Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Π. Ιγκλέσιας: Υπομονή και διακριτικότητα για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Ιγκλέσιας: Υπομονή και διακριτικότητα για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Ισπανία θα συνεχίσει να έχει μια κυβέρνηση με προοδευτικό και αριστερό πρόσημο με το Unidas Podemos να αποτελεί το μεγαλύτερο στυλοβάτη της νέας κυβέρνησης. Οι “επίσημες” διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πέδρο Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας θα ξεκινήσουν πιθανώς μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ενώ δεν αποκλείοντας “μυστικές” επαφές και συναντήσεις από το αμέσως επόμενο διάστημα τουλάχιστον ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ο ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ζήτησε “υπομονή” και “διακριτικότητα” ενόψει των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά, που αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν την προοδευτική και αριστερή ατζέντα της επόμενης ισπανικής κυβέρνησης. Η “υπομονή” και η “διακριτικότητα” που συνέστησε ο Ιγκλέσιας... εξέπληξαν την κοινή γνώμη της χώρας, δεδομένου ότι την τελευταία διετία ο ηγέτης του Unidas Podemos είχε δείξει μια υπερβολική ίσως βιασύνη για την είσοδο της Αριστεράς στην ισπανική κυβέρνηση, ζητώντας μάλιστα από τον Σάντσεθ την αντιπροεδρία της κυβέρνησης όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα με την αποχή του προσέφερε ψήφο ανοχής στο σχηματισμό της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι αναγκάζοντας τον Σάντσεθ να παραιτηθεί από γραμματέας και βουλευτής του κόμματος και να ξεκινήσει έναν ανένδοτο αγώνα για να επιστρέψει στα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος κερδίζοντας τη βάση του στο τελευταίο συνέδριό του.

Ο Ιγκλέσιας και το Unidas Podemos αποδείχθηκαν οι πιο συνεπείς σύμμαχοι του Σάντσεθ στην προηγούμενη θητεία της βουλής στηρίζοντας με αποφασιστικότητα όλα τα οικονομικά και κοινωνικά νομοσχέδια που είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες, ενώ επανειλημμένα προσπάθησαν να αποτελέσουν τη γέφυρα του διαλόγου και της συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σάντσεθ και τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας.

Το Unidas Podemos αντιμετωπίζει με “ρεαλισμό” τα νέα μετεκλογικά σενάρια, ενώ σύμφωνα με τον Ιγκλέσιας τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση έχει “ωριμάσει” και το Unidas Podemos έμαθε πως τα προχωρά σε διαπραγματεύσεις κάτω από την πίεση των μέσων ενημέρωσης. “Ζητώ την υπομονή σας”, είχε τονίσει στους δημοσιογράφους το βράδυ των εκλογών ο Ιγκλέσιας, οδηγώντας αρκετούς να στοιχηματίζουν ότι ο Ιγκλέσιας θα ξεκινήσει σειρά μυστικών συναντήσεων με τον Σάντσεθ, όπως κατά τη διάρκεια της προσπάθειας επίλυσης του καταλανικού.

Πρέπει να εργαστούμε πολύ και με διακριτικότητα, θα γίνουν πολλές συναντήσεις. Μιλήσαμε μεταξύ μας και θα συναντηθούμε σύντομα. Πρέπει να φτιάξουμε το πρόγραμμα της κυβέρνησης”, τόνισε ο Ιγκλέσιας αναφερόμενος στις σχέσεις που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα με τον Σάντσεθ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει να σχηματίσει μια νέα μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας, με την πιθανή συμμετοχή κάποιων ανεξάρτητων, αλλά χωρίς την άμεση συμμετοχή του Unidas Podemos ή άλλων εθνικιστικών κομμάτων, αποκλείοντας προς το παρόν οποιαδήποτε συνεργασία με τους νεοφιλελεύθερους λαϊκιστές “Πολίτες” ή την στήριξη των Καταλανών αποσχιστών της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC, που μετατράπηκε στο μεγαλύτερο καταλανικό κόμμα εκλέγοντας 15 βουλευτές.

Ο Ιγκλέσιας πάντως επιμένει στη συμμετοχή του Unidas Podemos στην κυβέρνηση, ο ηγέτης των “Πολιτών” Αλμπέρτ Ριβέρα αποκλείει κάθε συνεργασία με τους σοσιαλιστές, ενώ ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία και δήλωσε ότι δεν σκέφτεται να παραιτηθεί παρά το γεγονός ότι οδήγησε σε εκλογική κατάρρευση το κόμμα του.

Τα μετεκλογικά σενάρια θα ανοίξουν επισήμως μετά το τέλος των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL