Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιστορική νίκη της προοδευτικής Ισπανίας εναντίον δεξιάς και φασιστών

Οι Σοσιαλιστές, η Αριστερά και οι αντιφασιστικές δυνάμεις κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, ενώ η δεξιά κατέγραψε ιστορική ήττα ανοίγοντας για πρώτη φορά την πόρτα της βουλής στους φασίστες.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Ισπανία θα συνεχίζει να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ και τη στήριξη της Αριστεράς για να γυρίσει ολοκλήρωτικά σελίδα από την κρίση και την νεοφιλεύθερη λιτότητα, ενώ η ιστορική ήττα της δεξιάς του Λαϊκού Κόμματος απέδειξε ότι τα επίκδυνα και βρώμικα παιχνίδια με τους φασίστες και τους ακροδεξιούς αποτελούν ένα τραγικό αδιέξοδο.

Οι λαοί της Ισπανίας προσήλθαν  μαζικά στις κάλπες για να δώσουν  ένα σαφές προοδευτικό μήνυμα στις δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας τους και της Ευρώπης, επιβραβεύοντας τις δυνάμεις που στήριξαν το τέλος της νεοφιλελεύθερης λιτότητας.

Η δυναμική είσοδος των φασιστών του Vox για πρώτη φορά στην ισπανική βουλή αποτελεί τον καρπό του σφιχταγγαλιάσματος της παραδοσιακής δεξιάς με τους φασίστες, τους ρατσιστές και τους ομοφοβικούς και μια προειδοποίηση για τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις για να ακολουθήσουν μια οικονομική και κοινωνική πολιτική κοντά στις λαϊκές μάζες που έχουν πληρώσει το βαρύ τίμημα της κρίσης.

Το Unidas Podemos και το En Comù Podem, το αδελφό ψηφοδλέτιο της Καταλωνίας, έχασαν ψήφους και έδρες, αλλά η Αριστερά παραμένει απαραίτητη για τη στήριξη της νέας κυβέρνησης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία και θα είναι δύσκολο να επιμείνει στο σχηματιμό μονοκομματικής κυβέρνησης με τη στήριξη της Αριστεράς, του Unidos Podemos, του En Comù Podem της Καταλωνίας και του Compromis της Βαλένθια, χωρίς τη στήριξη των δεξιών Βάσκων εθνικιστών του PNV.

Οι Σοσιαλιστές, το Unidas Podemos, το En Comù Podem της Καταλωνίας, το Compromis της Βαλένθια και το PNV της Χώρας των Βάσκων φθάνουν στις 171 έδρες από τις 175 που χρειάζονται για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία της βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση Σάντσεθ με οποιαδήποτε σύνθεση και να έχει θα χρειαστεί την αποχή των 15 βουλευτών της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC, ή του δεξιού καταλανικού JxCat και του αριστερού κόμματος της  Χώρας των Βάσκων EH Bildu.

Για τις αριστερές και δεξιές εθνικιστικές δυνάμεις η ήττα των τριών δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων αποτελεί μια σαφή νίκη τους γιατί ο αδιάλλατος ισπανικός εθνικισμός φασιστικά χαρακτηριστικά αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό τους.

Με το 97,42% των καταμετρημένων ψήφων το

Σοσιαλιστικό Κόμμα   παίρνει 28%   7,29 εκατ. ψήφους και 122 βουλευτές

Λαϊκό Κόμμα                             16%    4,24                               66

Πολίτες                                      15%    4,02                               56

Unidas Podemos                      12%    3,03                               35

Vox                                             10%    2,60                               24

ERC Αριστερά Καταλωνίας       3%    990 χιλιάδες ψήφους 15

JXCat Δεξιά Καταλωνίας           1%    480                                  7

ECP-UnidasPodemos Καταλ,    2%    600                                  7

PNV Δεξιά Βάσκων                    1%   390                                   6

ΕΗ Bildu Αριστερά Βάσκων     1%    250                                  4

CC Δεξιά Καναρίων Νήσων      0%   120                                   2

ΝΑ Δεξιά Ναβάρας                     0%   160                                   2

Compromis Αριστερά Βαλένθ,  0%   160                                   1

PRC                                              0%     51                                    1

Η συμμετοχή εκτινάχθηκε στο 75,78% κατά 5,94% σε υψηλότερα επίπεδα από τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Άκυρα 1,04% με άνοδο 0,11% και Λευκά 0,76% με άνοδο 0,02%.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις