Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Επαφές της Τ.Μέι με κόμματα για εξεύρεση λύσης στο Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαφές της Τ.Μέι με κόμματα για εξεύρεση λύσης στο Brexit

Συναντήσεις με τα κόμματα πραγματοποιεί η Τ.Μέι σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν απέστειλε επιστολή προς τους βουλευτές του, με την οποία ζητά να μην συμμετέχουν στις συνομιλίες της κυβέρνησης μέχρι να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Προς στιγμήν η πλειοψηφία των μελών του κόμματος έχει ακολουθεί την προτροπή του Τζ. Κόρμπιν, ωστόσο, ο Χίλαρι Μπέν και η Υβέτ Κούπερ, που προεδρεύουν διακομματικών επιτροπών, αλλά και ο Τζον Μαν, υποστηρικτής του Brexit, μετέβησαν στα γραφεία της κυβέρνησης όπου είχαν συνομιλίες με στελέχη της. Όπως εξήγησαν, ήθελαν να διαπιστώσουν εάν πραγματικά η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες αλλαγές.

«Προτρέπω τους συναδέλφους να σεβαστούν αυτή τη θέση και να απέχουν από δέσμευση με την κυβέρνηση» γράφει ο Τζ. Κόρμπιν στην επιστολή του.

Στις μέχρι στιγμής συναντήσεις συμμετείχαν η ηγέτης του βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, Άρλεν Φόστερ, που έθεσε στο επίκεντρο το ζήτημα του backstop, ο Άνταμ Πράις του ουαλικού Plaid, που υποστήριξε ότι μόνη λύση στο αδιέξοδο του κοινοβουλίου είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα και η απομάκρυνση του ενδεχομένου αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Επιπλέον, από το κόμμα των Πρασίνων η βουλευτής Κάρολιν Λούκας, που συνομίλησε με την Τ. Μέι εξέφρασε αμφιβολία για το εάν η πρωθυπουργός είναι διατεθειμένη να απομακρυνθεί από τα όρια που έχει θέσει για τη συμφωνία αποχώρησης. Πάντως η ίδια της τόνισε ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας έχει θέσει τρία ζητήματα στις συνομιλίες αυτές, που αφορούν: απόφαση ότι δεν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία, παράταση του άρθρου 50 για μετά τις 29 Μαρτίου και νομοθετική προετοιμασία για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ομάδα βουλευτών των Συντηρητικών υποστηρικτών του Brexit -ανάμεσα σε αυτούς οι Όουεν Πάτερσον, Ίαν Ντ. Σμιθ, Ντέιβιντ Ντέιβις, Στιβ Μπέικ- μετέβησαν στο Whitehall για να παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις, σε κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις διακομματικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τ.Μέι προσπαθεί να καθησυχάσει τους «Leavers», και από την άλλη να δημιουργήσει την αίσθηση στους «Remainers» και στην αντιπολίτευση ότι οι ιδέες τους ίσως έχουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία.

Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές πάντως εκφράζουν την πεποίθηση ότι η πρωθυπουργός δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση για τελωνειακή ένωση, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε τη διαμάχη που ήδη υπάρχει στο κόμμα της.

«Ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα χρόνο για την διοργάνωσή του»

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα χρόνο για να διοργανωθεί, τονίζει πηγή του γραφείου της πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, μια εκπρόσωπος της Μέι ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι ένα μονοσέλιδο έγγραφο παρουσιάστηκε σε βουλευτές κατά τη διάρκεια συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την εξεύρεση του επόμενου βήματος για το Brexit.

«Για να τροφοδοτήσουμε τις συζητήσεις, ένα πολύ σύντομο έγγραφο καθόρισε λεπτομερώς τον αριθμό των μηνών που θα χρειαζόντουσαν, αυτό ήταν μόνο ενδεικτικό και η θέση μας φυσικά είναι ότι δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα», ανέφερε η ίδια πηγή.

Ακυρώνει τη συμμετοχή της στο Νταβός για το Brexit η Τ.Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δε θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, 21-25 Ιανουαρίου στην Ελβετία, για να αφιερωθεί στο Brexit, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Δεν θα μεταβεί στο Νταβός. Θα επικεντρωθεί στα ζητήματα εδώ» σημείωσε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες, σημείωσε η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL