Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Στόχοι και προτεραιότητες την επόμενη πενταετία στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχοι και προτεραιότητες την επόμενη πενταετία στο Ευρωκοινοβούλιο

Δημήτρης Παπαδημούλης

Η εντολή όσων μας έστειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο με την ψήφο τους είναι σαφής: Αγώνας για μια Ευρώπη πιο κοινωνική, πιο δημοκρατική, πιο φιλοπεριβαλλοντική, πιο ενωμένη. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω και ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και στις Επιτροπές που μετέχω - για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, για τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. και για την Περιφερειακή Πολιτική και τα διαρθρωτικά ταμεία. Στο Ευρωκοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ισχυρή εκπροσώπηση - είμαστε το ισχυρότερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ως δύναμη - γέφυρα για την ανάπτυξη ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών.

Έλενα Κουντουρά

Τα επόμενα πέντε χρόνια σκοπεύω να αναδείξω συστηματικά τον καταλυτικό ρόλο του τουρισμού ως επιταχυντή της ανάπτυξης στην Ευρώπη, με πολλαπλάσια οφέλη σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, στην οικονομία και στην απασχόληση.

Ως συντονίστρια της GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, πιέζω ώστε να καταρτιστεί η πρώτη ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική και να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων προορισμών.

Συγχρόνως, ως μέλος στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΙTRE, επιδιώκω να αξιοποιήσουμε δυναμικά τις νέες τεχνολογίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και μέσα από την καινοτομία να δώσουμε λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη στήριξης των τοπικών κοινωνιών και των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.

Στο έργο μου στην Επιτροπή FEMM, έχω θέσει προτεραιότητα την καταπολέμηση της βίας στη ρίζα της, με δράσεις για τη στήριξη των γυναικών και της οικογένειας και με εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, τους νέους και τις νέες.

Όπως επίσης θα διεκδικήσω τη θεσμοθέτηση της πλήρους επαγγελματικής μισθολογικής εξίσωσης και πιο αποτελεσματικές πολιτικές συνολικά για την ισότητα των φύλων, που είναι υπόθεση όλων μας.

Κώστας Αρβανίτης

Τα επόμενα πέντε χρόνια σκοπεύω να κάνω ό,τι ξεκίνησα από τον Ιούλιο: να παραδώσω στην κρίση του πολίτη μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη, τουλάχιστον μέσα από τις δύο επιτροπές που έχω αναλάβει: τη LIBE, Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και την EMPL Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κι αν σας ακούγεται κλισέ, σας βεβαιώνω ότι, χωρίς την αντίσταση της Αριστεράς, η Ευρώπη δεν θα βαθύνει μόνο το δημοκρατικό της έλλειμμα. Δεν θα επιτρέψει απλώς στις ακροδεξιές παραφυάδες της να ριζώσουν γερά στα χώματά της, αυτά τα χώματα που έχουν βαφτεί πολλές φορές με αίμα αθώων. Θα καταντήσει ένα ψυχρό, εξορθολογισμένο αβάκιο, ένα «αυτόματον» όπου οι αριθμοί θα υπαγορεύουν όχι μόνο τη συμπεριφορά, ή την καθημερινότητα αλλά και τη συνείδησή μας. Κι αυτό, η δική μου συνείδηση δεν το αντέχει. Αυτό σκοπεύω. Χωρίς να κάνω πίσω, ούτε για να πάρω φόρα.

Πέτρος Κόκκαλης

Τα επόμενα πέντε χρόνια σκοπεύω να ασχοληθώ με τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση στην κοινωνία και την οικονομία και τις λύσεις που μπορεί να αναζητήσει η Ελλάδα για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η συμπόρευση της κίνησης πολιτών «Κόσμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που εκπροσωπώ στην Ευρωβουλή, είχε και έχει στόχο να θέσουμε για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική ατζέντα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους δεκαεπτά παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030. Οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που διαρρηγνύει το κοινωνικό συμβόλαιο που υπήρχε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι απαραίτητο ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη που θα αντιμετωπίζει συνολικά τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας. Εμείς θα παλέψουμε για μια Ευρώπη με μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή, με λιγότερη γραφειοκρατία, έμφαση στην καινοτομία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

Στέλιος Κούλογλου

Η συντηρητική στροφή της Ευρώπης κάνει τη δουλειά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο δύσκολη, αλλά συγχρόνως πιο ενδιαφέρουσα και απαιτητική. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους είκοσι επτά υποψήφιους επιτρόπους για την Κομισιόν τουλάχιστον για έξι υπάρχουν κατηγορίες, βασικά διαφθοράς, στην ίδια τους τη χώρα. Για πρώτη φορά επίσης δεν υπάρχει επίτροπος αποκλειστικά για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Με την Παιδεία θα ασχολείται ο επίτροπος για τη βιομηχανία!

Τα επόμενα πέντε χρόνια να ασχοληθώ, όπως και στην προηγούμενη θητεία, με την καταπολέμηση της διαφθοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που συμπεριλαμβάνει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και την καθιέρωση του σχετικού ετήσιου βραβείου που υιοθετήθηκε μετά από δική μου πρόταση.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας ανάμεσα στην Αριστερά, στους πράσινους και τους αριστερούς σοσιαλιστές. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ανατροπή της λιτότητας και την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και για το μεγάλο πρόβλημα που μας αφορά όλους, την κλιματική κρίση.

Αλέξης Γεωργούλης

Τα επόμενα πέντε χρόνια σκοπεύω να εργαστώ με ζήλο για να υπογραμμίσουμε και να προωθήσουμε το ύψιστο αγαθό που παράγει η κοινωνία των ανθρώπων. Τον πολιτισμό.

Πολιτισμός δεν είναι απλώς τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι και οι γκαλερί, είναι ο τρόπος με τον οποίο στις πιο δύσκολες στιγμές οι πολίτες αναζωπυρώνουν την ελπίδα.

Είναι ο τρόπος με τον οποίο κάθε πολίτης υπογραμμίζει και υποστηρίζει τη δημοκρατία, τα ίσα δικαιώματα στην εργασία, την προσβασιμότητα, τις ευαίσθητες ομάδες, ο τρόπος που οι απλοί άνθρωποι υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες.

Έτσι ενσαρκώνεται και μεταδίδεται από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα η έννοια του πολιτισμού που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL