Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Το δίλημμα των σημερινών ισπανικών εκλογών: Εργασία και δικαιώματα ή ακροδεξιά λιτότητα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δίλημμα των σημερινών ισπανικών εκλογών: Εργασία και δικαιώματα ή ακροδεξιά λιτότητα;

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι λαοί της Ισπανίας αποφασίζουν σήμερα εάν θα συνεχίσουν να έχουν μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση των σοσιαλιστών, με τη στήριξη του Unidos Podemos και πιθανώς την συμμετοχής του στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, ή την χειρότερη κυβέρνηση από την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο, με την είσοδο των φασιστών του Vox σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με την παραδοσιακή δεξιά του Λαϊκού Κόμματος και τους δεξιούς λαϊκιστές “Πολίτες”.

Η νίκη των δυνάμεων της προόδου και τις Αριστεράς στις σημερινές εκλογές στην Ισπανία αναμένεται ότι θα αποτελέσει και ένα μήνυμα εναντίον της Ευρώπης της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, του φασισμού και του ρατσισμού, δίνοντας ώθηση στις δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανοικοδόμησης της Ευρώπης της εργασίας, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, των δικαιωμάτων και την υποδοχής.

Συμμετοχή 70%, ρεκόρ ταχυδρομικής ψήφου, στις 23.30 ώρα Ελλάδος τα τελικά αποτελέσματα

Η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει το 70%, δίνοντας ελπίδες για την νίκη των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, που εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει μια ανάσα για όλη την Ευρώπη και κυρίως για τον Ευρωπαϊκό Νότο. Το γεγονός ότι το 30% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, ενώ το γεγονός ότι οι μικρές επαρχίες εκλέγουν το 30% των βουλευτών αναμένεται να οδηγήσει σε μια σκληρή μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο σε κάθε γωνιά της χώρας.

Περισσότεροι από 1,22 εκατομμύρια πολίτες έστειλαν ταχυδρομικά την ψήφο τους, καταρρίπτοντας νέο ιστορικό ρεκόρ για το συγκεκριμένο θεσμό. Στην Ισπανία ψηφίζουν σήμερα περίπου 37 εκατομμύρια πολίτες, σε 60.038 εκλογικά τμήματα που βρίσκονται σε 23.196 σχολεία για να εκλέξουν 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές.

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών περίπου τρεις ώρες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 23.30 ώρα Ελλάδος. Η συμμετοχή αναμένεται σε υψηλά επίπεδα, για να φθάσει στο 70%, σε σχέση με το 69,67% των εκλογών του Δεκεμβρίου του 2015 και το 69,84% των εκλογών του Ιουνίου του 2016.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει την πρώτη ανακοίνωση για την διεξαγωγή των εκλογών στις 11,30 ώρα Ελλάδος για να ακολουθήσουν δύο ανακοινώσεις στις 15.30 και στις 19.30 ώρα Ελλάδος, πριν την ανακοίνωση των “σχεδόν τελικών αποτελεσμάτων” στις 23.30 ώρα Ελλάδος.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, με την ψήφο της Αριστεράς του Unidas Podemos, προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μηνιαίο μισθού κατά 22,3% στα 900 από τα 735,9 ευρώ, τη μεγαλύτερη άνοδο στη δημοκρατική ιστορία της χώρας, και την υιοθέτηση μιας κοινωνικής νομοθεσίας που αποτέλεσε σταθμό για την αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους.

Ανάκαμψη Unidas Podemos: Κλείνουμε το στόμα στους κυριούλιδες

Η μεγάλη συγκέντρωση του Unidas Podemos την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Μαδρίτης ενίσχυσε την αισιοδοξία της Αριστεράς για την αναμενόμενη ανάκαμψη της δυναμικής του ενωτικού συνασπισμού και μάλιστα μετά την μαχητική επιστροφή του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην ενεργή πολιτική με το τέλος της άδειας πατρότητας που είχε πάρει με την γέννηση των διδύμων που απέκτησε με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidas Podemos Ιρένε Μοντέρο.

Κλείσαμε το στόμα στους κυριούλιδες αυτής της χώρας”, τόνισε η εκπρόσωπος του Podemos Νοέλια Βέρα, εκτιμώντας ότι το Unidas Podemos ανακτά ψηφοφόρους που προηγούμενα να απείχαν ή θα μετακινούνταν προς τους σοσιαλιστές.

Το γεγονός ότι ο Ιγκλέσιας και ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς, έκαναν μια δυναμική προεκλογική... αντισυστημική εκστρατεία εναντίον της παρουσία των φασιστών στους θεσμούς υπερασπιζόμενοι το δημοκρατικό σύνταγμα φαίνεται ότι κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των αριστερών ψηφοφόρων.

Ο Ιγκλέσιας ήταν ο μόνος ηγέτης που εμφανίστηκε στα δύο debate και γενικότερα στην προεκλογική εκστρατεία μιλώντας για τα προβλήματα του κόσμου, την κατοικία, την απασχόληση, τις συντάξεις, την Υγεία και την Παιδεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινωνικό κράτος.

“Εμείς δεν θα κάνουμε ποτέ συμφωνία με την δεξιά”, επαναλαμβάνει συνεχώς ο Ιγκλέσιας, κρούοντας τον κώδων του κινδύνου στους προοδευτικούς ψηφοφόρους για μια συνεργασία των σοσιαλιστών με τους δεξιούς “Πολίτες”. Το Unidas Podemos δίνει τη μάχη για να εμφανιστεί ως η “χρήσιμη ψήφος” για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ιγκλέσιας και Γκαρθόν στη Μαδρίτη

Στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας στη Μαδρίτη, που συμμετείχαν πάνω από πέντε χιλιάδες άτομα, μια ομάδα νεοφασιστών προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα φωνάζοντας; το σύνθημα του Φράνκο “Ζήτω η Ισπανία!”.

“Ναι, ασφαλώς, “Ζήτω η Ισπανία”, αλλά το να υπερασπίζεσαι την Ισπανία είναι να υπερασπίζεσαι τις δημόσιες υπηρεσίες. Κανένας πατριδοκάπηλος με εμβατήρια και ταμπούρλα, και σήμερα συμπληρώνω με τις ιδέες της Μάργκαρετ Θάτσερ, μαντρόσκυλα των πλουσίων, δεν θα μας δώσει μαθήματα για το πως θα είμαστε Ισπανοί”, απάντησε ο Ιγκλέσιας στους νεοφασίστες”.

Αισθάνομαι περήφανος για την Ισπανία όταν βλέπω τις γυναίκες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ηλικιωμένους να οργανώνονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή όταν βλέπω τις οικογένειες των οδηγών ταξί να αγωνίζονται εναντίον των αρπακτικών εταιρειών. Σε αυτούς που τυλίγονται με τις σημαίες της Ισπανίας και έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία θα τους πούμε ότι είναι αντιπατριώτες, όσες σημαίες και να βάλλουν”, συνέχισε ο Ιγκλέσιας.

Για τον Αλμπέρτο Γκαρθόν το Σοσιαλιστικό Κόμμα “ξεκινά τις εκστρατείες πολύ πολύ κόκκινο για να τις τελειώσει... πορτοκαλί”, αναφερόμενος στο κόμμα των “Πολιτών”, υπενθυμίζοντας ότι οι σοσιαλιστές κυβερνούσαν την Ανδαλουσία με την ψήφο των “Πολιτών” και πως μετά τις προηγούμενες εκλογές προσπάθησαν να έρθουν σε συμμαχία με τους “Πολίτες”. Για τον Γκαρθόν “ο Ιγκλέσιας πρέπει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργίας, γιατί είναι ένας πραγματικά έντιμος άνθρωπος”.

Οι σοσιαλιστές και η Αριστερά

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά θα χρειαστεί τη στήριξη της Αριστεράς και όχι μόνο για να μπορέσει να κυβερνήσει. Ο Πέδρο Σάντσεθ φιλοδοξεί να σχηματίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση με την εξωτερική στήριξη του Unidas Podemos και των άλλων προοδευτικών και εθνικιστικών κομμάτων, χωρίς να έχει αποκλείσει εντελώς την πιθανότητα συνεργασίας με τον “Πολίτες”, παρόλο που αυτή η υπόθεση έχει απομακρυνθεί προς το παρόν από το προσκήνιο.

Για τους σοσιαλιστές “οι “Πολίτες δεν αποτελούν επιλογή”, αλλά αφήνουν ανοικτό το θέμα των συνεργασιών για να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους κεντρώους ψηφοφόρους, στοχεύοντας σε μια μονοκομματική κυβέρνηση “με κάποιον ανεξάρτητο” με τη στήριξη του Unidas Podemos, του αριστερού Compromis της Χώρας της Βαλένθια και το δεξιού PNV της Χώρας των Βάσκων.

Το Unidas Podemos αναμένεται να καταγράψει πτώση σε σχέση με τις εκλογές του 2016, αλλά θα παραμείνει απαραίτητο για την προοδευτική και δημοκρατική έξοδο της χώρας από την κρίση. Το Unidas Podemos φαίνεται ότι ανακάμπτει τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές πιέζοντας τους Αριστερούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν την αποχή και να επιστρέψουν μαζικά στις κάλπες για να αποτρέψουν την άνοδο των φασιστών στην κυβέρνηση και να διασφαλίσουν με την στήριξη της Αριστεράς μια προοδευτική προοπτική στην χώρα, γιατί αποτελεί τη μόνη δύναμη που μπορεί να πιέσει τους σοσιαλιστές για την υιοθέτηση αριστερής πολιτικής.

Το Unidas Podemos, που έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου των νέων ψηφοφόρων, ζητά κατηγορηματικά από τον Σάντσεθ τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση και εάν επιβεβαιωθεί στις κάλπες η τάση ανάκαμψης που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, γιατί φαίνεται ότι κερδίσει έδαφος και μέσα στη νέα ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ελέγχεται πλέον από τον Σάντσεθ και όχι από την Σουζάνα Ντίαθ, τον Φελίπε Γκονθάλεθ και το συντηρητικό και διεφθαρμένο τμήμα του “παλιού” Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τα τρία δεξιά κόμματα

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο στο κλείσιμο της προεκλογικής του εκστρατεία της Παρασκευή... άνοιξε και επισήμως τις πόρτες μιας μετεκλογικής – κυβερνητικής συνεργασίας με το φασιστικό Vox, στα πρότυπα πιθανώς του μοντέλου που υιοθετήθηκε για τον σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας ανάμεσα στα τρία κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στα τρία δεξιά κόμματα και κυρίως ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους “Πολίτες” κατέστησε σαφές ότι οι δεξιές δυνάμεις δίνουν έναν εσωτερικό αγώνα διεκδίκησης και κυριαρχίας τους πάνω στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, χωρίς να πιστεύουν ούτε οι ίδιες ότι μπορεί να κερδίσουν τις εκλογές και να κυβερνήσουν. Με τη λήξη της προεκλογικές εκστρατείας ο πανικοβλημένος Κασάδο προσέφερε στο φασιστικό Vox υπουργεία στην “περίπτωση που υπάρχουν τα νούμερα”.

Οι Καταλανοί εθνικιστές

Η Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC αναμένεται να έρθει πρώτο κόμμα στην Καταλωνία, για να ξεπεράσει το ενωτικό αριστερό ψηφοδέλτιο En Comù Podem, και να εκλέξει περισσότερους από 15 βουλευτές, η αποχή των οποίων μπορεί να είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της κυβέρνησης του Σάντσεθ.

Το γεγονός ότι το δεξιό εθνικιστικό JxCat έχει βάλει στο ψηφοδέλτιό του τον φυλακισμένο εθνικιστή ηγέτη Χορδί Σάντσεθ και σε αυτό των ευρωεκλογών τον αυτοεξόριστο πρώην πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης Τσαρλς Πουιζδεμόν δεν φαίνεται να αποτρέπει την κατακόρυφη πτώση του. Το αποσχιστικό αριστερό Δημοκρατικό – Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο, που συμμετέχει το CUP, δύσκολα θα μπει στη βουλή.

Το αριστερό En Comù Podemείχε κερδίσει στην Καταλωνία της εκλογές του 2015 και του 2016, ενώ αυτές τις ώρες φαίνεται να ανακάμπτει με την επιστροφή πολλών αναποφάσιστων ψηφοφόρων του που φαίνεται ότι είχαν αποφασίσει προηγούμενα να μεταφερθούν στους σοσιαλιστές.

«Παράνομη» δημοσκόπηση Electromania: Στους εθνικιστές το κλειδί της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την τελευταία «παράνομη» δημοσκόπηση της Electromania την Παρασκευή 26 Μαΐου το Unidas Podemos συνέχιζε μια ανοδική πορεία πλησιάζοντας τους «Πολίτες», χωρίς να αποκλειόταν και να τους ξεπεράσει. Οι σοσιαλιστές με την Αριστερά εξασφαλίζουν 152 έδρες, έναντι των 164 εδρών των τριών δεξιών κομμάτων, γεγονός που καθιστά τα δημοκρατικά, προοδευτικά και συντηρητικά εθνικιστικά κόμματα σε ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων, αφού κανένας από τους δύο δυνητικούς συνασπισμούς δεν διασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 175 εδρών από τις 350 έδρες της βουλής.  

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (το Τριαντάφυλλο) υποχωρούσε στο 25,3% με 105 βουλευτές, έχοντας χάσει από την αρχή της εκλογικής εκστρατείας 2,8%  από το 28,1%

Το Unidas Podemos (οι Μελιτζάνες, από το χρώμα του συνασπισμού των αριστερών δυνάμεων) σημείωναν άνο δοστο 14,6% με 47 βουλευτές, με άνοδο 2,5% από το 12,1% των αρχών της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι «Πολίτες» (τα Πορτοκάλια, από το χρώμα του κόμματος), υποχωρούσαν στο 15% με 53 βουλευτές και μικρή πτώση 0,3% από το 15,3% των αρχών της προεκλογικής εκστρατείας.

Το Λαϊκό Κόμμα ( το νερό, από το γαλάζιο χρώμα του κόμματος), σημείωνε μικρή άνοδο στο 20,2% με 76 βουλευτές με μικρή άνοδο 0,2% από το 20% των αρχών της προεκλογικής εκστρατείας.

Το Vox (τα Μπρόκολα από το πράσινο χρώμα του κόμματος), σημείωναν άνοδο στο 12,3% με 35 βουλευτές και άνοδο 1,3% από το 1,1% των αρχών της προεκλογικής εκστρατείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL