Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Σύνοδος κορυφής / Σύνοδος κορυφής: Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία, αλληλεγγύη στην Κύπρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος κορυφής / Σύνοδος κορυφής: Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία, αλληλεγγύη στην Κύπρο

Βρυξέλλες. Χριστίνα Βασιλάκη

Πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο καθώς και την ετοιμότητά τους για τη λήψη “στοχευμένων” μέτρων κατά της Τουρκίας επιβεβαίωσαν χθες τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Κατά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν συμπεράσματα σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή σε σχέση με τη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών στις αρχές της εβδομάδας.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τον σοβαρό, άμεσο, αρνητικό αντίκτυπο που τέτοιες παράνομες δραστηριότητες έχουν αναφορικά με όλο το εύρος των ευρωτουρκικών σχέσεων” αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών προς την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν “χωρίς καθυστέρηση” προτάσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας, “συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων”.

Η προσθήκη αυτή κρίθηκε από την ελληνική πλευρά ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς ανοίγει τον δρόμο για κυρώσεις εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά την παρέμβασή του στη χθεσινή συζήτηση ότι, αν δεν υπάρχει αντίδραση, οι προκλητικές ενέργειες μπορεί να συνεχιστούν και να επεκταθούν και ότι η πίεση στην Τουρκία είναι αναγκαία, προκειμένου να τερματίσει αυτή τη συμπεριφορά για να καθίσουμε στο τραπέζι για την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης η ίδια η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι επιβεβαίωσε κατά την παρουσίασή της ότι μπορεί να υπάρχουν ευρύτεροι κίνδυνοι.

Τη “σκληρή γλώσσα” κατά της Τουρκίας, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, υποστήριξε με δηλώσεις του και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, διαφωνίες εξέφρασαν η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες, ωστόσο, τελικά συντάχθηκαν με την ελληνική και την κυπριακή πλευρά.

Νωρίτερα, πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αρκετούς ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συζήτησαν για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν από κοινού το επόμενο διάστημα. Για το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τη Φεντερίκα Μογκερίνι στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), όπου έγινε αρχικά λόγος για την προσθήκη των “στοχευμένων μέτρων”.

Να σημειωθεί ότι την παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως αυτές τις δραστηριότητες, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία. “Βεβαίως, θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα ώστε, στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις, διότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες” είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL