Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Παγκόσμιο σοκ για την ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμιο σοκ για την ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία

Σοκ και αποτροπιασμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε  σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους.

Ένδειξη μιας «αύξησης της ισλαμοφοβίας» για τον τούρκο πρόεδρο, «οδυνηρή» υπενθύμιση του φονικού της Ουτόγια για την πρωθυπουργό της Νορβηγίας: οι καταδίκες πολλαπλασιάσθηκαν σήμερα μετά την επίθεση .

https://www.youtube.com/embed/SLhETu6t1MU

- Ευρωπαϊκή Ένωση

«Αυτή η πράξη παράλογης βίας εναντίον αθώων στον χώρο προσευχής τους δεν μπορεί να είναι περισσότερο αντίθετη στις αξίες και στην κουλτούρα ειρήνης και ενότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται με τη Νέα Ζηλανδία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του.

- ΝΑΤΟ

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της φίλης και εταίρου μας Νέας Ζηλανδίας για την υπεράσπιση των ανοικτών κοινωνιών μας και των αξιών που μοιραζόμαστε», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

- Τουρκία

«Καταδικάζω κατηγορηματικά την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον μουσουλμάνων που προσεύχονταν στη Νέα Ζηλανδία και καταριέμαι αυτούς που την διέπραξαν», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter. Πρόσθεσε πως η επίθεση αυτή είναι «ένα νέο παράδειγμα της αύξησης του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας».

«Με αυτή την επίθεση, η εχθρότητα εναντίον του ισλάμ (...) ξεπέρασε τα όρια της ατομικής παρενόχλησης για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαζικού φονικού», δήλωσε επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το όραμα του φονιά (...) κερδίζει έδαφος στη Δύση σαν ένας καρκίνος».

- Νορβηγία

Η νορβηγίδα πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ κάλεσε σε μάχη εναντίον «όλων των μορφών εξτρεμισμού» μετά την επίθεση αυτή, για την οποία είπε πως θύμισε τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2011 από τον εξτρεμιστή δεξιό Νορβηγό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

«Είναι προφανώς εξαιρετικά θλιβερό. Φέρνει στο νου οδυνηρές μνήμες από τη δική μας εμπειρία της 22ας Ιουλίου, της πιο δύσκολης στιγμής της μεταπολεμικής Νορβηγίας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους πυροδοτώντας μια βόμβα στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

- Ρωσία

«Ελπίζω πως όλοι αυτοί που εμπλέκονται σ' αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν όπως τους πρέπει», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεγράφημά του προς την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Μια επίθεση εναντίον ειρηνικών προσώπων συγκεντρωμένων για να προσευχηθούν σοκάρει με την ωμότητα και τον κυνισμό της», πρόσθεσε.

- Γαλλία

«Όλες οι σκέψεις μας για τα θύματα των φρικτών εγκλημάτων εναντίον των τεμενών του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία και για τους συγγενείς τους. Η Γαλλία ορθώνει το ανάστημά της εναντίον κάθε μορφής εξτρεμισμού και δρα με τους εταίρους της εναντίον της τρομοκρατίας στον κόσμο», αντέδρασε στο Twitter ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

- Γερμανία

«Συμμερίζομαι το πένθος των Νεοζηλανδών για τους συμπολίτες τους που δέχθηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν από ρατσιστικό μίσος ενώ προσεύχονταν ειρηνικά στα τζαμιά τους», αναφέρει η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε μήνυμά της στο Twitter που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό της.

- Βρετανία

«Στο όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους Νεοζηλανδούς μετά την τρομακτική τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς. Οι σκέψεις μου πηγαίνουν σ' αυτούς που επλήγησαν απ' αυτή την ειδεχθή πράξη βίας», ανέφερε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε μήνυμα στο Twitter που εστάλη από την Ντάουνινγκ Στριτ.

- Ινδονησία

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτού του τύπου τις βίαιες ενέργειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο. «Η κυβέρνηση της Ινδονησίας και εγώ ο ίδιος διαβιβάζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στα θύματα.

- Μαλαισία

«Ελπίζω πως η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα συλλάβει αυτούς τους τρομοκράτες και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο από την άποψη του δικαίου. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει πως οι Μαλαισιανοί που βρίσκονται εκεί είναι ασφαλείς. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας πηγαίνουν στα θύματα και τις οικογένειες αυτής της επίθεσης» (πρωθυπουργός Μαχατίρ Μοχαμάντ στο Facebook).

- Ελλάδα

Αποτροπιασμό εκφράζει, με ένα tweet, το υπουργείο Εξωτερικών για την τρομοκρατική επίθεση στο τέμενος στο Κράιστσερτσ της Νέας Ζηλανδίας, όπως επίσης και «την απόλυτη καταδίκη» της Ελλάδας «για την ειδεχθή πράξη βίας και μισαλλοδοξίας».

Και προσθέτει: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στο λαό και την κυβέρνηση της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Πηγή: ΑΜΠΕ - AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL