Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Βρετανία: Διεργασίες βουλευτών και υπουργών για την άμεση απομάκρυνση της Τ.Μέι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία: Διεργασίες βουλευτών και υπουργών για την άμεση απομάκρυνση της Τ.Μέι

Την έντονη δυσφορία μελών της κυβέρνησης και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος προκάλεσε η χθεσινή παρουσίαση της «νέας συμφωνίας της για το Brexit», από την Τερέζα Μέι ενισχύοντας τα σενάρια επίσπευσης των φιεργασιών για άμεση απομάκρυνσή της από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Σημείο αιχμής υπήρξε το σημείο εκείνο που αφορά στη δυνατότητα να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα.

Η Τ.Μέι παρουσίασε το «νέο σχέδιο για το Brexit» σήμερα και στο κοινοβούλιο, όπου ήταν εμφανής η απουσία βουλευτών του κόμματός της, ακόμη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ συνέχισε να δέχεται τις αρνητικές αντιδράσεις όσων παραβρέθηκαν, και οι οποίοι την προέτρεψαν να σκεφτεί την αναβολή της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την Συμφωνία της Αποχώρησης.

Η ίδια επανέλαβε ότι σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και ανακοίνωσε ότι θα το δημοσιοποιήσει την Παρασκευή.

Πάντως, οι σημαντικότερες πολιτικές συζητήσεις φάνηκε να γίνονται εκτός κοινοβουλίου, καθώς σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ενός «πραξικοπήματος» εναντίον της πρωθυπουργού, και μάλιστα επιθυμούν να στείλουν εκπροσώπους τους στην πρωθυπουργό ζητώντας της να παραιτηθεί.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, πρώτος πρότεινε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης, τον οποίο στηρίζουν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, Άντρεα Λίντσομ, ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, και η υφυπουργός Οικονομικών, Λιζ Τρους), που πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να το διαχειριστεί ο νέος ηγέτης του κόμματος, που θα αναδειχθεί μετά την παραίτησή της.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από τον υπουργό υπεύθυνο για τα ζητήματα της Σκωτίας, Ντέιβιντ Μάντελ, ο οποίος θέλει να συναντήσει την Τ.Μέι, για να εκφράσει την ανησυχία του ότι η υπόσχεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα αποδυναμώσει την θέση των Συντηρητικών στη Σκοτία και την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky, επικαλούμενο έναν βουλευτή, εικάζει ότι η Μέι μπορεί να παραιτηθεί ακόμη και απόψε, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτή η πληροφορία δεν είναι επιβεβαιωμένη.

Η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής 1922, συνεδριάζει επίσης για να ζητήσει εκ νέου την αλλαγή του κανονισμού του κόμματος, που θα επιτρέψει την κατάθεση δεύτερης πρότασης μομφής στο πρόσωπο της επικεφαλής των Συντηρητικών μέσα σε ένα χρόνο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ προσπαθεί να ρίξει τους τόνους

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει μακρύ δρόμο μπροστά της για να βρει έναν τρόπο ώστε το κοινοβούλιο να εγκρίνει το νομοσχέδιο με το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, παραδέχτηκε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ότι υπουργοί, που έχουν εξοργιστεί με τις προτάσεις της Μέι, θα συναντηθούν μαζί της αργότερα σήμερα, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι ενήμερος για συγκεκριμένες συναντήσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Μεταξύ εκείνων που έχουν ζητήσει να μιλήσουν με τη Τ.Μέι είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Times.

Την ίδια ώρα, ο Τομ Τάγκεντχατ, ο βουλευτής που ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών, κάλεσε τη Μέι να παραιτηθεί από το αξίωμά της επειδή η προσπάθειά της να οδηγήσει τη Βρετανία στο διαζύγιο από την ΕΕ "απέτυχε συνολικά".

"Υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να το κάνουμε σωστά και να αποχωρήσουμε συντεταγμένα. Όμως τώρα η πρωθυπουργός Μέι πρέπει να φύγει, χωρίς καθυστέρηση", τόνισε ο βουλευτής, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

"Πρέπει να ανακοινώσει την παραίτησή της μετά τις ευρωεκλογές της Πέμπτης", πρόσθεσε στο άρθρο γνώμης που φιλοξενείται στην εφημερίδα Financial Times.

"Φήμες –που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και διαψευσθεί– ότι η πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει μια ανακοίνωση από τη Ντάουνινγκ Στριτ απόψε", έγραψε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ της Daily Mail, Τζέισον Γκρόουβς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL