Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
GUE: Δραστηριότητα ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

GUE: Δραστηριότητα ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Tο δράμα των προσφύγων δεν έχει τέλος

"Όχι στην αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη” είναι το μήνυμα που έστειλαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, κατά την επίσκεψή του στη Μόρια την περασμένη εβδομάδα, και ο ευρωβουλευτής των Podemos Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο, ως αντιπρόσωποι της Ευρωομάδας της Αριστεράς και της -αρμόδιας για θέματα μεταναστευτικού- Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ. Τους ευρωβουλευτές συνόδευσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και Γιώργος Ψυχογιός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η αντιπροσωπεία, στη Μόρια αυτή τη στιγμή βρίσκονται 14.001 πρόσφυγες, αριθμός - ρεκόρ για ένα κέντρο φιλοξενίας με χωρητικότητα 3.000 ατόμων. Οι 7.000 βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός καμπ, σε σκηνές. Το 42% των καταγεγραμμένων προσφύγων είναι παιδιά 7-12 ετών, ενώ στον χώρο βρίσκονται 1.060 ασυνόδευτα -οι προβλεπόμενες θέσεις ασυνόδευτων σε όλη την Ελλάδα είναι περί τις 1.100.

“Την ώρα που η Ευρώπη για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων (και) στο θέμα της διεύρυνσης, το δράμα των προσφύγων δεν έχει τέλος” έγραψε σχετικά σε άρθρο του στην “Α” ο Κ. Αρβανίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αποσυντονίσει πλήρως τις δομές και δυσχεραίνει την κατάσταση, ενώ οι εργαζόμενοι ζήτησαν βοήθεια για την αποσυμπίεση της δομής και τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

“Έφυγα αισιόδοξος, το ΚΕΘΕΑ πάντα κερδίζει”

“Το ΚΕΘΕΑ πάντα κέρδιζε, θα κερδίσει και τώρα” τόνιζε ο Κ. Αρβανίτης, που συμμετείχε νωρίτερα μέσα στον μήνα στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση του ΚΕΘΕΑ. “Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ζωής μου και έχω συνδεθεί με τους ανθρώπους του με ακατάλυτους δεσμούς” δήλωσε και συνέχισε:

“Συμμετείχα λοιπόν -δεν παρευρέθηκα- στη δύσκολη αυτή γενική συνέλευση σε μια στιγμή που, όπως είπε ο πρόεδρός του, διακυβεύεται η δουλειά 33 ετών των ανθρώπων του για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί πώς θα αποκρούσουμε την αντιδημοκρατική και αυταρχική κυβερνητική παρέμβαση για την κατάργηση του Αυτοδιοίκητου με μια προσχηματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου”.

“Όπως έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια, με ανοιχτό διάλογο, με τεκμηρίωση, με σοβαρότητα και πάνω απ’ όλα ενωμένοι, όλοι οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ συζητήσαμε ανοιχτά προτάσεις για τα επόμενα βήματα, τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα και τη διάχυσή του στην κοινωνία” δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας: “Έφυγα από τη συνέλευση όπως φεύγω κάθε φορά απ’ το ΚΕΘΕΑ: Αισιόδοξος”.

ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ: Το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να είναι ανοικτό σε όλους τους πολίτες

Όσο υπάρχει θέληση θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη η όρεξή μας για τη ζωή και τη διευκόλυνση των συνανθρώπων μας” τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης στο πλαίσιο της ημερίδας που φιλοξένησε στο Ευρωκοινοβούλιο για την πολιτιστική προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία.

Τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ε.Κ., ο Αλ. Γεωργούλης συμμετέχει στην ευρύτερη προσπάθεια να επισημανθούν και να αναδειχθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα µε αναπηρία κατά την πρόσβαση σε πολιτιστικούς χώρους, αλλά και στον πολιτισμό ως επιλογή σταδιοδρομίας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει συγκεκριμένες προτάσεις, καλές πρακτικές και να εντοπίσει τις προβληματικές φέρνοντας μαζί ειδικούς, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ΑμεΑ και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

“Την ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά οι 5 νικήτριες που αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα από τους επίσημους λογαριασμούς μου” υπενθύμισε ο Αλ. Γεωργούλης και συμπλήρωσε: “Το Κοινοβούλιο είναι ένας δημοκρατικός θεσμός. Ο μόνος στην Ένωση και πρέπει να είναι ανοιχτός. Με την πρωτοβουλία μου αυτή ήθελα να γίνει αντιληπτό ότι δεν χρειάζεται κανένα απολύτως χαρακτηριστικό για να μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί. Πρέπει να είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες, ανά πάσα στιγμή και για κάθε τους ζήτημα”.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: SOS για τις απώλειες στο αγροτικό εισόδημα

“Ή θα προσαρμόσουμε έγκαιρα την αγροδιατροφική μας παραγωγή ή, αν αγνοήσουμε το πρόβλημα, θα βρεθούμε μπροστά σε αλυσιδωτές κρίσεις, παράγωγα της κλιματικής κρίσης” τόνισε σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv.com ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης. “Ώς το 2050 στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρξει απώλεια της τάξης του 16% στο αγροτικό εισόδημα και ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια στις χώρες του Νότου και στην Ελλάδα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Κόκκαλης είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εντός των στόχων της κοινοβουλευτικής του θητείας τίθενται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η πίεση για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

“Η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στρέψει την πλάτη της στην ψηφιακή μετάβαση της γεωργίας και να δώσει τον λόγο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις για να 'περιθωριοποιήσουν' τους μικροκαλλιεργητές” τόνισε στη συνέντευξή του, για να συμπληρώσει: “Οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις πρέπει, επομένως, να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους γιατί οι συντηρητικοί και οι νεοφιλελεύθεροι προσπαθούν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο: να ανοίξουν τις πόρτες μόνο τόσο ώστε οι λίγοι ισχυροί άνθρωποι να περάσουν”.

Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει, ο Π. Κόκκαλης υπενθύμιζε: “Τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως ξέρετε, ήμουν αντιδήμαρχος στον Δήμο του Πειραιά με ευθύνη για την τοπική οικονομική ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την επιχειρηματικότητα. Έτσι και εγώ και η ομάδα μου έχουμε αποκτήσει μια πολύ καλή τεχνογνωσία στο πώς οι τοπικές αρχές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι Περιφέρειες, μπορούν να προσεγγίσουν ευρωπαϊκά προγράμματα, πέρα από το ΕΣΠΑ, το οποίο είναι ο βασικός τομέας χρηματοδότησης των δήμων, στους τομείς εφαρμογής έργων για την κλιματική αλλαγή, προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, αστικής κινητικότητας, επιχειρηματικότητας, γαλάζιας ανάπτυξης και αγροτικής ανάπτυξης".

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ: Θα γίνουμε ο εφιάλτης των δολοφόνων της

“Είναι ευρωπαϊκός τρόπος ζωής η δολοφονία δημοσιογράφων και η συγκάλυψή τους;” διερωτήθηκε με νόημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη δολοφονία της.

Παραπέμποντας στη σχετική συζήτηση που είχε ανοίξει για το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά (χαρτοφυλάκιο για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής), ο Στ. Κούλογλου, επιχείρησε να τη συνδέσει με το σοβαρό ζήτημα της πίεσης που ασκείται σε δημοσιογράφους στην Ε.Ε., οι οποίοι αισθάνονται όλο και λιγότερο ασφαλείς και ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της προστασίας των δημοσιογράφων, αλλά και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και κατά την προηγούμενη θητεία του. Εξάλλου με δική του πρωτοβουλία απονεμήθηκε το 2018, για πρώτη φορά το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς δημοσιογράφους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Τον περασμένο Απρίλιο τιμήθηκε με το εν λόγω βραβείο ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Κατά την εκδήλωση στη μνήμη της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια ο Στ. Κούλογλου δήλωσε: “Θα γίνουμε ο εφιάλτης των δολοφόνων της. Η δολοφονία της Δάφνης και στη συνέχεια του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούσιακ δείχνει την πίεση που ασκείται σε δημοσιογράφους στην Ε.Ε., οι οποίοι αισθάνονται όλο και λιγότερο ασφαλείς και ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο θα το αντιμετωπίσουμε και θα το πολεμήσουμε.

Οι δράστες, αλλά και αυτοί που καλύπτουν τους δολοφόνους της Δάφνης, ας μην έχουν αυταπάτες. Θα τους πολεμήσουμε ώς το τέλος. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά. Για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα σταματήσουμε ούτε μια στιγμή. Με κάθε ευκαιρία θα επαναφέρουμε το ζήτημα της δολοφονίας της Δάφνης και τη συγκάλυψή της. Θα είναι παρούσα και θα ζει για πάντα στη μνήμη μας”.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: Ο καρκίνος του μαστού να μπει στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας

Ένα ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό ζήτημα επέλεξε να αναδείξει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά: την “επιτακτική ανάγκη ο καρκίνος του μαστού να μπει στην κορυφή της ατζέντας της Ε.Ε. για την Υγεία, με πολιτικές και δράσεις που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα όλων των γυναικών στις καλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια”.

Με τα λόγια αυτά, Ελ. Κουντουρά, επίσης πρόεδρος της Εuropa Donna Hellas, συμμετείχε στη σχετική ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υπογράμμισε: “Ειδικά για χώρες που έχουν αντιμετωπίσει οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως η Ελλάδα, επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα για την υποστήριξή τους, ενώ συνολικά απαιτείται η προσαρμογή των εθνικών συστημάτων Υγείας και της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη - μέλη ανάγοντας τον καρκίνο του μαστού σε προτεραιότητα”.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε την αποφασιστικότητα της προτεινόμενης επιτρόπου για την Υγεία Στέλλας Κυριακίδη για την εφαρμογή της πρώτης ευρωπαϊκής πολιτικής για τον καρκίνο, που θα υποστηρίξει όλα τα κράτη - μέλη στη βελτίωση της πρόληψης και της φροντίδας.

“Διεκδικούμε ο καρκίνος του μαστού να μπει ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επόμενη πενταετία με πολιτικές και ενέργειες σε όλα τα στάδια: την ενημέρωση και εκπαίδευση, την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση, την παροχή βέλτιστων ιατρικών υπηρεσιών, την ομαλή προσαρμογή στην καθημερινότητα, την επανένταξη στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον, το δικαίωμα σε ένα πιο υγιές lifestyle και στην καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής” τόνισε η Έλ. Κουντουρά.

Με την πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Επανεπιβεβαίωσαν την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου, των συγκλίσεων και της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων (Σοσιαλιστές, Αριστερά, Πράσινοι) για την υλοποίηση κοινών στόχων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Για τον ίδιο σκοπό, εξάλλου, ο Δημ. Παπαδημούλης συνάντησε, από κοινού με τις Ρ. Σβίγκου και Ν. Θεοδωρακοπούλου (υπεύθυνες στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων), ευρωβουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας, της Δημοκρατικής και Σοσιαλιστικής Αριστεράς της Γαλλίας, του Κινήματος Πέντε Αστέρων της Ιταλίας και της Αριστεράς της Γερμανίας.

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τονίστηκε ότι οι κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) για την κλιματική αλλαγή, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για μια ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, για τον τερματισμό της λιτότητας, θα πρέπει να διευρυνθούν, να μην περιορίζονται μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά να αποκεντρωθούν και στις επιμέρους χώρες και τα εθνικά Κοινοβούλια.

“Ποια η θέση της Λαγκάρντ για την τραπεζική ολοκλήρωση;”

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει και της αλλαγής “χεριών” στη διοίκησή της από 1ης Νοεμβρίου, για την τραπεζική ολοκλήρωση, ζήτησε να μάθει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Ευρωομάδας Δημήτρης Παπαδημούλης. Υπενθύμισε μάλιστα τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι από την Αθήνα, όπου «ζητούσε ενίσχυση των πολιτικών συνοχής και ολοκλήρωσης της νομισματικής ένωσης και υπεραμύνθηκε της πολιτικής ιστορικά χαμηλών επιτοκίων».

Με αφορμή την κριτική που δέχθηκε στη συνέχεια από πρώην στελέχη της ΕΚΤ, αλλά και ενόψει της αλλαγής της διοίκησης της ΕΚΤ από 1ης Νοεμβρίου, ζητά να μάθει αν η ΕΚΤ «σκοπεύει να προβεί σε αναθεώρηση της πολιτικής χαλάρωσης -και, αν ναι, με βάση ποια δεδομένα, και με ποιον τρόπο».

Ακόμη ρώτησε την ΕΚΤ «ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπιση της πολύχρονης καθυστέρησης στη δημιουργία του τρίτου πυλώνα με την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS)».

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:

"Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις"

Στις Βρυξέλλες παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να συναντήσει τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο νέος συσχετισμός δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις φετινές ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, συνάντησε και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ - Μαρία Σασόλι, αλλά και τους προέδρους των Ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων. Ακόμη συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνιτσεφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Εβδομάδα συνόδου κορυφής η προηγούμενη, έδωσε την αφορμή για να συζητηθεί σειρά ζητημάτων μεταξύ των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα, με προεξέχον το Brexit και την καταρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν παρέλειψαν, βέβαια, και τα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, από την τουρκική εισβολή στη Συρία, την προκλητικότητα του Ερντογάν στο Αιγαίο και τις προσφυγικές ροές, μέχρι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ενόψει του τρίτου Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Προοδευτικών, Αριστερών και Οικολογικών Δυνάμεων, που διοργανώνεται φέτος στις Βρυξέλλες, στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα των προοδευτικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο. Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε, έτσι, και την ανασύνταξη της Προοδευτικής Συμμαχίαςευρωβουλευτών (Progressive Caucus) κατά τη νέα θητεία, αλλά και την καμπάνια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. “Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας” έγραψε σχετικά στο Τwitter ο Αλ. Τσίπρας.

Ακόμη ενημέρωσε την Ευρωομάδα και για το isyriza.gr και προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να συμβάλουν τόσο στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες όσο και στις υπόλοιπες οργανώσεις του εξωτερικού. Για τα ζητήματα της διεύρυνσης και των συμμαχιών στην Ευρώπη βρέθηκε στις Βρυξέλλες και αντιπροσωπεία των τομέων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL