Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Παραιτήθηκε από την ηγεσία των Συντηρητικών η Τ.Μέι (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραιτήθηκε από την ηγεσία των Συντηρητικών η Τ.Μέι (Video)

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 7 Ιουνίου θα παραιηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος .

Η Τερέζα Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, μια διαδικασία, όπως ανακοίνωσαν οι Συντηρητικοί που αναμένεται να γίνει σε περίπου 6 εβδομάδες, πριν από την θερινή διακοπή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου.

«Θα ακολουθήσουν διαδοχικοί γύροι ψηφοφορίας έως ότου καθοριστεί ποια θα είναι η τελική επιλογή των υποψηφίων που θα τεθούν προς ψήφιση σε όλα τα μέλη του κόμματος», διευκρίνισαν υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις σε ανακοίνωσή τους.

«Αναμένουμε ότι ως τα τέλη του Ιουνίου» θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής από τους βουλευτές των δύο υποψηφίων που θα τεθούν στη συνέχεια προς ψήφιση στα μέλη του κόμματος, πρόσθεσαν.

Στη συνέχεια «θα γίνει μια σειρά από προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Βρετανία, για να συναντήσουν και να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στους υποψηφίους τα μέλη του κόμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να ψηφίσουν εγκαίρως και να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα προτού διακόψει τις εργασίες του το κοινοβούλιο για το καλοκαίρι», κατέληξαν.

«Εκανα ό,τι μπορούσα για να πείσω του βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία...δυστυχώς δεν το κατάφερα», είπε με σπασμένη από την συγκίνηση φωνή. «Ηταν η μεγαλύτερη τιμή στην ζωή μου που υπήρξα η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία», πρόσθεσε.

Η διαδικασία αυτή για την ανάδειξη του διαδόχου της αναμένεται εξάλλου να αρχίσει στις 10 Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, γράφει η εφημερίδα The Times, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού πυροδότησε τη διαδικασία που θα φέρει έναν νέο ηγέτη στην εξουσία, από τον οποίο αναμένεται να προωθήσει μια πιο αποφασιστική συμφωνία για το Brexit.

Έπειτα από μια θυελλώδη πρωθυπουργία σχεδόν τριών ετών, η Τ.Μέι αναμένεται να συναντήσει σήμερα τον πρόεδρο της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, η οποία ανεβάζει ή κατεβάζει πρωθυπουργούς.

Στην κούρσα της διαδοχής αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα τουλάχιστον 12 στελέχη, των Τόρις. 

Πρόωρες εκλογές ζήτησαν οι Εργατικοί και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας

Η διεξαγωγή γενικών εκλογών ήταν το αίτημα του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης της πρωθυπουργού, για την οποία δήλωσε ότι ήταν μία σωστή απόφαση, διότι με αυτόν τον τρόπο αποδέχθηκε αυτό που η χώρα γνώριζε επί μήνες, ότι «δεν μπορεί να κυβερνήσει ούτε καν το διχασμένο και διαλυμένο κόμμα της».

Ο επικεφαλής των Εργατικών δήλωσε ότι οι αδικίες που υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει η Τ.Μέι πριν από τρία χρόνια είναι ακόμη πιο έντονες σήμερα και ότι το Συντηρητικό κόμμα απέτυχε στο Brexit και δεν είναι σε θέση να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων ούτε να αντιμετωπίσει τις πιεστικές τους ανάγκες και να προσφέρει λύσεις στα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι περισσότερος χρόνος για τις εσωτερικές διαφωνίες των Συντηρητικών και άλλος ένας πρωθυπουργός που θα προκύψει χωρίς εκλογές. Όποιος και να γίνει νέος επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος θα πρέπει να αφήσει τον λαό να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας, μέσα από άμεσες γενικές εκλογές» τόνισε.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, από την πλευρά της, σε μήνυμά της δήλωσε ότι η Μέι αξίζει ευχαριστίες για την υπηρεσία της και ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή εκλογών.

«Η αποχώρησή της δεν θα λύσει το πρόβλημα του Brexit που προκάλεσαν οι «Τόρις». Μόνο φέρνοντας το θέμα στους πολίτες μπορεί να γίνει αυτό. Δεδομένων των περιστάσεων, είναι λάθος να εγκατασταθεί ένας ακόμη Συντηρητικός στο Νο10 χωρίς γενικές εκλογές» είπε και τόνισε ότι είναι βαθιά ανησυχητική η προοπτική ενός ακόμη πιο σκληροπυρηνικού υποστηρικτή του Brexit ως πρωθυπουργού και μίας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ενώ επανέλαβε ότι η Σκοτία θα πρέπει να έχει την επιλογή να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος.

Η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Άρλιν Φόστερ σε μήνυμά της ευχαρίστησε την Τερέζα Μέι για την προσέγγισή της στα εθνικά θέματα και για τη συνεργασία της με το DUP στο κοινοβούλιο - αν και όπως είπε, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις, ειδικά στο Brexit.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ δήλωσε ότι η πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η διακυβέρνησή της έφτασε στο τέλος της και ότι δυστυχώς οι συμβιβασμοί της τα τελευταία τρία χρόνια γίνονταν συχνά προς τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της, παρά προς την κατεύθυνση της ενότητας της χώρας, ενώ ζήτησε η λύση του Brexit να δοθεί από τον λαό.

Η επικεφαλής των «Πρασίνων» Κάρολιν Λούκας σε μήνυμά της στο twitter είπε ότι η Μέι είχε ένα πολύ δύσκολο έργο να φέρει σε πέρας και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

Οι υπόλοιπες αντιδράσεις

Η εκλογή νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία ίσως οδηγήσει σε μια νέα φάση στις διαπραγματεύσεις του Brexit που θα μπορούσε να είναι «πολύ επικίνδυνη» για την Ιρλανδία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λίο Βαράντκαρ σήμερα.

«Ίσως δούμε την εκλογή ενός ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργού που θέλει να αρνηθεί τη συμφωνία αποχώρησης και να πάει σε μια "μη συμφωνία" ή ίσως ακόμα δούμε μια νέα βρετανική κυβέρνηση που θέλει να δει μια στενότερη σχέση με την ΕΕ και να πάει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα», δήλωσε ο ίδιος μετά την παραίτηση της Μέι.

«Αλλά ό,τι κι αν συμβεί θα κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Θα ενδυναμώσουμε και θα οικοδομήσουμε τις συμμαχίες μας σε όλη την ΕΕ και θα διασφαλίσουμε ότι η Ιρλανδία θα τα καταφέρει σε αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προσφέρει σε όποιον κι αν αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας μια καλύτερη συμφωνία για το Brexit.

«Από την πλευρά μου, δεν βλέπω η ΕΕ να προσφέρει σε όποιον κι αν είναι ο νέος πρωθυπουργός μια καλύτερη ή πολύ διαφορετική συμφωνία από εκείνη που προσφερόταν στην Τερέζα Μέι», δήλωσε ο Κόβενι στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk της Ιρλανδίας, μετά την ανακοίνωση της Μέι ότι θα παραιτηθεί.

«Αυτή η ιδέα ότι ένας νέος πρωθυπουργός θα είναι πιο σκληρός διαπραγματευτής και θα εξασφαλίσει μια πολύ καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία; Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η ΕΕ», είπε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία του Brexit, δήλωσε πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έκρινε σωστά τη διάθεση της χώρας:

«Είναι δύσκολο να μην λυπηθούμε την κυρία Μέι, αλλά από πολιτική άποψη δεν έκρινε σωστά τη διάθεση της χώρας και του κόμματός της», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Τώρα έχουν φύγει δύο ηγέτες των Συντηρητικών που είχαν φιλοευρωπαϊκά ένστικτα. Είτε το κόμμα θα μάθει αυτό το μάθημα είτε θα πεθάνει».

Η Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, εάν θέλει να διαπραγματευθεί μια κατάλληλη συμφωνία εξόδου, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός βουλευτής Μπόρις Τζόνσον που θεωρείται φαβορί για την πρωθυπουργία της χώρας.

«Θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με συμφωνία ή χωρίς», δήλωσε ο Μπ.Τζόνσον σε οικονομικό συνέδριο στην Ελβετία.

«Ο τρόπος για να έχουμε μια καλή συμφωνία είναι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας», δήλωσε ο Τζόνσον, επιφανής ηγέτης της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην υπουργός Εξωτερικών που έχει δηλώσει ότι θέλει να αντικαταστήσει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ως επικεφαλής του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Ο ίδιος νωρίτερα έκανε λόγογια μία «πολύ αξιοπρεπή δήλωση από την @theresa_may. Σας ευχαριστώ για τη στωική υπηρεσία σας στη χώρα μας και στο Συντηρητικό Κόμμα. Είναι τώρα η ώρα να ακολουθήσουμε την έκκλησή της: να ενωθούμε και να υλοποιήσουμε το Brexit».

Διαβάστε επίσης

Οι διεκδικητές της ηγεσίας των «Τόρις»

Κομισιόν: Η παραίτηση της Τ.Μέι δεν αλλάζει τίποτε στη θέση των «27» για το Brexit

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL