Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προτεραιότητα στην πολιτική συνοχής

Στη συζήτηση για τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021 συμμετείχε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο της αρμόδιας επιτροπής του Ε/Κ για την Περιφερειακή Πολιτική. Εκεί επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν "πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης", καθώς και "την ανάγκη να ενισχυθεί η πολιτική για τη συνοχή στην Ε.Ε. - κοινωνική, εδαφική, και περιφερειακή".

"Ο προϋπολογισμός για το 2021 είναι ένας σημαντικός προϋπολογισμός, γιατί είναι ο πρώτος του νέου πολυετούς -επταετούς- προϋπολογισμού 2021-2027" τόνισε ο Δημ. Παπαδημούλης, καταγγέλλοντας, την ίδια στιγμή, πως, "δυστυχώς, η πρόταση της Κομισιόν οδηγεί σε περικοπές στην πολιτική συνοχής, έναντι όσων είχε προτείνει η ίδια το 2018".

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην "αρνητική εμπειρία στην Ε.Ε., όπου τα κονδύλια για τη συνοχή χρησιμοποιούνται συχνά σαν ένα 'καλάθι' απ’ όπου αφαιρούνται ποσά για να χρηματοδοτούν νέες προτεραιότητες" και προανήγγειλε σχετικές τροπολογίες που θα συμβάλουν στο να αντιμετωπιστεί "η μεγάλη ύφεση και έξαρση της ανεργίας και των ανισοτήτων".

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μετατρέπουν το δικαίωμα της διαδήλωσης από κανόνα σε εξαίρεση

Σφοδρή επίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τις διαδηλώσεις εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Με τις αντιδημοκρατικές τους ιδεοληψίες μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα-παρία της Ευρώπης".

"Κάθε μέρα που περνά, η ακραία Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που στηρίχτηκε στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με την ψευδεπίγραφη μαρκίζα 'Μένουμε Ευρώπη', απομακρύνει την Ελλάδα κι ένα ακόμη βήμα από τη Δημοκρατική Ευρώπη. Κάθε μέρα που περνά, οι Έλληνες βλέπουμε κι ένα ακόμη δημοκρατικό μας δικαίωμα να αμφισβητείται" τονίζει ο ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικά είναι αποτυπωμένο στα κορυφαία κείμενα του ανθρώπινου πολιτισμού, όχι μόνο στο ελληνικό σύνταγμα (άρθρο 11) και τα συμβατικά κείμενα της Ενωμένης Ευρώπης (άρθρο 11 της ΕΣΔΑ, άρθρο 12 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Ε.Ε.), αλλά και στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ (άρθρο 20)". Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, "η κυβέρνηση μετατρέπει μια ελευθερία των ανθρώπων, την ελευθερία του συνέρχεσθαι, από κανόνα σε εξαίρεση, ρύθμιση η οποία προσομοιάζει με ρυθμίσεις που συναντώνται σε περιόδους αυταρχισμού και δικτατοριών".

ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ: Μήνυμα στο Βερολίνο από το Μουσείο της Ακρόπολης

Μήνυμα προς τη γερμανική προεδρία επέλεξε να αποστείλει με βίντεό του στα social media ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης. Επιλέγοντας ως τοποθεσία το Μουσείο της Ακρόπολης, απευθύνθηκε στο Βερολίνο για να θυμίσει ακόμη μια φορά τη σημασία του πολιτισμού στην Ε.Ε. Ζήτησε δε τα μάρμαρα του Παρθενώνα "να επιστρέψουν στην Ελλάδα, τη χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν και όπου ανήκουν".

Ο Αλ. Γεωργούλης κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να συμβάλει στο "να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα για τον πολιτισμό", καθώς και "ο πολιτισμός να ενταχθεί στους μηχανισμούς και τα εργαλεία του νέου Οικονομικού Πλάνου Ανάκαμψης της Ε.Ε.". Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία προστασίας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, καθώς και την αξία της δημιουργίας νέου πολιτιστικού προϊόντος. "Ό,τι δημιουργούμε σήμερα, είναι η κληρονομιά των παιδιών μας αύριο" κατέληξε.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ: “Να ασχοληθούμε με το μέλλον μας”

"Είκοσι εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού μοιράστηκαν σε ΜΜΕ με τελείως αναξιοκρατικά κριτήρια και με βάση το κατά πόσο κολάκευαν την κυβέρνηση", διεμήνυσε, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις Μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στην πανδημία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Κουμπάρος του πρωθυπουργού με ένα ανύπαρκτο site πήρε 20.000 ευρώ, ενώ ένα άλλο site με 'γυναικείο' περιεχόμενο, που εκθείαζε τη σύζυγο του πρωθυπουργού, πήρε 100.000 ευρώ. Εν αντιθέσει, αξιόπιστα site πήραν ψίχουλα. Μόνο το 1% πήγε σε αντιπολιτευόμενα Μέσα ενημέρωσης".

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι "στην Ελλάδα ασχολούμαστε με διάφορες υποθέσεις, κάποιες σοβαρές, κάποιες λιγότερο σοβαρές, την ώρα που άλλες χώρες στην Ε.Ε., αντίστοιχες με την δική μας, ασχολούνται με το μέλλον τους". Για παράδειγμα, ανέφερε ότι "στην Πορτογαλία, η οποία είναι αντιστοίχου μεγέθους με την Ελλάδα, αυτή την περίοδο συζητούν για το πώς θα επαναβιομηχανοποιήσουν τη χώρα και πώς θα ξεφύγουν από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, ενώ πρόσφατα ίδρυσαν νέα δημόσια τράπεζα επενδύσεων που θα διαχειριστεί το πακέτο ενίσχυσης της Κομισιόν για την πανδημία, που θα λάβουν".

Ο Στ. Κούλογλου είπε πως, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, "χρήματα θα έρθουν στην Ελλάδα", όμως "πρέπει να ενισχυθούν εμπροσθοβαρώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, να ενισχυθεί αποφασιστικά και ο εσωτερικός τουρισμός με κουπόνια για τους πολίτες, να γίνει μια εκστρατεία υπεράσπισης των ελληνικών προϊόντων".

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: Πάρτε μέτρα για τα δικαιώματα των γυναικών

Τη θέσπιση ενός επίσημου Συμβουλίου Ευρωπαίων Υπουργών, που θα ασχολείται με την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απευθυνόμενη προς την αρμόδια Γερμανίδα υπουργό Φραντζίσκα Γκίφεϊ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προγράμματος της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η Ελ. Κουντουρά επισήμανε ότι "η πανδημία επιδείνωσε τη θέση και τα δικαιώματα των γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη η διάσταση του φύλου και των δικαιωμάτων των γυναικών να ενσωματώνεται συστηματικά στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ειδικότερα να ενταχθεί σε όλες τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και συμφωνίες που συνάπτει. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Χιλής και της Ε.Ε. περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά στην Ε.Ε., ειδικό κεφάλαιο για την ισότητα των φύλων και το εμπόριο.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Σημαντική συμφωνία για την αγροτική πολιτική

Τη σημασία της "διασφάλισης των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών και της χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης ώστε να είναι ξεκάθαρη η εικόνα για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρα μας μέχρι την έναρξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής" υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, σε συνέχεια της μερικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν, ως προς το περιεχόμενο και τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ.

"Κλειδί για την έγκαιρη εφαρμογή των μεταβατικών κανόνων πλέον είναι η έγκριση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, στο πλαίσιο του οποίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει μάχη για τη αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και σε κάθε περίπτωση για τη διατήρησή του στα σημερινά επίπεδα" τόνισε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μερική συμφωνία για την ΚΑΠ αναμένεται να φέρει σταθερότητα και ασφάλεια στον αγροτικό τομέα για τα επόμενα δύο χρόνια, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ καθυστερεί.

Ο Π. Κόκκαλης σημείωσε ότι "καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την τριμερή διαπραγμάτευση ως προς το περιεχόμενο και τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ πραγματικά σε χρόνο-ρεκόρ, μετά από σκληρή δουλειά και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας". Μάλιστα, έπειτα από δική του παρέμβαση, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη συνέχιση των πολύ επιτυχημένων προγραμμάτων του μεταβατικού κανονισμού και η διατήρηση, τουλάχιστον, του τρέχοντος επιπέδου στήριξης, για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Με τον τρόπο αυτό, η Ε.Ε. θα μπορέσει να δείξει την αλληλεγγύη και τη δέσμευσή της σε εκείνες τις περιοχές και τα νησιά που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Συμβόλαιο

Πρόσκληση για ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Συμβόλαιο απευθύνουν από κοινού Ευρωπαίοι διανοούμενοι, καθηγητές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. "Η Ευρώπη είτε θα γίνει δημοκρατική, προοδευτική, κοινωνική και πράσινη, είτε θα πάψει να υπάρχει", επισημαίνουν στο κάλεσμά τους και τονίζουν: "Το Δημοκρατικό και Προοδευτικό Μέτωπο θα αγωνιστεί για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, να μειωθούν οι ανισότητες, για να καταστεί μόνιμη η πρόσφατη αύξηση των δαπανών για τις υπηρεσίες Υγείας".

Σφοδρή κριτική από τους ευρωβουλευτές

Τα άκουσε για το προσφυγικό η ελληνική κυβέρνηση

Σφοδρή κριτική δέχθηκαν μέσα στην εβδομάδα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό εκ μέρους ευρωβουλευτών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με τον αναπληρωτή του Γιώργο Κουμουτσάκο, συμμετείχαν σε συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα "άκουσαν" για τα καλά, όταν αναφέρθηκαν στις... επιτυχίες της Ν.Δ. να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος! Χαρακτηριστικά, ένας Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών τόνισε χαρακτηριστικά πως το λεξιλόγιο των Ελλήνων υπουργών μάλλον θα άρμοζε στην Ακροδεξιά, ενώ αναφέρθηκε και στο βίντεο που δημοσιεύθηκε από το "Spiegel" για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς από το Λιμενικό και την εγκατάλειψη σκάφους μεταναστών. Πάντως, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη απάντησαν, χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. "δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση" και θεωρώντας τους χαρακτηρισμούς που δέχθηκαν απαράδεκτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της ίδιας τηλεδιάσκεψης, η επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον εξέφρασε έντονη ανησυχία για όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τα περί επαναπροωθήσεων. Εξάλλου, η ίδια έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός σχετικού μηχανισμού ελέγχου.

Αντιδεοντεολογικές πρακτικές από Φον Ντερ Λάιεν

Την ευθεία παραβίαση από την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και την αντιπρόεδρό της, του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής και των θεσμικών τους υποχρεώσεων σχετικά με την αμεροληψία και αντικειμενικότητα επέκριναν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Αλ. Γεωργούλης και Ελ. Κουντουρά. Και αυτό γιατί η κ. Φον Ντερ Λάιεν και η κ. Σούιτσα συμμετείχαν σε προεκλογικό σποτ του συντηρητικού κόμματος HDZ στην Κροατία!

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησαν την Κομισιόν "για ποιο λόγο συμμετείχαν τα στελέχη της στο εν λόγω προεκλογικό σποτ, δεδομένου ότι γνώριζαν ότι παραβιάζονταν ευθέως οι υποχρεώσεις τους που θεμελιώνονται στις Συνθήκες και στον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Επιτροπής". Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σποτάκι εμφανίστηκαν μαζί με αρχηγούς κρατών και λοιπές προσωπικότητες που ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα, υποστηρίζοντας με χαμόγελο την προεκλογική του εκστρατεία.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση, περισσότερο γνωστή με το ακρωνύμιο HDZ, είναι ένα συντηρητικό πολιτικό κόμμα της Κροατίας. Είναι το κύριο κόμμα της Κεντροδεξιάς στη χώρα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών και κουκουλώματος του σκανδάλου

Ερώτηση στην Κομισιόν για τη Novartis από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα παραβίασης του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για την προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων έθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου, με ερώτησή τους στην Κομισιόν σχετικά με την εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis και τη διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όπως επισημαίνουν οι τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που στη χώρα μας εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, "πολιτικά πρόσωπα που αναφέρθηκαν στη δικογραφία ως εμπλεκόμενα μήνυσαν εισαγγελείς που κίνησαν τις σχετικές ποινικές διαδικασίες". Αναφέρονταν στις πρόσφατες τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Άδ. Γεωργιάδη...

Στην ερώτησή τους προς την Κομισιόν τονίζουν ακόμη πως στην "εν εξελίξει προκαταρκτική έρευνα της Βουλής κατά του αρμόδιου υπουργού καταπολέμησης της διαφθοράς για ηθική αυτουργία σε πράξεις σκευωρίας εις βάρος υπευθύνων του ‘ανύπαρκτου σκανδάλου Novartis’, η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε να καλέσει ως μάρτυρες καταξιωμένους δημοσιογράφους". Μάλιστα "τους κάλεσε ως ‘υπόπτους’, χαρακτηρισμός που θα υπέσκαπτε την αξιοπιστία τους και ο οποίος κρίθηκε ως παράνομος από το Επιστημονικό Συμβούλιο της ελληνικής Βουλής" σημειώνουν οι κ. Αρβανίτης, Κούλογλου και Παπαδημούλης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL