Γκίζι -αποσαφηνίζοντας πλήρως τη θέση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς- ήταν μια γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η άποψη της κυβέρνησης του Βερολίνου δεν είναι δεσμευτική για τους αντιδίκους, πόσο μάλλον που η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις της, ενώ και το διεθνές δίκαιο δεν προβλέπει χρονικό όριο για την παραγραφή των επανορθώσεων (σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε το "Βήμα της Κυριακής").

Στο θέμα παρενέβη ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις κορυφαίες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. "Η επερώτηση του Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων και των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα θέτει ξανά στο προσκήνιο το τεράστιο αυτό ζήτημα και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, που ουδέποτε διεκδίκησαν την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό" αναφέρει στο σχόλιό του το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θυμίζει, ταυτόχρονα, ότι "ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε το σθένος να θέσει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή -συνεχίζει- που παραμένει κενό γράμμα η απόφαση για σύσταση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με στόχο τον συντονισμό της διεκδίκησης των αποζημιώσεων, το γερμανικό Κόμμα της Αριστεράς αναδεικνύει το θέμα και για λογαριασμό του ελληνικού λαού. Αντίθετα με την κυβέρνηση, που σφυρίζει αδιάφορα, υποταγμένη στα συμφέροντα των δανειστών και της κ. Μέρκελ, οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία φαίνεται ότι υπηρετούν περισσότερο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση. Ο καθείς με τους συμμάχους που του αξίζουν", καταλήγει το σχόλιο του γραφείου Τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL