Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Συνάντηση στο Παρίσι: Η “Μαύρη Διεθνής” Σαλβίνι – Λε Πεν... κολλάει στη Μόσχα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση στο Παρίσι: Η “Μαύρη Διεθνής” Σαλβίνι – Λε Πεν... κολλάει στη Μόσχα;

Από τη Ρώμη - Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η “Μαύρη Διεθνής” του Ματέο Σαλβίνι και της Μαρίν Λε Πεν εργάζεται για να κατακτήσει την Ευρώπη με 150 ευρωβουλευτές και στο επόμενο διάστημα θα μετατρέψει το Μιλάνο της Απελευθέρωσης και της Αντίστασης σε πρωτεύουσά της, όπως ανακοίνωσαν οι δύο ακροδεξιοί ηγέτες από το Παρίσι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών του G7 που συμμετέχει κι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Παρισιού η Λε Πεν και ο Σαλβίνι συμφώνησαν να χρησιμοποιήσει ο καθένας κάθε επαφή, γνωριμία και επιρροή για να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες εθνικιστικές δυνάμεις στη συμμαχία που προσπαθούν να διαμορφώσουν.

Σαλβίνι και Λε Πεν σε κοινό κλείσιμο προεκλογικής εκστρατείας

“Εργαζόμαστε για να διευρύνουμε τη συμμαχία αυτών που στις 26 Μαΐου θέλουν να αλλάξουν και να φέρουν την κοινή λογική στην Ευρώπη”, σημείωσε η Λε Πεν στο Twitter. Οι δύο ακροδεξιοί ηγέτες συμφώνησαν ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα δώσουν έμφαση στα θέματα της εργασίας, της προστασίας της οικογένειας και του περιβάλλοντος.

“Θα ανακοινώσουμε την αρχή μιας νέας Ευρώπης”, υπογράμμισαν οι Λε Πεν και Σαλβίνι, που ετοιμάζονται να κλείσουν την προεκλογική τους εκστρατεία στις 18 Μαΐου με κοινή εκδήλωση στην πλατεία του καθεδρικού ναού του “Ντουόμο” στο Μιλάνο, την πλούσια οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας και ιστορικό προπύργιο της Λέγκας και του μπερλουσκονισμού.

Η Λέγκα θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα την πρώτη μεγάλη συνάντηση τουλάχιστον 20 ακροδεξιών ευρωπαϊκών σχημάτων στο Μιλάνο. Στη διεθνή ημερίδα “Προς την Ευρώπη της Κοινής Λογικής!” έχουν προσκληθεί κόμματα που ανήκουν σε τρεις πολιτικές οικογένειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ENF, το EFDD και το ECR, αντιγράφοντας λίγο την προσπάθεια της Λε Πεν που είχε καλέσει πέρσι στη Νίκαια μια σειρά ακροδεξιών κομμάτων, μεταξύ των οποίων της Ολλανδίας και της Τσεχίας.

Στο Μιλάνο ο βασικός ομιλητής θα είναι ο Σαλβίνι της Λέγκας, που ανήκει στο ENF, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν τουλάχιστον ο Γιοργκ Μόιτεν του γερμανικού AfD που ανήκει στο EFDD, ο Όλι Κότρο του Κόμματος των Φιλανδών που ανήκει στο ECR και πλησιάζει στο 20% και ο Άντερς Βιστίζεν του Λαϊκού Κόμματος Δανίας που ανήκει στο ECR και έχει πάνω από το 20%.

Ο Σαλβίνι απάντησε ειρωνικά στα αρνητικά σχόλια του κυβερνητικού του εταίρου του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για “αποτυχία του σχεδίου των εθνικιστών” και της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόννι “εναντίον της ακραίας πολιτικής”, από τη στιγμή που τη Δευτέρα δεν θα παρευρεθούν στο Μιλάνο ούτε η Λε Πεν, αλλά και ούτε εκπρόσωποι των ακροδεξιών κυβερνητικών κομμάτων της Ουγγαρίας και της Αυστρίας.

Ο Σαλβίνι υπογράμμισε ότι “η διαφορά ανάμεσα σε εμάς και στους άλλους είναι ότι αυτοί πρέπει να βγουν από την χώρα για να βρουν συμμάχους. Αντίθετα, η Λέγκα, προσκαλεί τα ευρωπαϊκά κινήματα στην Ιταλία. Η χώρας μας έχει έναν κεντρικό ρόλο χάρις σε αυτή την κυβέρνηση”, τόνισε ειρωνικά ο Σαλβίνι καυτηριάζοντας τα ταξίδια ηγετικών στελεχών του Κ5Α για να κλείσουν συμμαχία με το Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία και των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας που προσπαθούν να κλείσουν συμφωνία συνεργασίας με το πολωνικό PIS.

Σε ότι αφορά την ημερίδα στο Μιλάνο η Λέγκα διευκρίνισε ότι “δεν είχαμε προβλέψει” την παρουσία της Λε Πεν, γιατί η εκδήλωση θα αποτελεί στην πράξη μια ομιλία του Σαλβίνι, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν θα στείλει αντιπροσωπεία.

Οι σχέσεις Σαλβίνι – Πούτιν αγκάθι για τους εθνικιστές

Η συγκέντρωση όλων των ακροδεξιών, εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων κάτω από τον άξονα Σαλβίνι – Λε Πεν δεν είναι όμως κάτι το εύκολο εξαιτίας των αντικρουόμενων εθνικισμών και όχι μόνο, όπως οι διεθνείς συμμαχίες του κάθε κόμματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποστροφή των σχέσεων του Σαλβίνι με την Ρωσία του Πούτιν από πολλά ακροδεξιά κόμματα της Βορείου και Σκανδιναβικής Ευρώπης, ξεκινώντας από τους Δημοκράτες Σουηδούς, για να μην αναφερθούμε στην Πολωνία.

Ο Τζίμι Άκεσον των Σουηδών Δημοκρατών, που το 2018 μετατράπηκαν στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της μεγαλύτερης χώρας της Σκανδιναβίας, δεν θέλει να ακούσει τίποτα για τον Σαλβίνι. “Δεν θα πάμε ποτέ με κάποιον που τον υποστηρίζει η Ρωσία”, δήλωσε κατηγορηματικά ο Άκεσον, εκφράζοντας ένα μεγάλο μέρους των ακροδεξιών δυνάμεων της Σκανδιναβίας, των χωρών της Βαλτικής και αυτών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Ρισζάρντ Λεγκούτκο, ο ευρωβουλευτής και θεωρητικός του πολωνικού PIS, δεξί χέρι του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και συμπρόεδρος του ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέρριψε το σχέδιο του Σαλβίνι για μια κοινή εθνικιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας όμως μια μετεκλογική συνεργασία όχι μόνο με τον Σαλβίνι, αλλά και με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Σημαντικό ρόλο στον ακροδεξιό εθισμό του Σαλβίνι διαδραματίζει η σχέση του με την Πολωνία των “ρωσοφοβικών” αδελφών Κατσίνσκι του “”Νόμου και Δικαιοσύνης” και των υπολοίπων ακροδεξιών κομμάτων που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις, γιατί ο Σαλβίνι φαίνεται να στοχεύει σε έναν... “ιταλοπολωνικό άξονα” έναντι του “γαλλογερμανικού άξονα”. Σε αυτόν ίσως αναφέρονται και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών του πολωνικού PIS για μετεκλογική συνεργασία με την Λέγκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια στρατηγική που ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και ο Ματέο Σαλβίνι βάφτισαν στη Βαρσοβία “Ευρωπαϊκή Άνοιξη”.

Ο Όρμπαν στον προθάλαμο... Σαλβίνι – Κατσίνσκι;

Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, που θεωρεί τον Σαλβίνι “μεγάλο ήρωα”, είδε θετικά την προσέγγιση του Σαλβίνι με την Πολωνία, προσβλέποντας ίσως να διευρύνει τον πιθανό άξονά τους με μια τριμερή με τη συμμετοχή της Ουγγαρίας, εάν μετά τις ευρωεκλογές οι σχέσεις του Fidesz με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο. “Μετά τις ευρωεκλογές στο Fidesz θα αποφασίσουμε τι είναι το καλύτερο για την Ουγγαρία, εάν θα συνεχίσουμε μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή να σχηματίσουμε μια νέα συμμαχία”, υπογράμμισε πριν από λίγες ημέρες ο Όρμπαν, διευκρινίζοντας ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στην Ιταλία, “που έχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να σταματήσει τη μετανάστευση”.

Η Λέγκα του Σαλβίνι κινδυνεύει να αποκτήσει τη δεύτερη σε αριθμό ευρωβουλευτών ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ακολουθώντας αυτή της γερμανικής κεντροδεξιάς της Άνγκελα Μέρκελ, αφού σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση της EMG Acqua στις 26 Μαΐου θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ιταλικό κόμμα με 31,9%, το Κ5Α θα ακολουθήσει με 22,7%, με τα δύο κυβερνητικά κόμματα να φθάνουν στο 54,6%, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα σημειώνει άνοδο στο 21,1%, η Φόρτσα Ιτάλια το Μπερλουσκόνι κυμαίνεται στο 9,3%, οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας στο 4,7%. Τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται ότι θα μείνουν εκτός ευρωβουλής γιατί δεν ξεπερνούν το όριο του 4%.

Τσουνάμι Σαλβίνι και στις δημοτικές εκλογές;

Πριν από λίγες ημέρες ο Σαλβίνι έδωσε μια ευρωπαϊκή διάσταση στη νίκη της δεξιάς στις Περιφερειακές εκλογές της Μπασιλικάτα στη Νότιο Ιταλία, που έβαλε τέλος στον 24χρονο έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα’ “Αντίο στην αριστερά. Τώρα θα αλλάξουμε την Ευρώπη”, έγραψε στο Twitter o Σαλβίνι, που στοιχηματίζει να σαρώσει στις εκλογές στους σχεδόν μισούς δήμους της χώρας που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με την ευρωεκλογές.

Το πρόγραμμα του Σαλβίνι για τις Ευρωεκλογές είναι αρκετά απλό και προσιτό για να γίνει κατανοητό στα λαϊκίστικα στρώματα που απευθύνεται, στοχεύοντας να εδραιώσει τις κοινές χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, να υπερασπιστεί την εθνική ταυτότητα και την υπερίσχυση του ιταλικού Συντάγματος έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας, να σταματήσει τη μετανάστευση, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την... λιτότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL