Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Μ.Μπαρνιέ: Ακόμη και σε Brexit χωρίς συμφωνία η Βρετανία να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ.Μπαρνιέ: Ακόμη και σε Brexit χωρίς συμφωνία η Βρετανία να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις

«Οι Βρετανοί θα πρέπει να ρυθμίσουν τον λογαριασμό για το διαζύγιο με την ΕΕ ακόμη κι αν αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία», σημείωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ στο Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο ίδιος, πρόσθεσε σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι «πάντα λέμε ένα απλό πράγμα: όλες οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως χώρα - μέλος της ΕΕ θα πρέπει να γίνουν σεβαστές, μολονότι θα είναι πιο δύσκολο σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ στην οποία κατέληξαν πριν απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, προβλέπει κυρίως τη ρύθμιση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Βρετανία στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού (2014-2020), ο οποίος καλύπτει επίσης τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται από τη συμφωνία.

Στη συμφωνία, δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι αριθμοί αλλά η μέθοδος υπολογισμού. Η βρετανική κυβέρνηση έκανε λόγο για ένα ποσό της τάξης των 40 με 45 δισ. ευρώ, αριθμός ο οποίος δεν επιβεβαιώθηκε από την ΕΕ.

Ο Μ.Μπαρνιέ υπενθύμισε παράλληλα, ότι «οι δεσμεύσεις αυτές έχουν νομικό χαρακτήρα από πλευράς διεθνούς δικαίου. Δεν πιστεύω ότι οι Βρετανοί δεν θα σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις».

Ο ίδιος, επανέλαβε ότι η επόμενη κίνηση για να αρθεί το αδιέξοδο για την οριστική υιοθέτηση μιας συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ θα πρέπει να έρθει από τους Βρετανούς, οι οποίοι «χρειάζονται χρόνο. Πιστεύω ότι μια συντεταγμένη συμφωνία θα είναι εν γένει σύμφωνη με τη συνθήκη που υπάρχει ήδη».

Μια προσωρινή δικλείδα ασφαλείας (backstop) για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν, επισήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα πρόταση για το backstop αποτελεί τη μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι.

«Το ζήτημα να περιοριστεί το backstop χρονικά έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή που έχουμε είναι η μόνη πιθανή επιλογή επειδή μια ασφάλεια δεν έχει καμία χρησιμότητα αν είναι περιορισμένη χρονικά», σημείωσε.

Διεθνή μέσα ενημέρωση αναφέρουν ότι η διαφωνία στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης αναζωπυρώνει τους φόβους για Brexit χωρίς συμφωνία και με τους «27» να εντείνουν τις προετοιμασίες για το εν λόγω ενδεχόμενο.

Εκατοντάδες τελωνεία έχουν δημιουργηθεί, κυρίως στις κοντινές χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα ληφθούν επίσης μέτρα «ώστε να μπορούν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα», σημείωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής. «Ωστόσο ένα "no deal" δεν μπορεί να είναι μια άθροιση "minideals", μια κατάσταση "business as usual"», προειδοποίησε.

Αργότερα, μιλώντας σε εργαζόμενους στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι το πλέον βασικό σενάριο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σημαντικότερο από ποτέ να προετοιμαστούν οι χώρες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, «αν και ελπίζω ακόμη ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο».

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών για το Brexit πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση τους με το Λονδίνο τη στιγμή που θα επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. 

Στο ίδιο μήκιος κύματος αναφορικά με το «backstop» κινήθηκε και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

«Θα στηρίξουμε την Ιρλανδία… το backstop είναι μια "κόκκινη" γραμμή που δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε με τη βρετανική κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μ.Σχοινάς: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τα σκληρά σύνορα είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι

«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τα σκληρά σύνορα μεταξύ Β.Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος, χτες, παραδέχθηκε ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα είναι αναγκαία τα σκληρά σύνορα μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας - Β.Ιρλανδίας.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η ΕΕ υποστηρίζει απόλυτα τις θέσεις της Ιρλανδίας, στην οποία έχει δείξει «απόλυτη αλληλεγγύη». «Αυτό δεν έχει αλλάξει», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, ανεξάρτητα με το αν θα επιτευχθεί η συμφωνία ή όχι, η ΕΕ θα υπενθυμίζει συνεχώς στο Μ. Βρετανία τις ευθύνες της, οι οποίες πηγάζουν από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ και η Ιρλανδία φέρουν ευθύνη για την προστασία της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, καθώς εάν ένα προϊόν μπει στην Ιρλανδία από τη Β. Ιρλανδία μπαίνει στην ενιαία αγορά. «Γι' αυτό η συμφωνία αποχώρησης είναι η καλύτερη και η μόνη δυνατή», κατέληξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».

Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και των εταίρων της στην ΕΕ μια στενή σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πρόσθεσε πως εξαρτάται τώρα από το Λονδίνο να αποφασίσει τι θέλει.

«Θα πρέπει όλοι τώρα να ζήσουμε με το σοκ ότι η Βρετανία θέλει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλη η ενέργεια και οι σκέψεις μου είναι επικεντρωμένες στο να επιτευχθεί αυτό με μεθοδικό τρόπο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια καλή εταιρική σχέση για το καλό όλων», είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε πως η Βρετανία έχει πολλά να προσφέρει από την άποψη της ασφάλειας και της άμυνας.

«Αλλά είμαστε επίσης μια περιοχή εμπορίου και όσο πιο στενές και λιγότερο περίπλοκες είναι οι σχέσεις μας τόσο το καλύτερο. Όμως αυτό τώρα βρίσκεται φυσικά στα χέρια της Βρετανίας», είπε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Συνάντηση Ά.Μέρκελ με τον Μ.Μπαρνιέ την Πέμπτη

Επαφές με τον Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να έχει αύριο η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Χρειάζεται να μάθουμε τι θέλει η Βρετανία και πώς σκέφτεται να προχωρήσει και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ζήτημα της καθυστέρησης», δήλωσε η ίδια, προσθέτοτνας ότι «θα ασχοληθούμε με αυτό το θέμα μόνον αν η Βρετανία θελήσει μια καθυστέρηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL