Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Π. Τριγάζης: 4ο Συνέδριο ΚΕΑ - Ενωμένοι για Αριστερή εναλλακτική πρόταση στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Τριγάζης: 4ο Συνέδριο ΚΕΑ - Ενωμένοι για Αριστερή εναλλακτική πρόταση στην Ευρώπη

Του Πάνου Τριγάζη*

Η Ε.Ε. χρειάζεται ριζικές αλλαγές,και ανατροπές, η Ευρώπη ως σύνολο επανίδρυση, οι αριστερές δυνάμεις να δυναμώσουν την κοινή τους δράση, οικοδομώντας μέσα στις κοινωνίες αριστερές εναλλακτικές. Οι διαπιστώσεις αυτές βρίσκονται στο κέντρο του προβληματισμού του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που συγκαλεί το 4ο συνέδριό του στη Μαδρίτη, 13-15/12/2013 με οικοδεσπότες το ΚΚ Ισπανίας, την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας και άλλες δυνάμεις της ισπανικής αριστεράς και της οικολογίας.

Το συνέδριο θα συζητήσει και θα εγκρίνει πολιτικό ντοκουμέντο με τίτλο «Unite for a Left Alternative in Europe», θα εγκρίνει τις βασικές κατευθύνσεις της Διακήρυξης για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 καθώς και ψηφίσματα για σειρά θεμάτων, θα εκλέξει νέο πρόεδρο, αντιπροέδρους, ταμία και νέα Εκτελεστική Επιτροπή. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί «φεμινιστικό φόρουμ», ενώ θα συνεδριάσει και το δίκτυο «TRANFORM» (που συναποτελούν τα Ινστιτούτα Ερευνών των Κομμάτων, μεταξύ των οποίων το δικό μας ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»).

Ιστορική πρόκληση

Από την ίδρυσή του, στις 9 Μάη 2004, στη Ρώμη, το ΚΕΑ έχει αναπτυχθεί σημαντικά, ως πανευρωπαϊκό πολιτικό υποκείμενο, έχοντας σήμερα 38 αριστερά κόμματα ως πλήρη μέλη ή παρατηρητές. Αποτελεί ισχυρή δύναμη αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό. Έχει οργανώσει ευρωπαϊκές καμπάνιες για σειρά θεμάτων, από την ανεργία και την εργασιακή επισφάλεια ως τη μεγάλη υπόθεση της ειρήνης και του αντιφασισμού. Τα κόμματα-μέλη του είχαν ταχθεί ομόφωνα κατά της Συνθήκης της Λισσαβόνας και τάσσονται υπέρ της επανίδρυσης της Ε.Ε. και γενικότερα της Ευρώπης στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής κοινωνικής, ειρηνικής, οικολογικής και φεμινιστικής Ευρώπης, ανοιχτής σε ένα σοσιαλιστικό μέλλον με δημοκρατία και ελευθερία. Οι αγώνες για την ειρήνη στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή και στη Μεσόγειο ήταν και παραμένουν ανάμεσα στις προτεραιότητές του ΚΕΑ, όπως και το Κυπριακό.

Στο σχέδιο πολιτικής απόφασης το ΚΕΑ μιλά για βαθιά κρίση της Ευρώπης και για παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που εντείνεται, καταγγέλλοντας τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και των περισσότερων εθνικών κυβερνήσεων. Μιλάει για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης, δηλαδή, για έναν νέο προσδιορισμό των στόχων, των πολιτικών και των δομών, και για ένα οικονομικό, παραγωγικό, κοινωνικό και οικολογικό μοντέλο εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, βασισμένο στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική δικαιοσύνη και την λαϊκή κυριαρχία. Επισημαίνει την παταγώδη αποτυχία της σούπερ νεοφιλελεύθερης σημερινής δομής της ΕΕ και των πολιτικών λιτότητας που πηγάζουν από αυτή με αποτέλεσμα τη βαθιά ύφεση και την πλήρη καταστροφή - οικονομική και κοινωνική – ολόκληρων χωρών, όπως η Ελλάδα. Αναφέρεται στις απειλές για τη δημοκρατία, στην ανάγκη συντονισμένης καταπολέμησης του ναζισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, καλεί για πολιτικές προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων, δηλώνει την αμέριση συμπαράσταση του ΚΕΑ προς τον παλαιστινιακό και τον κυπριακό λαό, ενώ αναφέρεται και στις ελπιδοφόρες προοπτικές που ανοίγει για όλη την Ευρωπαϊκή Αριστερά η κατακόρυφη εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο νίκης του στην Ελλάδα.

Η εναλλακτική πρόταση του ΚΕΑ δίνει έμφαση στην απασχόληση, στην καταπολέμηση της φτώχιας, στη διεκδίκηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την εξάλειψη της ανισότητας των φύλων, την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης, την διεκδίκηση μιας οικονομίας των αναγκών, απελευθερωμένης από τις χρηματιστικές αγορές, καθώς και στην αντιμετώπιση της καταστροφικής για όλο τον κόσμο κλιματικής αλλαγής.

Εμμένει το ΚΕΑ στην κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντικατάστασή του από ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης, στην ριζική αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη σύγκληση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, την έκδοση ευρω-ομόλογων, τη φορολόγηση της κίνησης των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, την κατάργηση των φορολογικών «παραδείσων», στην υπεράσπιση των κοινωνικών υπηρεσιών, την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων βασικών κοινωνικών αγαθών, την ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω δημοσίων επενδύσεων στους τομείς της παιδείας, υγείας, έρευνας, μεταφορών και περιβάλλοντος. Γενικότερα, στη διεκδίκηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ειρήνης και διεθνούς ασφάλειας, το ΚΕΑ απαιτεί τον τερματισμό της συνεργασίας Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, αγωνίζεται για τη διάλυση της Ατλαντικής συμμαχίας διεκδικώντας ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας με βάση τον ΟΑΣΕ, επιδιώκει μια αποπυρηνικοποιημένη Ευρώπη και αποπυρηνικοποιημένο κόσμο, υποστηρίζει τον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του ΟΗΕ, ζητεί τη γενναία αύξηση της βοήθειας στις φτωχές χώρες. Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θεωρεί ότι ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των αναπτυγμένων χωρών πρέπει να είναι 40% ως το 2020.

Κοινωνικοί Αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο

Το ΚΕΑ έχει πεδίο δράσης του όχι μόνο την ΕΕ και όλη την Ευρώπη αλλά και όλον τον κόσμο. Αναπτύσσει στενές σχέσεις με τις νικηφόρες αριστερές δυνάμεις της Λατ Αμερικής και με τη δομή συνεργασίας τους, το Φόρουμ του Σάο Πάολο, έχει στραμμένο το βλέμμα του και στη νότια ακτή της Μεσογείου, αναπτύσσοντας σχέσεις με αριστερές δυνάμεις και κινήματα της Β Αφρικής καθώς και όλης της αφρικανικής ηπείρου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση ενός Ευρω-Μεσανατολικού Φόρουμ προοδευτικών και φιλειρηνικών δυνάμεων, κάνει σημαντικά ανοίγματα προς τη Ρωσία και την Ασία, όπου υπάρχουν ισχυρά αριστερά κόμματα. Επιδιώκει τη συμμετοχή του και σε παγκόσμιες και περιφερειακές δομές συνεργασίας των κοινωνικών κινημάτων (Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, κλπ)

Ο ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε την πρωταγωνιστική συμμετοχή του στο ΚΕΑ από τον ΣΥΝ και την ΑΚΟΑ και σήμερα επιδιώκει την παραπέρα ανάπτυξή του, τον πολύμορφο προγραμματισμό δράσης του, με στόχο να προωθήσει και τους δικούς του πολιτικούς στόχους σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

* Ο Πάνος Τριγάζης, είναι υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL