Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Απομάκρυνση του Β. Ορμπάν από το ΕΛΚ ζητά η Εκτελεστική Επιτροπή της «Προοδευτικής Συμμαχίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απομάκρυνση του Β. Ορμπάν από το ΕΛΚ ζητά η Εκτελεστική Επιτροπή της «Προοδευτικής Συμμαχίας»

Σε κοινή παρέμβαση ενάντια στα σχέδια της ηγεσίας της Ουγγαρίας και τις πρόσφατες διχαστικές δηλώσεις του Βίκτορ Ορμπάν προχώρησαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην παρέμβαση, που συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, η «Προοδευτική Συμμαχία» ζητά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον Πρόεδρό του, Μάνφρεντ Βέμπερ, να απομακρύνουν τον Β. Ορμπάν και το κόμμα του, Fidezs, από το ΕΛΚ.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας δηλώνουν ότι «στέκομαστε απέναντι στους ‘Ορμπάν και τους Σαλβίνι’ και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς συμπολίτες μας, τους πολιτικούς και τα κόμματα να κάνουν το ίδιο».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας
Guillaume Balas (S&D) - Γαλλία
Dimitrios Papadimoulis (GUE/ NGL) - Ελλάδα
Ernest Urtasun (Greens/ALE) - Ισπανία
Florent Marcellesi (Greens/ALE) - Ισπανία
Eva Joly (Greens/ALE) - Γαλλία
Elly Schlein (S&D) - Ιταλία
Martin Schirdewan (GUE/NGL) - Γερμανία
Sergio Cofferati (S&D) - Ιταλία
Georgi Pirinski (S&D) - Βουλγαρία

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της παρέμβασης:
«Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, στις 10 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, κοινοποίησε τις προθέσεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απηύθυνε κάλεσμα για τη σύμπραξη «πολιτικών κατά της μετανάστευσης», που θα «καταλάβουν» την Ευρώπη και τους θεσμούς της μετά από τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντιμεταναστευτική συνεργασία της Πολωνίας και της Ιταλίας. Για άλλη μια φορά, χρησιμοποίησε ρατσιστικό λόγο και ρητορική μίσους, λέγοντας ότι η Ευρώπη χωρίζεται ανάμεσα στους «μικτούς Μουσουλμάνους Χριστιανούς στη Δύση» και τους «παραδοσιακούς Ευρωπαίους Χριστιανούς στην Κεντρική Ευρώπη».
Ο Ορμπάν δήλωσε ότι «οι φιλελεύθεροι έχουν γίνει ο βασικός εχθρός της ελευθερίας» και αποκάλεσε τον ακροδεξιό αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ως «τον ήρωά του».
Ο Ορμπάν, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή ανάληψης της προεδρίας του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία, υποστήριξε τον ακροδεξιό λαϊκίστη πολιτικό, αναφέροντας ότι το καθεστώς του είναι το πρότυπο για μια νέα Ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία.
Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξακολουθεί να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το κόμμα του, Fidesz, προσπαθεί ακόμη να κερδίσει την πλειοψηφία στο χώρο των Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών.
Μετά τη θετική ψήφο του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, υπέρ της έκθεσης Sargentini (για την οποία τον επέκρινε ο Ορμπάν, αναφέροντας ότι «εξαπατήθηκε» για να το πράξει), πιστεύουμε ότι το ΕΛΚ πρέπει να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα και να καταγγείλει στην πράξη την ατζέντα της ηγεσίας της Ουγγαρίας.
Με αυτή την ανοικτή επιστολή καλούμε το ΕΛΚ και τον Μάνφρεντ Βέμπερ να απορρίψουν τον Βίκτορ Ορμπάν και τις αντιευρωπαϊκές πολιτικές του, να καταγγείλουν στην πράξη τον ακραίο εθνικισμό και τις ρατσιστικές του ιδέες και να διώξουν το Fidazs από την ευρωομάδα τους.
Εμείς ως «Προοδευτική Συμμαχία» ασκούμε έντονη κριτική σε αυτές τις πολιτικές και αγωνιζόμαστε εναντίον των ρατσιστικών, των λαϊκιστικών και των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη.
Στέκομαστε απέναντι στους ‘Ορμπάν και τους Σαλβίνι’ και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς συμπολίτες μας, τους πολιτικούς και τα κόμματα να κάνουν το ίδιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL