Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα το Ευρωκοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα το Ευρωκοινοβούλιο

Στο ευρωπαϊκό προσκήνιο έρχεται όλο και περισσότερο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, μετά και την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοζέπ Μπορέλ. Το ζήτημα θα απασχολήσει εξ ολοκλήρου και την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ συζήτηση για τον “προβληματικό ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο” πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία και της Αριστεράς, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με τη συμμετοχή του Γ. Μπορέλ.

Όπως φάνηκε από τη συζήτηση στην Ολομέλεια και υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της και η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, “υπήρξε ομόθυμη και έντονη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας από όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές ομάδες”. Η ευρωομάδα της Αριστεράς υπογράμμισε πως στόχος τής εν λόγω συζήτησης είναι η αποκάλυψη των “παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή” και οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν έντονα τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, τις απόπειρες γεωτρήσεων και τις απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, σε πλήρη συνεννόηση και με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της Ολομέλειας ο Κύπριος ευρωβουλευτής της Αριστεράς Γεώργιος Γεωργίου, “η παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα, αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή”. Ο ίδιος ζήτησε από την Ε.Ε. “να αναλάβει συγκεκριμένη δράση”, προειδοποιώντας ότι “χωρίς ισχυρές κυρώσεις ή μόνιμες λύσεις για την περιοχή η Τουρκία θα συνεχίζει να απειλεί την Ε.Ε.”.

Επιπλέον, ο Γ. Μπορέλ έκανε λόγο για «ανησυχητική επιθετικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας, «με αυξημένες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο, γεωτρήσεις, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε». "Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις αρχές και τις αξίες, τα εξωτερικά σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών” δήλωσε επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., τονίζοντας, ωστόσο, ότι “μόνο μέσω διαλόγου” μπορεί να αναστραφεί το τρέχον αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας.

Χριστίνα Βασιλάκη

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL