Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Νέο πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ της Κομισιόν στη Google
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ της Κομισιόν στη Google

Νέο πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Google, κατηγορώντας την γι΄άλλη μια φορά ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, αυτή τη φορά σε υπόθεση που αφορά το διαφημιστικό της τμήμα AdSense.

Το εν λόγω πρόστιμο της Κομισιόν είναι το τρίτο σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, πολύ μικρότερο ωστόσο από τα δύο προηγούμενα.

Στην εν λόγω περίπτωση, η Επιτροπή κατηγορεί την Google ότι επέβαλε περιοριστικούς όρους στα συμβόλαια με τρίτους διαδικτυακούς ιστοτόπους (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις στους ιστοτόπους αυτούς.

«Αυτές οι πρακτικές είναι παράνομες από την άποψη των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά πρακτικές κατά του ανταγωνισμού», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε 10 και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Τον Ιούλιο του 2018, η Google κλήθηκε να πληρώσει 4,34 δισ. ευρώ, ποσό - ρεκόρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του δωρεάν λειτουργικού συστήματος των smartphones, Android, προκειμένου να εδραιώσει την υπεροχή της υπηρεσίας της για διαδικτυακή αναζήτηση.

Έναν χρόνο νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου 2017, ο όμιλος του Mountain View καταδικάστηκε σε καταβολή προστίμου 2,42 δισ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αναζήτηση στο διαδίκτυο με την εύνοια που παρείχε στην "Google Shopping", που συγκρίνει τιμές, σε βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα εμ το ΑΜΠΕ, η Google άσκησε έφεση στις δύο αποφάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL