Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)

Τα 13 "όχι" της Αριστεράς στην Κομισιόν

Την 1η Δεκεμβρίου ανέλαβε καθήκοντα η νέα Κομισιόν υπό τη Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η έγκριση του νέου "υπουργικού συμβουλίου" της Ένωσης ήρθε έναν μήνα καθυστερημένη και στη σύνθεσή του δεν περιλαμβάνεται επίτροπος από το Ηνωμένο Βασίλειο υπό τη σκιά του Brexit - μέχρι νεωτέρας, βέβαια, αφού δεν αποκλείεται η δυνατότητα να στείλει η χώρα επίτροπο αν τελικά παραμείνει για περισσότερο διάστημα στην Ε.Ε. Το χαρτοφυλάκιο του (όποιου κι αν) Βρετανού θα πρέπει να επινοηθεί πάντως, αφού οι αρμοδιότητες των λοιπών έχουν οριστεί στη βάση λεπτών ισορροπιών μετά κόπων και αντιδράσεων. Ενδεικτικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι κατά τη δύσκολη ακροαματική διαδικασία των υποψηφίων από Γαλλία, Ρουμανία και Ουγγαρία έπρεπε κατά τη διαδικασία των ακροάσεων των νέων μελών της Κομισιόν να ξαναστείλουν υποψηφιότητες. Οι αρχικές προτάσεις τους κόπηκαν από τους ευρωβουλευτές.

Αλλά και η επιλογή της Ελλάδας δεν πέρασε... αναίμακτα. Ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά άλλαξε εν μέσω αντιδράσεων σε "Στήριξη (σ.σ.: και όχι προστασία) του Ευρωπαϊκού Τρόπου ζωής". Όπως, όμως, δήλωνε την επίσημη ημέρα ανάληψης καθηκόντων του τελευταίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης, "από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του, ο νέος υπερ-επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς μας έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τι καταλαβαίνουν αυτός, η κυρία Φον Ντερ Λάιεν αλλά και όλο το ιερατείο της ευρωπαϊκής Δεξιάς ως ευρωπαϊκό τρόπο ζωής", ασκώντας δριμεία κριτική στη συμμετοχή του νεοδιορισθέντος επιτρόπου στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. "Η Ελλάδα δικαιούται θέση Ευρωπαίου επιτρόπου και όχι έναν λουστραρισμένο αφισοκολλητή της Ν.Δ." είπε χαρακτηριστικά.

Τα παραπάνω ίσως είναι τα λιγότερα που έχει να αντιμετωπίσει η Γερμανίδα πολιτικός, που έστησε το καμαράκι της στο κτήριο της Κομισιόν, στο κέντρο του “ευρωπαϊκού χωριού” της πόλης των Βρυξελλών, για να μπορεί, όπως λέει, να δουλέψει πολύ. Το βασικό της πρόβλημα είναι το αίνιγμα των χρημάτων που θα χρειαστεί για να υλοποιήσει την πολιτική της.

Μεταξύ άλλων, έχει προαναγγείλει για την ερχόμενη πενταετία επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ στους τομείς του περιβάλλοντος, της πληροφορικής και της βιομηχανίας, στο πλαίσιο ενός "Green New Deal". Είναι ένα ιδιαίτερα μεγαλόπνοο επενδυτικό πλάνο και τα προβλεπόμενα κονδύλια αναμένεται να ξεπεράσουν προηγούμενα σχέδια επενδύσεων της Κομισιόν - και σίγουρα το σχέδιο Γιούνκερ. Με τη Βρετανία να αποσύρεται από τον ευρωπαϊκό κορβανά και τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες να διστάζουν να δώσουν περισσότερα, εγείρεται εμφατικά το ερώτημα του... πόθεν έξεις (εις τον μέλλοντα) και το δεύτερο αίνιγμα της αύξησης των ιδίων πόρων της Ε.Ε., καθώς και του επιμερισμού των οικονομικών προκλήσεων στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η νέα Κομισιόν, αν και έλαβε τελικώς της έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, δεν πήρε το “πράσινο φως” από την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE / NGL) και, όπως εξηγούσε ο Δημ. Παπαδημούλης, δεν μπορεί να είναι “όμηρος των κυρίων Όρμπαν και Σαλβίνι”. “Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξους στόχους και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας” ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο δημοσιοποίησε με τη σειρά της 12 +1 λόγους για τους οποίους καταψήφισε την Κομισιόν στη βάση των προγραμματικών της δεσμεύσεων:

1. Σύγκρουση συμφερόντων και “όχι” κατά τις επιλογές των επιτρόπων.2. Λίγες προσδοκίες υπέρ μιας περιβαλλοντικής πολιτικής δίκαιης μετάβασης. 3. Ανεπαρκής αντιμετώπιση των ανισοτήτων. 4. Φορολογική αδιαφάνεια. 5. επίτροποι με απόψεις ενάντια στην ισότητα των δύο φύλων. 6. Καμία αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό και τη μετανάστευση. 7. Ο άνθρωπος του Ορμπάν Olivier Várhelyi επίτροπος! 8. Προβληματικό το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά. 9. Στον αέρα η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. 10. Καμία πρόθεση διαπραγμάτευσης διεθνώς εμπορικών συμφωνιών. 11. Στρατιωτικοποίηση και πωλήσεις οπλισμών. 12. Απούσα η δέσμευση για διαφύλαξη της δημοκρατίας. 13. Θεμελιώδη δικαιώματα θύματα στο "βωμό της επιτήρησης.

Επιστολή από την Ευρωομάδα της Αριστεράς προς την Ε.Ε.

Άμεσα μέτρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα κατά της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο ζήτησε η Ευρωομάδα της Αριστεράς με επιστολή προς την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η GUE / NGL κάλεσε την Ε.Ε. να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες που θέτουν σε αμφισβήτηση την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, καθώς και να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης των κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς κατήγγειλε το σύμφωνο Λιβύης - Τουρκίας, το οποίο, αφού χαρακτήρισε ως “αυθαίρετο και παράνομο”, υπογράμμισε πως αντιβαίνει τους όρους του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και τα νόμιμα δικαιώματα τρίτων χωρών. Επιπρόσθετα, η GUE / NGL κατήγγειλε την Τουρκία για τορπιλισμό των συζητήσεων για το Κυπριακό με τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βάλτε γκολ στον ρατσισμό...

Σε μια περίοδο που τα ρατσιστικά φαινόμενα αυξάνονται ραγδαία στα ευρωπαϊκά γήπεδα, 144 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από πέντε πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, RenewEurope) ζητούν από το πρόεδρο της UEFA να βάλει “στοπ” στον ρατσισμό των γηπέδων. Αναλυτικά, με την επιστολή, που συνυπογράφεται από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτη, Α. Γεωργούλη και Δ. Παπαδημούλη, οι 144 ευρωβουλευτές ζητούν από τον Α. Σεφερίν να λάβει στοχευμένες ενέργειες για τον περιορισμό του ρατσισμού στα γήπεδα υπογραμμίζοντας πως “κανείς στην ποδοσφαιρική κοινότητα δεν θα πρέπει να ανεχθεί κανενός είδους διάκριση”. Η επιστολή καταλήγει με το αίτημα των ευρωβουλευτών για την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενου ρατσισμού και διακρίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL