Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ιταλία: Στο "σημείο μηδέν" κοινωνία και Δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Στο "σημείο μηδέν" κοινωνία και Δημοκρατία

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Μια μεγάλη διαδήλωση πραγματοποίησε χθες η ιταλική Αριστερά στη Ρώμη υπογραμμίζοντας την ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας και του Συντάγματος. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή όλων των τάσεων της Αριστεράς σ' αυτή την κινητοποίηση αποτελεί αφετηρία ανασύνθεσης των δυνάμεών της.

Η κυβέρνηση Λέτα παρουσίασε το πρώτα μέτρα λιτότητας 1,6 δισ. ευρώ για να οδηγήσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3%. Η κυβέρνηση της «ευρείας συμφωνίας» αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα επικίνδυνο όχημα εφαρμογής μνημονιακής πολιτικής, αφού έχει ισχυροποιηθεί μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και την ευθυγράμμισή της στις επιταγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Η ομοσπονδία εργατών μετάλλου Fiom CGIL του Λαντίνι, ο πολιτιστικός και κοινωνικός κολοσσός του Arci του Μπένι, η Κομμουνιστική Επανίδρυση του Φερέρο, η Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία του Βέντολα, προσωπικότητες της διανόησης, όπως ο Ροντοτά, οι ακτιβιστές των κινημάτων και των συλλόγων βρέθηκαν χθες στη Ρώμη για να διαμορφώσουν μια νέα κοινωνική και πολιτική αντίσταση στη λαίλαπα της λιτότητας, της ανεργίας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Όλοι συμφώνησαν ότι χθες ήταν μόνο η αρχή, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Λέτα και τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Πάολο Φερέρο (γραμματέας Κομουνιστικής Επανίδρυσης): Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ανοικοδόμησης της Αριστεράς

Η κυβέρνηση διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα και το Καταστατικό των Εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα. Εμείς υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα για να το εφαρμόσουμε και για να βγούμε από τις πολιτικές της λιτότητας που καταστρέφουν τα πάντα. Η μάχη μας για την υπεράσπιση του Συντάγματος και της εργασίας αποτελεί βασική αιχμή μας.

Η μάχη αυτή ελπίζω να μας επιτρέψει να ανοικοδομήσουμε την Αριστερά με τη δημιουργία ενός δημόσιου χώρου που να συναντιούνται όλοι οι άνθρωποι της που αγωνίζονται για μια αλλαγή. Την έχουμε πάρα πολύ, μα πάρα πολύ, ανάγκη.

Νίκι Βέντολα (επικεφαλής Αριστεράς, Οικολογίας, Ελευθερίας): Ο «μπερλουσκονισμός» μένει προίκα στην Κεντροαριστερά

Ζούμε μια χειραγώγηση της πραγματικότητας. Τη φωτιά σε εκείνο το πλοιάριο δεν την έβαλε ο διάολος. Πρέπει να καταλάβουμε για ποιους και γιατί πρέπει να ντρεπόμαστε. Ας σκουπίσει τα δάκρυά του, παρακαλώ, αυτός ο μεγάλος εραστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αντζελίνο Αλφάνο. Ας μας απαλλάξει από τις συναισθηματικές σκηνές εάν δεν θέσει υπό αμφισβήτηση τους νόμους μιας Ιταλίας που προέρχεται πριν από την εποχή του φιλελευθερισμού και που αγωνίζεται όχι εναντίον των σύγχρονων δουλεμπόρων, αλλά εναντίον των θυμάτων. Η κυβέρνηση Λέτα γεννήθηκε, πέθανε και αναστήθηκε στο όνομα της κατάργησης αυτής της διαφοράς. Πρέπει να δεχθούμε τη συνέχιση των δακρύων και των εγκληματικών νόμων;

Οι πολιτικάντηδες δημιουργούν μόνο προπέτασμα καπνού. Προσπάθησαν να διαχωρίσουν τον Μπερλουσκόνι από τον μπερλουσκονισμό οικοδομώντας μια αρνητική μυθοποίηση, που επικεντρώνεται όλη στο πρόσωπό του, αντί να κάνουν κριτική ανάλυση ολόκληρου του πολιτιστικού κύκλου. Με μια παράδοξη επιτυχία: ο δρόμος για τη δύση του Μπερλουσκόνι ολοκληρώνεται με τον Μπερλουσκόνι να αφήνει τον μπερλουσκονισμό σαν προίκα στην Κεντροαριστερά. Αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι όλα πλέουν στην ασάφεια, αρχίζοντας από την τραγωδία της Λαμπεντούζα. Στις 12 Οκτωβρίου η Αριστερά βρίσκεται στους δρόμους.

Στέφανο Ροντοτά: Λίγο πριν το "βούλιαγμα" στο κενό πολιτικής

Ζούμε το έτος μηδέν της πολιτικής. Η ιταλική κοινωνία κινδυνεύει να βουλιάξει σε αυτό το κενό της πολιτικής. Αυτό που έγινε ήταν προβλέψιμο από τη στιγμή του σχηματισμού της κυβέρνησης Λέτα. Τώρα απλώς πληρώνουμε την τιμή.

Την περίοδο της κυβέρνησης Μόντι, μας έλεγαν ότι η χώρα «απομπερλουσκονοποιήθηκε». Μετά όμως βρεθήκαμε στο έτος μηδέν της πολιτικής. Σε μια ακόμη περισσότερο κρίσιμη κατάσταση, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται σήμερα βασικά στοιχεία της δημοκρατίας. Να διώξουμε τον Μπερουσκόνι αποτελεί θετικό γεγονός. Σήμερα λένε ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης στον Λέτα γεννήθηκε μια πολιτική κυβέρνηση. Στη Γερουσία, αυτοί που ορκίστηκαν πίστη στην κυβέρνηση Λέτα προέρχονται από τις διασυνδέσεις της πολιτικής με τις μπίζνες, τις δικαστικές διώξεις, στρέφονται εναντίον των μεταναστών, προωθούν την οριστική κατάργηση του Καταστατικού των Εργαζομένων και διαρκώς προωθούν ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων.

Πρέπει να υπερασπιστούμε το πρώτο άρθρο του Συντάγματος για την εργασία και τον ευρωπαϊκό χάρτη των δικαιωμάτων, να υπερασπιστούμε τα κοινά αγαθά, τα τηλεφωνικά δίκτυα, το νερό, τη γνώση του Διαδικτύου. Σε αυτά τα ντοκουμέντα βρίσκονται τα βασικά δικαιώματα της πολιτικής ταυτότητας του πολίτη: η εργασία, η υγεία, η παιδεία. Αποτελούν τις προϋποθέσεις της δημοκρατίας.

Απελευθερωθήκαμε από τον Μπερλουσκόνι, αλλά πώς θα δώσουμε νομιμοποίηση στους θεσμούς όταν είμαστε κάτω από το 5% στην εμπιστοσύνη των πολιτών;

Μαουρίτσιο Λαντίνι: Ξεκινάμε μια νέα πολιτιστική και πολιτική πρόκληση

«Να βγούμε από την 20ετία του Μπερλουσκόνι σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα, όχι να το αλλάξουμε. Για να βγούμε από την 20ετία σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε επιτέλους έναν εκλογικό νόμο που θα επιτρέψει στους πολίτες να επιλέξουν την κυβέρνηση και τους βουλευτές, σημαίνει να αλλάξουμε την πολιτική.

Δεν είναι αλήθεια ότι την προηγούμενη εβδομάδα τελείωσε η 20ετία του Μπερλουσκόνι, όπως είπε ο Λέτα. Δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που δεν άλλαξε τη σύνθεσή της. Που θέλει να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της κυβέρνησης Μόντι και που θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα. Με τη διαδήλωση του Σαββάτου αρχίζουμε μια νέα σελίδα. Προχωράμε σε μια πολιτιστική παρά σε μια πολιτική αλλαγή για την Αριστερά...

Τα χρήματα μπορούν να κυκλοφορούν όπως θέλουν. Τα κράτη έκαναν νόμους για να μπορούν τα κεφάλαια να περνούν οποιοδήποτε σύνορα χωρίς διαβατήριο. Σε αντίθεση, έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο όπου τα άτομα είναι παράνομα. Έτσι, στη χώρα μας αυτοί που σώθηκαν από το ναυάγιο, έχοντας την τύχη να μην πεθάνουν, είναι "παράνομοι", γιατί δεν έχουν δουλειά και πρέπει να τους συλλάβουν. Εμείς είμαστε λαός που αγωνιστήκαμε πάντα για έναν κόσμο ίσων, από όποια χώρα και εάν προέρχονταν.

Όταν ο Στέφανο Ροντοτά και ο Γκουστάβο Σαγκραμπέσκι με κάλεσαν, ένιωσα ότι με τιμούσαν προσωπικά. Μετά είπα στον εαυτό μου: «Προσγειώσου, δεν κάλεσαν τον Μαουρίτσιο, αλλά τον γραμματέα της Fiom, για όλα αυτά που έχουν αντιπροσωπεύσει οι εργάτες μετάλλου σε αυτή τη χώρα". Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε ένα ακόμη κόμμα της Αριστεράς, ανάμεσα στα άλλα, αλλά να δώσουμε έννοια και αξία στην πολιτική, που θα πρέπει να απαντά στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής των ατόμων και στην επιδείνωση της δημοκρατίας.

Πρέπει να ανατρέψουμε το σύστημα, όχι γιατί είμαστε συντηρητικοί, αλλά γιατί το Σύνταγμα λέει ότι η «ιταλική δημοκρατία πηγάζει από την εργασία». Η πολιτική πρέπει να εξαρτάται από την εργασία. Συμβαίνει όμως το αντίθετο. Η οικονομία βάζει τους όρους στην πολιτική και αυτή στην εργασία. Την ίδια στιγμή, οι αγορές καθορίζουν τις οικονομίες του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL