Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Μάιτε Μόλα, αντιπρόεδρος ΚΕΑ: ΣΥΡΙΖΑ και Ενωμένη Αριστερά θα αλλάξουμε Ευρώπη και Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάιτε Μόλα, αντιπρόεδρος ΚΕΑ: ΣΥΡΙΖΑ και Ενωμένη Αριστερά θα αλλάξουμε Ευρώπη και Αριστερά

Η Μαϊτέ Μόλα με την "Αυγή"

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

Η κατάσταση στην Κύπρο αποτελεί τον καρπό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της πολιτικής των κερδοσκόπων που καταστρέφουν τις κοινωνίες της Νοτίου Ευρώπης, τόνισε στην "Αυγή" η Μάιτε Μόλα, αντιπρόεδρος του ΚΕΑ και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς και του ΚΚ της Ισπανίας, εκτιμώντας πως η Αριστερά έχει χρέος να δημιουργήσει μια νέα συνείδηση στον κόσμο και να αγωνιστεί μαζί του για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ενωμένη Αριστερά θα πρέπει να κάνουμε τη διαφορά όταν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση, για να δει ο κόσμος ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις", συμπλήρωσε η Μ. Μόλα, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του προεδρείου του ΚΕΑ στο γραφείο του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Βουλή.

* Η κρίση στην Ευρωζώνη εισήλθε σε νέα, χειρότερη φάση μετά την κρίση και στην Κύπρο...

Θα έλεγα πως είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, διότι δεν περιμέναμε από την τρόικα και τις εθνικές κυβερνήσεις της Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας να κάνουν κάτι διαφορετικό από το να επιδεινώσουν την κρίση. Η αλήθεια είναι ότι οι μόνοι που αιφνιδιάστηκαν ήταν οι πολίτες. Η πλειονότητα του κόσμου και των ευρωπαϊκών λαών ίσως έλπιζε ότι η τρόικα θα δείξει και κάποιο ανθρώπινο πρόσωπο και πως η κρίση δεν θα τους πλήξει απευθείας το πορτοφόλι τους. Σήμερα κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

* Αυτή τη φορά η τρόικα βαράει στο ψαχνό, χτυπώντας τους καταθέτες. Η κρίση της Κύπρου μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες; Μέχρι χθες οι καταθέσεις ήταν ιερές...

Στην Ισπανία έως πρόσφατα είχε καλλιεργηθεί η άποψη ότι οι περικοπές θα αφορούν τις τοπικές κυβερνήσεις και τους δήμους, ή το κοινωνικό κράτος. Σήμερα ο κόσμος φοβάται ότι μπορεί να του πάρουν ό,τι έχει. Καταλαβαίνει πως μπορεί να του πάρουν το πορτοφόλι. Αυτοί το είχαν πάντα στο μυαλό τους, αλλά περίμεναν την ευκαιρία για να το εμφανίσουν ως κάτι αναπόφευκτο.

Ο Ραχόι ισχυρίζεται πως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ στην Ισπανία, αλλά, από τη στιγμή που το λένε, φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό θα εφαρμοστεί και σ' εμάς.

* Πώς αντιδρούν οι Ισπανοί μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις;

Ο κόσμος φοβάται πως θα του πάρουν τις μικροκαταθέσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έβαλαν στην τράπεζα χρήματα για περιστασιακούς λόγους, όπως να αγοράσουν ένα σπίτι, και φοβούνται ότι θα έρθει η τρόικα και η κυβέρνηση να τους τα πάρουν. Μου φαίνεται εξαιρετικά τρομερό ότι ο κόσμος θα πρέπει να σκεφθεί και να συνειδητοποιηθεί διαμέσου μιας τόσο εκρηκτικής κατάστασης.

* Η Ενωμένη Αριστερά τρέχει στις δημοσκοπήσεις και ο συντονιστής της, Κάγιο Λάρα, έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα τον σοσιαλιστή Ρουμπαλκάβα και πλησιάζει αυτή του... Ραχόι. Βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος του δικομματικού μεταπολιτευτικού μοντέλου;

Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή ο παλιός δικομματισμός εξαφανίζεται. Δεν ανεβαίνει μόνο η Ενωμένη Αριστερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά και κόμματα με έντονο λαϊκισμό. Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι οι παλιές συνταγές του Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Εμείς έχουμε χρέος να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

* Τις ίδιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος του...

Ασφαλώς και ξέρετε στην Ελλάδα πολύ καλά το μέγεθος των προκλήσεων για την Αριστερά. Πολλές φορές όμως δεν είναι τόσο εύκολο να δείξεις στον κόσμο ή να έχει στην πραγματικότητα μια συνολική εναλλακτική λύση στα προβλήματα του κόσμου. Ο Κάγιο Λάρα δίνει μια θετική και εποικοδομητική εικόνα της Ενωμένης Αριστεράς, που αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά της στην πρόθεση ψήφου. Για εμάς η πρόκληση είναι να κατανοήσει ο κόσμος ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κάνεις πολιτική και πως η κρίση αντιμετωπίζεται και με άλλες προτάσεις και λύσεις.

Την ίδια στιγμή η Ε.Α. επαναλαμβάνει διαρκώς πως δεν αρκεί η ψήφος για να διασφαλίσουμε μια άλλη πολιτική. Η ψήφος είναι πραγματικά χρήσιμη όταν συνοδεύεται από την κινητοποίηση του κόσμου στους δρόμους, τις πλατείες και τους χώρους εργασίας.

Η συμμετοχή του κόσμου στα κινήματα, τα συνδικάτα, τις κάθε είδος συλλογικότητες είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία, γιατί μόνον ένας οργανωμένος κόσμος μπορεί να διασφαλίσει ότι τα κόμματα που θα έρθουν στην εξουσία δεν θα κάνουν ό,τι θέλουν και πως θα μπορεί να τα ελέγξει και να τα υποχρεώσει να υλοποιήσουν αυτό που δεσμεύτηκαν.

* Η Caixa, ο τραπεζικός κολοσσός της Καταλονίας, ανακοίνωσε μπαράζ απολύσεων, γεγονός που δείχνει πως συνεχίζεται η κρίση του τραπεζικού τομέα...

Ο ισπανικός τραπεζικός τομέας πάσχει από την ίδια νόσο με αυτή του γαλλικού, του ιταλικού, του γερμανικού, του ελληνικού, του κυπριακού. Δεν είναι μόνον ότι πάσχουν από την ίδια ασθένεια. Μου φαίνεται ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να απολύσουν εργαζομένους και να αναδιαρθρώσουν στις δραστηριότητές τους. Το ίδιο κάνουν όλες οι επιχειρήσεις και το κράτος, που περικόπτει υπηρεσίες.

* Οι τράπεζες αυτές, μαζί με άλλους ομίλους, έχουν αναλάβει και τη διαχείριση πολλών υπηρεσιών, με άξονα την είσοδό τους στις ηλεκτρικές εταιρείες...

Οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν απορροφήσει μεγάλο τμήμα του δημόσιου τομέα και της δημόσιας οικονομίας. Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, το ηλεκτρικό και το νερό, οι κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά ιδιωτικοποιήθηκαν ή ιδιωτικοποιούνται σε όλη την Ευρώπη. Η πολιτική αυτή αποτελεί ένδειξη βαρβαρότητας και πρέπει να τη σταματήσουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ενωμένη Αριστερά θα πρέπει να κάνουμε τη διαφορά όταν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση, για να δει ο κόσμος ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις.

* Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε σήμερα ως προεδρείο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς;

Η Κύπρος θα βρεθεί ασφαλώς στην πρώτη θέση, όπως και η κατάσταση στη Βουλγαρία και τη Μολδαβία. Το προεδρείο του ΚΕΑ θα προσπαθήσει να αξιολογήσει την πολιτική της Κομισιόν και πού ακριβώς το πάνε. Οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να ανεχθούν αυτές τις πολιτικές. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι μόνο εάν ενισχυθεί η Αριστερά μπορεί να υπάρξουν ελπίδες αλλαγών στην Ευρώπη. Ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει, για να δουλέψουμε μαζί στην επίλυση των προβλημάτων του. Πρέπει να δούμε με ποιους ακόμη θα δουλέψουμε.

* Το ΚΕΑ και τα κόμματά του αναζητείτε συμμάχους;

Πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας. Πρέπει να αφουγκραστούμε κάθε κίνηση του κόσμου και των κινημάτων. Μέσα στους επόμενους δύο - τρεις μήνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και θα πρέπει να δώσουμε τις μάχες μας αυτές τις ημέρες για την επιτυχία του Φόρουμ της Τυνησίας και του AlterSummit, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελλάδα.

Τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς είναι αναντικατάστατα στον θεσμικό τους ρόλο. Στους δρόμους, όμως, και στις πλατείες πρέπει να βρισκόμαστε μαζί, και δίπλα στα συνδικάτα, τα κινήματα και οποιονδήποτε πολίτη προσπαθεί να στηριχθεί στα πόδια του για να αγωνιστεί εναντίον της πολιτικής των Μνημονίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL