Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τρεις νεκροί και 9 τραυματίες από πυρά σε σταθμό του τραμ στην Ουτρέχτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις νεκροί και 9 τραυματίες από πυρά σε σταθμό του τραμ στην Ουτρέχτη

Φωτογραφία αρχείου

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι εννέα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών σε τραμ στην πόλη της Ουτρέχτης, σύμφωναμε τον δήμαρχο της ολλανδικής πόλης. Από τους τραυματίες, οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Συνελήφθη ο ύποπτος της επίθεσης στην Ουτρέχτη. «Ο βασικός ύποπτος συνελήφθη» έγραψε η δημοτική αρχή της Ουτρέχτης σε ένα tweet.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο 37χρονος Τούρκος είχε ποινικό μητρώο. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο εισαγγελέας Ρούτγκερ Γιούκεν είπε ότι ο Τανίς είχε στο παρελθόν συλληφθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση» είπε ο δήμαρχος της Ουτρέχτης, Γιαν φαν Ζάνεν, σε βίντεο που ανήρτησε στο twitter.

Νωρίτερα, η ολλανδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός άνδρα με καταγωγή από την Τουρκία, τον οποίο αναζητά στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το αιματηρό περιστατικό, το οποίο οι αρχές θεωρούν «τρομοκρατική ενέργεια».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, τα κίνητρά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί, θα μπορούσαν να είναι "οικογενειακοί λόγοι".

https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107641043850354688?ref_src=twsrc^tfw

«Η αστυνομία αναζητά τον 37χρονο Γκοκμέν Τανίς, (που γεννήθηκε στην Τουρκία)» αναφέρει η αστυνομία της Ουτρέχτης στο Twitter, καλώντας τους πολίτες να μην «τον πλησιάζουν».

Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατία στο υψηλότερο στην επαρχία της Ουτρέχτης. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολεία έκλεισαν και άνδρες της αστυνομίας ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και άλλες υποδομές, όπως επίσης στα τεμένη.

«Πυρά στην πλατεία της 24ης Οκτωβρίου. Πολλές σφαίρες. Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης», ανακοίνωσε η αστυνομία με μήνυμα στο Twitter. Διευκρίνισε πως πρόκειται για «πυροβολισμούς μέσα σ' ένα τραμ» και πως έχουν αναπτυχθεί ιατρικά ελικόπτερα.

https://twitter.com/hashtag/24oktoberplein?src=hash&ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107597521289916416?ref_src=twsrc^tfw

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για το περιστατικό, που έλαβε χώρα τρεις ημέρες μετά το μακελειό με τους 50 νεκρούς σε δύο τεμένη στην πόλη του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ», διαβεβαίωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους».

«Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως μετά τα γεγονότα, ενώ οι αρχές έδωσαν εντολή να κλείσουν όλα τα τεμένη καθώς και τα σχολεία της χώρας.

Ο πατέρας του 37χρονου Τούρκου που φέρεται ότι άνοιξε πυρ, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να "τιμωρηθεί" ο γιος του, εφόσον είναι πράγματι ο δράστης της επίθεση.

"Αν το έκανε, πρέπει να τιμωρηθεί", είπε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA ο Μεχμέτ Τανίς, πατέρας του Γκιοκμέν Τανίς τον οποίο αναζητά η ολλανδική αστυνομία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η οικογένεια του Τανίς κατάγεται από το Γιοζγκάτ, στην κεντρική Τουρκία.

«Δεν έχω μιλήσει, δεν έχω καμία επαφή με τον γιο μου εδώ και 11 χρόνια. Δεν έχουμε μιλήσει από το 2008», συνέχισε ο Μεχμέτ Τανίς. «Δεν είχε επιθετική συμπεριφορά. Όμως στο μεταξύ πέρασαν 11 χρόνια. Τι έγινε, τι βίωσε; Δεν γνωρίζω τίποτα», κατέληξε ο ίδιος.

Η Ουτρέχτη, η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Ολλανδίας, με πληθυσμό περίπου 340.000, είναι γνωστή για τα γραφικά κανάλια της και τους πολλούς φοιτητές που ζουν εκεί.

https://t.co/N0lLfncWsbhttps://twitter.com/Reuters/status/1107588481805680640?ref_src=twsrc^tfw

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/1107589743087443968?ref_src=twsrc^tfw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL