Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Τέλος οι συνομιλίες μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών για το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος οι συνομιλίες μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών για το Brexit

Τον τερματισμό των συνομιλιών με τους «Τόρις» για το Brexit, ανακοίνωσαν οι Εργατικοί, στο λυκόφως της πρωθυπουργίας της Τερέζα Μέι.

Σχεδόν τρία χρόνια αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε, με ποσοστό 52% έναντι 48%, υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, είναι ακόμα αβέβαιο πώς, πότε ή εάν θα εγκαταλείψει την ΕΕ στην οποία έγινε μέλος το 1973. Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης είναι πλέον η 31η Οκτωβρίου.

Οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ των Συντηρητικών της Μέι και του Εργατικού κόμματος τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία μερικές ώρες αφού η Τ.Μέι συμφώνησε χθες να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της στις αρχές Ιουνίου.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν απέστειλε σήμερα επιστολή στη πρωθυπουργό της Βρετανίας, ενημερώνοντάς τη ότι οι συνομιλίες «προχώρησαν όσο πιο μακριά μπορούσαν» λόγω της «αυξανόμενης αδυναμίας και αστάθειας» της κυβέρνησης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μέι έχει γίνει ασταθής και η εξουσία της έχει διαβρωθεί, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην «ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την όποια συμφωνία συμβιβασμού». Επιπλέον, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί στη συμφωνία της Τ.Μέι που έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές στο κοινοβούλιο.

Πλέον, τα χέρια της Τ.Μέι είναι δεμένα, γνωρίζοντας ότι το να κάνει συμβιβασμούς με τους Εργατικούς θα προκαλέσει μένος στο διχασμένο Συντηρητικό κόμμα.

Οι Εργατικοί από την πλευρά τους, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης φοβούνται ότι οι όποιοι συμβιβασμοί σε θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων θα ακυρωθούν από τον διάδοχο της Τ.Μέι.

Η Τ.Μέι θέτει προς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου το «Νομοσχέδιο (της Συμφωνίας Αποχώρησης από την) Ευρωπαϊκή Ένωση» αν και οι αποστάτες στο ίδιο της το κόμμα έχουν δεσμευθεί να το καταψηφίσουν. Τότε εκείνη πρέπει να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την εκλογή διαδόχου της.

Στις διαφωνίες εντός των Εργατικών για δεύτερο δημοψήφισμα αποδίδει την κατάρρευση των συνομιλιών η Τ.Μέι

Στην διαφωνία εντός του Εργατικού κόμματος, για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, απέδωσε η Τερέζα Μέι, την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών που είχε επί έξι εβδομάδες η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ομιλία της στο Μπρίστολ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, η Τερέζα Μέι, συμφώνησε με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, στο ότι επρόκειτο για εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαν σημειώσει πρόοδο και εξήγησε ότι υπήρχαν σημεία όπου υπήρξε κοινό έδαφος των δύο πλευρών, και άλλα που αποδείχτηκαν δυσκολότερα.

«Συγκεκριμένα», είπε, «δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή θέση στο κόμμα των Εργατικών για το κατά πόσο θέλουν την ολοκλήρωση του Brexit ή τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, που μπορεί να το ανατρέψει».

Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά την ανάγνωση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης στο κοινοβούλιο, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την σκληρή επιλογή: να ψηφίσουν για αυτό που αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα και ολοκλήρωση του Brexit ή να αποφύγουν το Brexit με κάθε αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται.

Κοντά σε χαμηλό τετραμήνου η στερλίνα

Κάτω από το 1,28 δολάριο κινείτο σήμερα η στερλίνα, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του τετραμήνου, καθώς οι διακομματικές συνομιλίες για το Brexit βρίσκονται κοντά σε κατάρρευση και εντείνονται οι πιέσεις προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να παραιτηθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ - Reuters - AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL