Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΚΕΑ: Μήνυμα σύγκρουσης με τη λιτότητα και επαναθεμελίωση της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΕΑ: Μήνυμα σύγκρουσης με τη λιτότητα και επαναθεμελίωση της Ευρώπης

Ιστορική αποδεικνύεται η σημερινή ημέρα για την Αριστερά, με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς να στέλνει από τη Μαδρίτη μήνυμα σύγκρουσης με τις πολιτικές λιτότητας και τις πολιτικές ομάδες που τις εφαρμόζουν. Το ΚΕΑ αποφασίζει σήμερα να αντιπαρατεθεί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 4ο συνέδριο του ΚΕΑ επικυρώνει, σήμερα, λοιπόν, την πρόταση του προεδρείου για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη θέση.

Ιστορική, χωρίς αμφιβολία, ημέρα και για τη δική μας Αριστερά για τον λόγο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγεται, από την Αριστερά όλης της Ευρώπης, ως επικεφαλής της μάχης των ευρωεκλογών. Αυτός, που ο πρόεδρος του ΚΕΑ Πιέρ Λοράν χαρακτήρισε την Παρασκευή, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, "ελπίδα για το μέλλον, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη". Μια επιλογή που αναπόφευκτα φέρνει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο την αντίσταση του ελληνικού λαού στις μνημονιακές πολιτικές.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αναφορικά με το δημόσιο χρέος, το εισηγητικό κείμενο για το συνέδριο του ΚΕΑ αναφέρεται στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης, που θα αποφασίσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μη βιώσιμου τμήματος του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ενώ συγχρόνως τίθεται επί τάπητος ο όρος της ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, άλλη μία ιδέα δηλαδή από τη φαρέτρα προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μπορεί οι συσχετισμοί δυνάμεων να είναι ώς τώρα λίγο πολύ, γνωστοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αλλάζουν κιόλας. Ότι οι λαοί δεν αφυπνίζονται, ότι παραμένουν αδρανείς μπροστά στην καταστροφή τους, σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική συμμαχιών

Ο κεντρικός, εν τέλει, στόχος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων που αντιτίθενται στη λιτότητα και επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση με προοδευτικό τρόπο, με βάση την ανάπτυξη και τις κοινωνικές ανάγκες - θέμα, ασφαλώς, που έχει τα αποτυπώματά του και στη χώρα μας, στην προσπάθεια να μπει τέλος στις μνημονιακές πολιτικές - και κυβερνήσεις.

Η μάχη πάντως δεν θα μείνει εδώ. Η πανευρωπαϊκή καμπάνια θα συμβάλει στην προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, από τη δική του πλευρά, και μόλις νικήσει στις εθνικές εκλογές -το ομολογούν άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις πια- θα θέσει τη συντηρητική Ευρώπη ενώπιον πρωτόγνωρων για εκείνη διλημμάτων.

Πριν από όλα αυτά όμως, η διαδρομή ώς τις ευρωεκλογές θα έχει το δικό της ενδιαφέρον, εκεί όπου θα συγκρούονται δύο σχέδια για το μέλλον της Ε.Ε. Από τη μια, το σχέδιο της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επαναθεμελίωση της Ευρώπης στον αντίποδα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Και από την άλλη, το σχέδιο της ευρωπαϊκής Δεξιάς που από κοινού με τη μεταλλαγμένη Σοσιαλδημοκρατία επιβάλλει την καταστροφική λιτότητα, την εφιαλτική ανεργία και την αύξηση των δημοκρατικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με την οπτική ΣΥΡΙΖΑ και ΚΕΑ.

Στη σκληρή αυτή σύγκρουση, εξάλλου, ένα θέμα που θα αναδείξει το ΚΕΑ είναι η θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία. Έτσι εξηγείται και το ιδιαίτερο βάρος που το 4ο Συνέδριο προσέδωσε, στη Συνέλευση των Γυναικών, εκεί όπου η Ρένα Δούρου σημείωσε μεταξύ άλλων: "Η σημερινή κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα, στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και συνολικά στις χώρες της Ε.Ε. δεν είναι μονοδιάστατα οικονομική. Δεν πρέπει επιπλέον να λειτουργεί ως άλλοθι για να υποβαθμίζονται κοινωνικοί αγώνες όπως ο αγώνας για την ισότητα γυναικών και ανδρών", τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL