Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Πράσινο φως από το Βατικανό για την εκταφή της σορού του Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πράσινο φως από το Βατικανό για την εκταφή της σορού του Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων

Για την εκταφή της σορού του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων φαίνεται πως συμφωνούν όλες οι πλευρές--εξόν από την οικογένειά του, φυσικά. Το πιο σημαντικό έρεισμα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προέρχεται από την ίδια την Καθολική Εκκλησία, καθώς ο γραμματέας του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν, σε επιστολή του εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου, διαβεβαιώνει την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο πως υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης και πως θα ασκήσει επιρροή στον αββά της μονής των βενεδικτίνων στην Κοιλάδα να επιτρέψει την εκταφή. Πλέον, εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα προσφύγει η οικογένεια, όλα είναι έτοιμα για να διατάξει η κυβέρνηση την έναρξη των εργασιών.

«Θα ήθελα να σας επαναλάβω εκείνο που σας διαβεβαιώσαμε κατά την συνάντησή μας, στις 29 Οκτωβρίου, στο Βατικανό, πως η Εκκλησία δεν αντίκειται στην εκταφή της σορού του στρατηγού Φράνκο, εάν το επιθυμούν οι Αρχές. Υπομνήσαμε και θα συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε στην κοινότητα των βενεδικτίνων μοναχών στο αββαείο της Σάντα Κρουθ στην Κοιλάδα των Πεσόνων το κοινωνικό της καθήκον να τηρεί πάντοτε τους κανόνες και να σέβεται τις πολιτικές Αρχές», τονίζει στην επιστολή του ο Παρολίν.

Η Κάλβο, που είχε εξέλθει ευχαριστημένη από τη συνάντηση στο Βατικανό και είχε τότε επικοινωνήσει τη συναίνεση του Πάπα στην εκταφή του Φράνκο -και μάλιστα είχε δηλώσει πως στην Αγία Έδρα δεν αρέσει ούτε και η εναλλακτική που έχει προτείνει η οικογένειά τουνα ταφεί ο δικτάτορας στο καθεδρικό ναό της Αλμουδένα. Ωστόσο, στο δεύτερο αυτό σημείο, το Βατικανό εξέφρασε την απαρέσκειά του για την ακριτομυθία αυτή της Κάλβο και είχε εκδώσει μία πρωτοφανή ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως εάν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έδινε την έγκρισή της για την εκταφή, δεν της έπεφτε κανείς λόγος για το που θα φιλοξενηθεί εκ νέου η σορός του Φράνκο.

Το Βατικανό θέλησε με αυτόν τον τρόπο να λάβει εξολοκλήρου την ευθύνη η κυβέρνηση, είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με διοικητικό διάταγμα, να απαγορεύσει την ταφή του στην Αλμουδένα. Δεν ήθελε να είναι αυτό που θα απαγορεύσει τη μεταφορά της σορού στην οικογένεια του Φράνκο, που έχει πληρώσει για την οικογενειακή ταφική κρύπτη στην Αλμουδένα και ήδη βρίσκεται εκεί ενταφιασμένη η κόρη του δικτάτορα.

Όμως με τη νέα επιβεβαιωτική επιστολή του Παρολίν, που αίρει τη διχοστασία σχετικά με την πιθανή αντίδραση του αββά της Κοιλάδας Σαντιάγο Καντέρα, η διαδικασία για την εκταφή του Φράνκο δεν αντιμετωπίζει πλέον κανένα εμπόδιο, αφήνοντας την οικογένεια του τυράννου χωρίς ένα από τα πιο σημαντικά της ερείσματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EFE, El Pais, El Publico

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL