Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ντ.Τουσκ: Πιθανότητα μακράς παράτασης του Brexit

«Θα κάνω έκκληση στους 27 της ΕΕ να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στην πιθανότητα να δοθεί μακρά παράταση στο Brexit προκειμένου να βρεθεί λυση στο αδιέξοδο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

«Θα κάνω έκκληση στους 27 της ΕΕ να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit και να συγκεντρώσει συναίνεση για αυτή», ανέφερε ο ντ.Τουσκ σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αναφερόμενος στη συνάντηση των «27» με την Τ.Μέι την επόμενη Πέμπτη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο Ντ.Τουσκ πιστεύει πως η Βρετανία, στην περίπτωση που η Μέι δεν καταφέρει να αποφύγει μια τρίτη κοινοβουλευτική ήττα την επόμενη εβδομάδα για τη συμφωνία του Brexit με τις Βρυξέλλες, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο και πιθανόν πολύ περισσότερο για να εξασφαλιστεί εθνική συναίνεση στον τρόπο που θέλει να αποχωρήσει -ακόμα ίσως και για το εάν τελικά θα φύγει από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο σε πρίπτωση που δοθεί τέτοια παράταση, αν υποβάλει το σχετικό αίτημα η ΤΜέι, η Βρετανία θα απαιτήσει να εκλέξει βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο στις 23-26 Μαΐου. «Θα απαιτήσει επίσης ομόφωνη στήριξη των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών, των οποίων οι θέσεις μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρες».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντ.Τουσκ θα συναντήσει, μεταξύ άλλων τη Δευτέρα την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν και την Τρίτη τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Φωνές στην ΕΕ ζητούν να μη δοθεί παράταση πέραν των εκλογών του Μαΐου ή το αργότερο πέραν της 2ας Ιουλίου, όταν συγκροτηθεί σε σώμα το νέο ευρωκοινοβούλιο.

Ο Εμ.Μακρόν έχει εκφράσει αμφιβολίες για μια μεγαλύτερη παράταση ενώ η Μέρκελ έχει εμφανιστεί πιο ανοικτή στο να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Βρετανία.

Ο Ντ.Τουσκ, ωστόσο, ενώ ελπίζει ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών για τη συμφωνία της επί του Brexit πριν από τη σύνοδο, πιστεύει ότι μια μικρή παράταση δε θα είναι πολύ αποτελεσματική.

Αναλυτές σημειώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει βουλευτικές εκλογές ή ένα νέο δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ.

Διχασμένη η ΕΕ

Η Τ.Μέι, ενώ ετοιμάζεται για μία ακόμα κοινοβουλευτική ψηφοφορία σήμερα με το ερώτημα της παράτασης πέραν της ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου, δήλωσε ότι θα μπορούσε να ζητήσει παράταση έως τις 30 Ιουνίου, εάν οι βουλευτές στηρίξουν τη συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συζήτηση στην ΕΕ για μια πολύ μακρά παράταση έως και μια διετή προθεσμία θα μπορούσε να ενισχύσει την τακτική της Τ.Μέι να το χρησιμοποιεί αυτό ως απειλή για να πείσει τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit να στηρίξουν τη συμφωνία της αντί να βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο η Βρετανία να μην φύγει καθόλου από την ΕΕ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η διαδικασία αποσπά την προσοχή της ΕΕ από πιο πιεστικά ζητήματα και τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η προοπτική του να εκλέξει εκ νέου ευρωβουλευτές η Βρετανία είναι ένα ακόμα διχαστικό ζήτημα. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η Μέρκελ, δεν έχει μέλη από τη Βρετανία καθώς οι Συντηρητικοί της Μέι αποχώρησαν από αυτό πριν από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η επιστροφή των Βρετανών Εργατικών στο σώμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ της κεντροαριστεράς και του ΕΛΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι ευρωεκλογές στην Βρετανία θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την παρουσία αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στο κοινοβούλιο, μια εξέλιξη που ο Μακρόν, η Μέρκελ και άλλοι θα προτιμούσαν να αποφύγουν.

«Σε καμία περίπτωση παράταση στα τυφλά!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γκι Φερχόφστατ, ηγέτης της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και συντονιστής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το Brexit. «Εκτός κι αν υπάρξει σαφής πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για κάτι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει κανένας λόγος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμφωνήσει σε μια παράταση».

Δείτε όλα τα σχόλια