Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Ντ.Τουσκ: Πιθανή υπό προϋποθέσεις μια καθυστέρηση του Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντ.Τουσκ: Πιθανή υπό προϋποθέσεις μια καθυστέρηση του Brexit

Πιθανό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να δοθεί μια σύντομη χρονική παράταση του Brexit ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί υπό συγκεκριμένους όρους, όπως αν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έθεσε ζήτημα για τη διάρκεια της παράτασης, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία που προτείνει η Τ.Μέι έχει θετικά στοιχεία, αλλά επίσης «εγείρει σειρά ερωτημάτων νομικής και πολιτικής φύσης».

Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για την χρονική παράταση του Brexit, χωρίς να διεξαγάγουν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σημείωσε ο Ντ.Τουσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα διστάσω να τους καλέσω πίσω στις Βρυξέλλες» αν κριθεί αναγκαίο.

Εν τω μεταξύ, αύριο και μεθαύριο πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το Brexit. Αν και μία εβδομάδα πριν από τη συμφωνημένη ημερομηνία εξόδου του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ, η έκβαση του Brexit παραμένει αβέβαιη. «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν έχω καμία καινούργια πληροφορία να σας μεταφέρω», έλεγε σήμερα το πρωί ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στις 16:00 ώρα Ελλάδας και η συζήτηση για το Brexit προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις 20:00, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ντ. Τουσκ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση, για την απόφαση της Τερέζα Μέι να ζητήσει από την ΕΕ τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Τη διεξαγωγή της συζήτησης ζήτησε ο εκπρόσωπος των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, λέγοντας πως είναι ζωτικής σημασίας για το κοινοβούλιο να εξετάσει τους όρους της προτεινόμενης παράτασης.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως η συζήτηση θα αρχίσει σύντομα και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Τ.Μέι για τρίμηνη παράταση συνάντησε την άμεση αντίθεση της ΕΕ η οποία είπε δήλωσε οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι είτε έως τις 23 Μαΐου είτε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Η δεύτερη περίπτωση σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου

Επιπλέον, βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι Τερέζα Μέι, πρόκειται να απευθύνει αργότερα σήμερα διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό.

Η Γαλλία θα αντιταχθεί στο αίτημα αναβολής του Brexit, εάν δεν τεκμαίρεται από «αξιόπιστη» στρατηγική, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Μια κατάσταση κατά την οποία η Τ.Μέι δεν θα βρίσκεται σε θέση να παρουσιάσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επαρκείς εγγυήσεις για την αξιοπιστία της στρατηγικής θα οδηγούσε, επομένως, στο να απορρίψουμε το αίτημα παράτασης και να προτιμήσουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία» σημείωσε ο ίδιος.

Στο ίδιο κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπενζαμέν Γκριβό, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα δώσει αυτομάτως το «πράσινο φως» για μια αναβολή. «Η θέση της Γαλλίας είναι απλή: η πρωθυπουργός της Βρετανίας πρέπει να μας εξηγήσει για πόσο χρονικό διάστημα και για ποιους λόγους ζητά την αναβολή παρέχοντάς μας εγγυήσεις» επισήμανε ο ίδιος.

«Μια αναβολή δεν είναι, επομένως, ούτε αυτόματη ούτε βέβαιη» υπογράμμισε ο Μπ.Γκριβό.

Μια καθυστέρηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις ευρωεκλογές δε θα ήταν νομικά προβληματική, δήλωσε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, μία ημέρα πριν από μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που θα συζητήσουν μια ενδεχόμενη παράταση.

Ο ίδιος αρνήθηκε να πει αν μια καθυστέρηση πέρα από τις ευρωεκλογές θα ήταν προβληματική, πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο σε άλλη μια παράταση της προθεσμίας για το Brexit.

«Κατά την άποψή μας είναι πάντα λογικό να συζητάμε με τους Άγγλους φίλους μας», είπε ο ίδιος αξιωματούχος ο οποίος πρόσθεσε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία και είπε πως η υπομονή της είναι «απεριόριστη» παρά τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.

«Θα έλεγα πως ο χρόνος είναι ανοικτός μέχρι τότε που θα φύγουν -- και δύο εβδομάδες είναι πολύς χρόνος στην πολιτική», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Guardian: Εν αναμονή της συνάντησης Τζ.Κόρμπιν - Μ.Μπαρνιέ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο Πέμπτη ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής ενημέρωσε τους «27» ότι ο Τζ.Κόρμπιν επιδιώκει συνάντηση σχολιάζοντας ότι η εμφάνισή του έρχεται σε «μία πολύ ευαίσθητη» χρονική στιγμή που θα προκαλέσει ανησυχία στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζ.Κόρμπιν αναμένεται να συζητήσει και πάλι το σχέδιό του για το Brexit και να ενημερώσει τον Μισέλ Μπαρνιέ για τις διακομματικές συνομιλίες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το ίδιος δημοσίευμα αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από την ευρωπαϊκή πλευρά στην πρόταση να απέχει το κόμμα των Εργατικών από μία ακόμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας για την αποχώρηση, επιτρέποντάς της να εγκριθεί, με την προϋπόθεση ότι θα τεθεί στη συνέχεια σε δημοψήφισμα.

Δεν περιμένει απόφαση για το Brexit κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ο Γιούνκερ 

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν περιμένει ότι θα υπάρξει απόφαση για το Brexit κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

«Θεωρώ, και αυτό θα σας εκπλήξει ίσως, ότι δεν θα υπάρξει απόφαση αυτήν την εβδομάδα κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά θα πρέπει να συναντηθούμε και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, διότι η κα. Μέι δεν έχει συμφωνία για τίποτε στο υπουργικό συμβούλιο και στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στο δίκτυο Deutschlandfunk.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί ότι η ΕΕ έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει την Βρετανία και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.

«Δεν θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση, νέα διαπραγμάτευση, πρόσθετες εγγυήσεις επιπλέον εκείνων που έχουν ήδη δοθεί. Εχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς την Βρετανία και τέρμα», δήλωσε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL