Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Fake news και αντιμουσουλμανική προπαγάνδα για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fake news και αντιμουσουλμανική προπαγάνδα για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Συγκλονισμένη παραμένει η κοινή γνώμη από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ναό της Παναγίας των Παρισίων. Καθώς ο ναός καιγόταν, οι θεωρίες συνωμοσίας, τα fake news, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα άρχισαν να εξαπλώνονται στα σόσιαλ μίντια.

Την αρχή έκανε η γνωστή για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας ιστοσελίδα, Infowars. Eπικαλούμενη εργαζόμενο στο ναό ισχυριζόταν ότι η φωτιά μπήκε σκόπιμα. Λίγο αργότερα, η δημοσίευση είχε διεγραφή.

Στο ίδιο ύφος, συνεργάτης της ιστοσελίδας, ο Paul Joseph Watson, αναρτώντας αντιδράσεις σε βίντεο ισχυρίστηκε ότι "δείχνει μουσουλμάνους που γιορτάζουν τη φωτιά". Ωστόσο το εν λόγω βίντεο δεν δείχνει σε ποιο περιεχόμενο  αντιδρούν με "φατσούλες" τα άτομα στο Facebook.

Σε άλλη περίπτωση, ψεύτικος λογαριασμός που μοιάζει με το CNN, διέδωσε ότι η φωτιά οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Μετά από δύο ώρες περίπου το twitter, διέγραψε τον ψεύτικο λογαριασμό.

Δεκάδες λογαριασμοί έκαναν αναδημοσίευση άρθρου, που αφορούσε σε αυτοκίνητο που είχε βρεθεί κοντά στην Notre Dame με φιάλες αερίου και "αραβικά έγγραφα" μέσα. Το άρθρο βέβαια ήταν του 2016, και καμία σχέση δεν είχε με τη χθεσινή φωτιά στο ναό.  

Τα social media, κατακλύστηκαν από δημοσιεύσεις φωτογραφιών από λάθος ναούς.

Ο συντάκτης του κειμένου, αισθάνεται απογοητευμένος, καθώς στη διάρκεια της περιήγησής του στα σόσιαλ για την ανεύρεση fake news δεν βρήκε καμία θεωρία που να σχετίζεται με τους Ναΐτες Ιππότες και το Άγιο Δισκοπότηρο.

Σύμφωνα πάντως, με όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, η πυρκαγιά πιθανότατα ξεκίνησε από τις εργασίες συντήρησης και τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.

Με πληροφορίες από το buzzfeednews.com

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL